Nietypowy Elektrit Presto ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Nietypowy Elektrit Presto ?
Witam kolegów . W ostatnim czasie trafił do mnie odbiornik Elektrit Presto w dść złym stanie - chassis pordzewiałe ale kompletne i chyba nigdy nieruszane za wyjątkiem podpięcia zewnętrznych kondensatorów elektrolitycznych , brak głośnika , oryginalnych gałek , trochę inna obudowa lub przerabiana w okresie póżniejszym (wykonana ze sklejki - nie wiem jak oryginał), skala w stanie bardzo dobrym i z kompletem oryginalnych lamp . Odnośnie samych lamp wyszła dość dziwna sprawa - zastosowano :AK2 (Phil), ABC1(Tung) , EL3 lub (5) (Tung) opis dosyś słaby widoczny pod kątem oraz jako prostownicza PV4200( Tung) .
Najdziwniejsze jest to że EL3 jest 6 woltowa a reszta 4 voltowe . Dodatkowo wygląda na to że na transformatorze sieciowym jest fabryczne dodatkowe uzwojenie żarzenia dla EL3 ( dodatkowe ok. 10 zwojów szeregowo dołączone do 20 zwojowego uzwojenia 4V) oraz jeszcze żarzenie dla PV4200. Na moje oko wygląda to na konstrukcję fabryczną (zarówno transformator jak i okablowanie )ale być może jestem w błędzie . I tu moje pytanie - czy może ktoś z kolegów spotkał się z czymś takim ? Jeśli ktoś posiada zdjęcie transformatora siecioiowego z tego odbiornika może to wyjaśni tą ciekawą sprawę .
Najdziwniejsze jest to że EL3 jest 6 woltowa a reszta 4 voltowe . Dodatkowo wygląda na to że na transformatorze sieciowym jest fabryczne dodatkowe uzwojenie żarzenia dla EL3 ( dodatkowe ok. 10 zwojów szeregowo dołączone do 20 zwojowego uzwojenia 4V) oraz jeszcze żarzenie dla PV4200. Na moje oko wygląda to na konstrukcję fabryczną (zarówno transformator jak i okablowanie )ale być może jestem w błędzie . I tu moje pytanie - czy może ktoś z kolegów spotkał się z czymś takim ? Jeśli ktoś posiada zdjęcie transformatora siecioiowego z tego odbiornika może to wyjaśni tą ciekawą sprawę .
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Nietypowy Elektrit Presto ?
Żaden z Prestów które widziałem tak nie miał. Prostowncza tu jest w ogóle za silna - była AZ1, tu jest odpowiednik AZ4. Raczej jest to czyjaś inwencja, zwłaszcza, że z tego co mówisz ktoś przy nim ostro grzebał.arwiecz pisze: za wyjątkiem podpięcia zewnętrznych kondensatorów elektrolitycznych , brak głośnika , oryginalnych gałek , trochę inna obudowa lub przerabiana w okresie póżniejszym (wykonana ze sklejki - nie wiem jak oryginał), skala w stanie bardzo dobrym i z kompletem oryginalnych lamp . Odnośnie samych lamp wyszła dość dziwna sprawa - zastosowano :AK2 (Phil), ABC1(Tung) , EL3 lub (5) (Tung) opis dosyś słaby widoczny pod kątem oraz jako prostownicza PV4200( Tung) .
Jeśli chodzi o PV4200 to chyba faktycznie nie powinna tu być , oryginalnie ta lampa ma chyba cokół 4 pinowy ale ta jest przecokołowana . W chassis jest gniazdo typowe pod AZ1. Jeśli chodzi o EL3 to tu nie widać ingerencji pod spodem chassis - wszystko wygląda na nieruszane a co do transformatora z jego 3 uzwojeniami żarzenia to mi osobiście wygląda na oryginał fabryczny , ale ponieważ jest to jedyny elektrit którego posiadam nie mogę się upierać .
Na jutro postaram się zrobić zdjęcia transformatora .
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Czyli była tam AZ1, ta PV4200 jest wstawiona później, po przeróbce. Natomiast jesteś pewien, że to uzwojenie jest dwunapięciowe a nie 4V z odczepem w środku? Nie mam teraz Presta, nie mam jak sparwdzić, ale Elektrit często tak robił.arwiecz pisze:Jeśli chodzi o PV4200 to chyba faktycznie nie powinna tu być , oryginalnie ta lampa ma chyba cokół 4 pinowy ale ta jest przecokołowana . W chassis jest gniazdo typowe pod AZ1. Jeśli chodzi o EL3 to tu nie widać ingerencji pod spodem chassis - wszystko wygląda na nieruszane a co do transformatora z jego 3 uzwojeniami żarzenia to mi osobiście wygląda na oryginał fabryczny , ale ponieważ jest to jedyny elektrit którego posiadam nie mogę się upierać .
100 % pewności będę miał po podłączeniu do sieci - wczoraj już nie zdążyłem . Uzwojenia wyglądają w ten sposób ok.20zwojów odczep ok10zw.( grubszym przewodem ) oraz odseparowane uzwojenie ok.20zw- sądzę że 4V dla AZ1 ale te dwa pierwsze sugerują mi 4V oraz dowinięte 10zw to na dodatkowe 2V tylko nie wiem czemu inna grubość .
Dziś przy odrobinie czasu postaram sie zrobić zdjęcia i ewentualnie podpiąc do sieci pomiary wyjaśnią tą sprawę . Przewodów nie chcę sprawdzać jak biegną gdyż wszystkie są w starych olejowych koszulkach a nie chcę tego poniszczyć jeśli by to mogło być oryginalne .
Dziś przy odrobinie czasu postaram sie zrobić zdjęcia i ewentualnie podpiąc do sieci pomiary wyjaśnią tą sprawę . Przewodów nie chcę sprawdzać jak biegną gdyż wszystkie są w starych olejowych koszulkach a nie chcę tego poniszczyć jeśli by to mogło być oryginalne .
Wczoraj dokonałem próby z napięciem - Lampa głośnikowa zarzona jest 6,3V , sygnałowe 4V a prostownicza też 4V . W załaczniku zamieszczam zdjęcie transformatora sieciowego . Może ktoś z kolegów będzie miał możliwość porównania ze swoim Prestem - czy jest to twórczość amatorska ?
- Załączniki
-
- Transformator sieciowy Elektrit Presto
- Obraz 027k.jpg (125.61 KiB) Przejrzano 550 razy
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Transformator był ewidentnie grzebany, więc te 6V to może być przeróbka - jakoś dziwnie on wygląda.arwiecz pisze:Wczoraj dokonałem próby z napięciem - Lampa głośnikowa zarzona jest 6,3V , sygnałowe 4V a prostownicza też 4V . W załaczniku zamieszczam zdjęcie transformatora sieciowego . Może ktoś z kolegów będzie miał możliwość porównania ze swoim Prestem - czy jest to twórczość amatorska ?
Dziekuje za informacje .Mam jeszcze jedno pytanie do tego odbiornika .
W układzie jego zasilania stosowane są między innymi dwa kondensatory 4uF. Oryginalnie są to kondensatory blokowe ( metalowa kostka ) czy papierowe w kształcie walca?
Jaka może być wartość takiego odbiornika ? na Allegro nie spotkałem samego chassisi z tego modelu.
W układzie jego zasilania stosowane są między innymi dwa kondensatory 4uF. Oryginalnie są to kondensatory blokowe ( metalowa kostka ) czy papierowe w kształcie walca?
Jaka może być wartość takiego odbiornika ? na Allegro nie spotkałem samego chassisi z tego modelu.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Raczej blokowe (albo elektrolity - wtedy okrągła walce).arwiecz pisze:Dziekuje za informacje .Mam jeszcze jedno pytanie do tego odbiornika .
W tym satnie - IMO niewielka. Nie dość, że oryginalne jest tylko chassis (i to chyba grzebane), to do tego w ruinie (przynajmniej na tym fragmencie co na zdjęciu widać - sama rdza)arwiecz pisze:Jaka może być wartość takiego odbiornika ? na Allegro nie spotkałem samego chassisi z tego modelu.