Paczka 2x12 by me.

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Re: Paczka 2x12 by me.

Post autor: TripleXXX »

Agata+ pisze:Sosnowa krzynka będzie dudnić ale za to brzmieniowo będzie dosyć łagodna .

Dobrze jest zrobić krzynkę z różnych gatunków drewna ,te miękkie gatunki czyli o bardziej rozżedzonej strukturze daje się na boki a twardsze na przód i tył .

Olcha ze wzg.na strukturę rezonansową pozwala wybrzmiewać praktycznie każdej czestotliwości na tym samym poziomie - co nie jest zbyt wskazane jeżeli chodzi o paczkę .

Miękkie gatunki drewna podbijają lub wyrównują dół pasma , w przypadku sosny zbyt nisko i nie brzmi to najlepiej ,brzoza daje lepsze efekty -rezonans przesówa się w górę .

Klon i Jesion nadaje się do brzmień szklankowych ,
Heban wyostrzy jaskrawi itd. brzmienie
Mahoń daje dobre efekty dla brzmień łagodnych i zaokragla ,ociepla brzmienia ostre
Lipa - jak sama nazwa wskazuje to lipa , w zasadzie chyba najgorszy gatunek drewna na paczkę .

Sosna - Brzoza - Mahoń - Olcha - Klon - Jesion - heban

Ma to wszystko sens jeżeli drewno było wystarczajaco długo leżakowane , jeżeli nie

to nawet Orzech który leżał 20 lat bedzie lepszy o każdego innego super drewna nie wystarczająco suchego.
dzisiaj drewno suszy sie w suszarniach bo skonczyły się światowe zapasy drewna akustycznego leżakowanego .

Nalezy tez wiedzieć że jest np kilka gatunków mahoniu , hebanu , klonu ,jesionu , olchy itd . które się od siebie różnią strukturą i rezonansem akustycznym , cały czas mowa o drewnie akustycznym,.

Klon europejski - Polski i jugosłowiański to prawie inne gatunki drewna , porównując je do klonu z kanady wypada jeszcze inaczej , tak samo z jesionem i reszta . Mahoń miękki Khaya rózni sie o diametralnie od twardego sapele i Pyramid . Bubinga i inne egzotyki to wyzsza i droższa szkoła jazdy . Lite drewno jest cholernie drogie , ale paczka wyjdzie piekna i na całe życie .
Tak z ciekawości pytam - czy to co powyżej poparte jest doświadczeniem / praktyką? Jeśli tak, to chętnie byśmy zobaczyli jakieś efekty.
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lukasz_t »

TooL46_2 nie obrażaj się, bo to taka moja polska genetyka się odezwała, aczkolwiek nie zauważyłem twojego imienia - Tomku, a nazywanie Ciebie TooL46_2 jakoś, wydało mi się dziwne, co najmniej nie spotykane(może brak zrozumienia tego nicku). Śmieszne jest to że wyczułeś ton z jakim do Ciebie napisałem(litery są martwe). Śmieje się, bo nie chciałem obrazić. w każdym bądź razie dziękuję za odpowiedź o sklejce na pewno masz rację, będę eksperymentował. Combo VacumVoodo widziałem, a to że płyta przednia jest z mdf-u nie zauważyłem, wezmę na to poprawkę. Przepraszam jeszcze raz, nie chciałem urazić.

Teraz na temat. Widziałem wyroby Mesa Boogie z mahoniu, i klonu płomienistego(chyba tak on się nazywa). Niestety nie wiem jak one się mają do sklejki.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

lukasz_t pisze:Combo VacumVoodo widziałem, a to że płyta przednia jest z mdf-u nie zauważyłem, wezmę na to poprawkę
Combo 2x10" to sklejka brzozowa 15mm, nowy wariant 1x12" (pod Jensen Tornado Neo) to sklejka sosnowa fanierowana klonem 1/2" (1/2 cala bo robiona w USA).
Wszystkie elementy skrzyni sa z tego samego materialu.
Natomiast skrzynia 2x12" Tubewonder to boki/rama ze sklejki brzozowej 15mm, tyl (25% otwary) sklejka 12mm a plyta przednia MDF 19mm.
IMO rodzaj drewna w paczkach gitarowych przeznaczonych pod wzmacniacze malej/sredniej mocy do ca 40W nie ma az tak wielkiego znaczenia, szczegolnie jesli jest to paczka otwarta. Przy zamnknietych i szczelnych jest juz troche inaczej i mam zwyczaj wytlumiac je w srodku.
Pierwsza paczke jako nastolatek robilem ze sklejki budowlanej 12-13mm i tez bylo super na 6 glosnikach Tonsil, jakies elipsy bodajze 18x24 cm czy cos w tym stylu. Rok pozniej Niemen dostal zlota plyte za "Dziwny jest ten swiat"...
Aleksander Niemand
125...249 postów

Post autor: Agata+ »

.
Tak z ciekawości pytam - czy to co powyżej poparte jest doświadczeniem / praktyką? Jeśli tak, to chętnie byśmy zobaczyli jakieś efekty
gdyby nie bylo jakiegokolwiek doświadczenia to by sie to tutaj nie znalazło .

jakiś czas temu zbudowałm sosnówkę pograła z dwa tygodnie i oddałm koledze w prezencie który gra na Barbarze.

Więcej specjalnych tajemnic w tym kierunku nie znam ,nie posiadam .
Pierwsza paczke jako nastolatek robilem ze sklejki budowlanej 12-13mm i tez bylo super na 6 glosnikach Tonsil, jakies elipsy bodajze 18x24 cm czy cos w tym stylu. Rok pozniej Niemen dostal zlota plyte za "Dziwny jest ten swiat"...
Sugerujesz że gdyby nie Tonsil i twoja paczka nie dostałby Złotej płyty ? (żartuję )
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Agata+ pisze:.
Tak z ciekawości pytam - czy to co powyżej poparte jest doświadczeniem / praktyką? Jeśli tak, to chętnie byśmy zobaczyli jakieś efekty
Nie znam firmy (lub też osoby prywatnej) w Polsce zajmującej się budową kolumn gitarowych z egzotyków. Oczywiście nie chodzi o pojedyncze przypadki, tylko działanie na szerszą skalę.

Wykład z teorii w sumie już był, czas na udowodnienie tego co się napisało wcześniej. Pochwalisz się zdjęciami swoich osiągnięć, czy pozostaniemy tylko przy teorii?
Agata+
125...249 postów
125...249 postów

TripleXXX pisze:
Agata+ pisze:.
Nie znam firmy (lub też osoby prywatnej) w Polsce zajmującej się budową kolumn gitarowych z egzotyków. Oczywiście nie chodzi o pojedyncze przypadki, tylko działanie na szerszą skalę.

Wykład z teorii w sumie już był, czas na udowodnienie tego co się napisało wcześniej. Pochwalisz się zdjęciami swoich osiągnięć, czy pozostaniemy tylko przy teorii?

Nie mogę się pochwalić bo nie mam na stanie.
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Właśnie takiej odpowiedzi się spodziewałem :)
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

pierwszy pisze:
traxman pisze:Trole - trolami, ale dokarmianie ich przez doświadczonych stażem użytkowników to nie jest dobry pomysł.....
Zbanowany troll ma zmienny IP i prawdopodobnie juz zdazyl zalozyc kilka nowych kont na forum tak jak zrobil to wczesniej.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Dajcie spokój. Jeżeli wiecie lepiej to napiszcie - udowodnijcie, jak jest, bo na razie to jest odbijanie piłki. Nie trzymam niczyjej strony, po prostu chcę zdobyć pewną wiedzę, a takie posty nic nie wnoszą.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Lukasz, jesli tego jeszcze nie zrobiles to polecam kliknac na link w stopce TripleXXX i wtedy zobaczysz. Olek Ci juz zreszta tez napisal z czego robi.
VacuumVoodoo pisze:IMO rodzaj drewna w paczkach gitarowych przeznaczonych pod wzmacniacze malej/sredniej mocy do ca 40W nie ma az tak wielkiego znaczenia, szczegolnie jesli jest to paczka otwarta. Przy zamnknietych i szczelnych jest juz troche inaczej i mam zwyczaj wytlumiac je w srodku.
BTW, wczesniej pisalem o Tubewonder, nie Zagray!, ktory, jesli sie nie myle, nie wystepuje w wersji combo.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

No niestety, albo i stety większość kolumn (droższych i grających dobrze, aczkolwiek pierwsze nie determinuje drugiego), to "tylko" sklejka brzozowa.
Pozostaje pytanie, czy to ma być paczka do grania, czy dla picu :)
'All the stars in the north are dead now.'
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Tubewondera widziałem, w wersji Head. Robota Buzzaro jest mi znana i ceniona. Tak naprawdę to przydałoby mi się pojechać na jakieś targi muzyczne i posłuchać trochę paczek,.. tyle że leń jestem.

Kolumna ma być do grania, ale pic też by miała. Lubię jak coś wygląda, z resztą jak masz coś dobrego, to dziwne żeby to włożyć w worek po kartoflach.
Agata+
125...249 postów
125...249 postów

LuC pisze:No niestety, albo i stety większość kolumn (droższych i grających dobrze, aczkolwiek pierwsze nie determinuje drugiego), to "tylko" sklejka brzozowa.
Pozostaje pytanie, czy to ma być paczka do grania, czy dla picu :)
a nieprawda ! Bo najlepsze z najtańszych . Drewno lite drewno stare suche jest bardzo drogie ,dlatego nie produkuje się takich kolumn bo byle co kosztowało by 4x tyle co ze sklejki brzozowej ,co byłoby nie opłacalne dla tych producentów którzy je produkują .Walory brzmieniowe nie są aż tak silne by mogły przekonać potencjalnych klientów do zakupu tych 4x droższych albo i więcej kolumn , tak mi się wydaje że to jest przyczyna .

Łukasz nic nie stoi na przeszkodzie abyś zrobił kolumnę ze sklejki brzozowej ,a na zewnątrz użył kilkumilimetrowych topów (taka 20 razy grubsza okleina ) ,żeby miało wygląd drewna . Takie grubsze okleiny są dostępne w necie , i moga to być egzotyczne gatunki drewna .

Ja kupuje takie sprawy tutaj : http://www.designholz.com/

Nie wiem skąd oni biora te deski pnie topy i okleiny ale są suche jak cholera i tanie .

Można tez porwać się z motyka na słońce i zrobić cos z łączonych desek z klinami itp. ale to bedzie kosztowało czasu i potrzebne są do tego odp.maszyny stolarskie ,efekt na pewno mógłby wryć nie jednego w podłogę ( i co z tego ), wolałbym za to mieć taki mebel w pokoju który wpływał by na mnie pozytywnie każdego dnia ,.
Ostatnio zmieniony czw, 18 sierpnia 2011, 12:36 przez Agata+, łącznie zmieniany 2 razy.
usher17
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: usher17 »

Agata+ pisze:
LuC pisze:

Łukasz nic nie stoi na przeszkodzie abyś zrobił kolumnę ze sklejki brzozowej ,a na zewnątrz użył kilkumilimetrowych topów (taka 20 razy grubsza okleina ) ,żeby miało wygląd drewna . Takie grubsze okleiny są dostępne w necie , i moga to być egzotyczne gatunki drewna .
.
Ta okleina nazywa się fornir. :)
Agata+
125...249 postów
125...249 postów

usher17 pisze:
Agata+ pisze:
LuC pisze:

.
Ta okleina nazywa się fornir. :)
Zgadza się ,ale w technice lutniczej takie coś nazywa się top.
ODPOWIEDZ