Paczka 2x12 by me.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Paczka 2x12 by me.
Przymierzam się do budowy paczki 2x12, wymiary typowej mesy rectifier, mam pytanie, czy materiał ma być sosna, czy sklejka, przód planuję zrobić wklejony, głośniki od środka montowane, maskownica na rzep, czy może kołeczki ?!
Re: Paczka 2x12 by me.
Profi paczki są ze sklejki
Profi paczki to są z mahoniupainlust pisze:Profi paczki są ze sklejki

Front zrób ze sklejki. Reszta może być ostatecznie z płyty wiórowej, jeżeli nie masz kasy.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Przecież mówię że mam kasę i chyba sosna lepiej zabrzmi od sklejki, a co to są te "profi"?!
profesjonalna = profi
Lutnicy mówią, że dąb i sosna "nie grają". Jeśli nastawiłeś się na lite drewno to jednak wybierz lekki mahoń lub w wersji budżetowej rodzimą olchę. Jeśli będziesz oklejał, to zdecydowanie sklejka 18. Ja w swoich małych paczkach (do 2x12") dawałem front i tył z 12 żeby zmniejszyć wagę i poprawić brzmienie w średnim i wyższym rejestrze częstotliwości - przyznam, że to rozwiązanie się sprawdza. Jeszcze tylko nawiasem, jak ktoś ma na coś ochotę to i tak powinien to zrealizować (sosna wygląda fajnie). Na dowód znalezione gdzieś zdjęcie
Pozdrawiam
Pozdrawiam
znów zabijają w nas wolność, znów zabierają nam wolność!!
Avatar, robi z 13 warstwowej sklejki brzozowej (bałtyckiej), a więc zapewne 15mm., starczy. Na wczepy nie łączą, więc nie musisz być lepszy od nich, bo wczepy, nawet proste to trochę roboty. No, chociaż Buzzaro, robi na wczepy
. AcousticControl, robił z orzecha i dębu, ale kiedy to było. Jak ktoś chce można i z litego klonu albo i bubingi, ale sklejka ,,15'', wzmocnienia z sosny, klej epoksydowy (bo na pewno nie puści), i jest ok. Ten tele z sękatej sosny hm.., ciekawostka, chyba światowa
. Prawdziwe ,,profi paczki'', to są wyłącznie z mahoniu honduraskiego
.

Skoro masz kasę to rób ze sklejki. Wówczas efekt masz przewidywalny. Myślę, że na zabawę w lite drewno to już faktycznie trzeba takiego "lutnika" od kolumn.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Cornford robi z litego drewna, ale czy to sosna... nie wiem. W każdym bądź razie korci mnie ta sosna, mahoniu nie dam, bo drogi i klon to samo, nie mam gdzie kupić - to dwa. Trudno mi trochę uwierzyć że brzoza z klejem zagra lepiej, skoro u mnie nawet nie wiem z czego ta sklejka - jest jaka jest, a jak się nie podoba, to co nie wiadomo skąd targać?! ... chyba że ktoś ma odsprzedać desek klonowych na paczkę, lub z mahoniu?
Trochę poszukałem na internecie i mam:
Zastosowanie drewna w instrumentach muzycznych
Drewno znalazło szerokie zastosowanie w produkcji instrumentów muzycznych. Powodem tego jest fakt, że jest dobrym rezonatorem, a tym samym dobrze wzmacnia dźwięk strun. Drgania możemy podzielić na dwa typy: własne oraz drgania wymuszone. Drgania własne to takie, które tworzą charakterystyczne dla danego przedmiotu tony własne w zależności od częstotliwości. Drgania wymuszone natomiast spowodowane są działaniem zewnętrznym, na przykład wprawienie w ruch struny powoduje drgania wymuszone. Rezonacja to specjalny przypadek kiedy drgania wymuszone charakteryzuje wysoka amplituda podczas małego tłumienia wewnętrznego. Proces ten wykorzystuje się w instrumentach muzycznych. Drewno użyte do ich budowy powinno mieć jak najmniejsze tłumienie wewnętrzne. Najlepsze do tego celu jest drzewo iglaste na przykład świerkowe, jodłowe lub sosnowe. W przypadku gatunków liściastych dobrze, jako rezonator sprawdza się jawor, klon lub grab.
Dobra faktycznie byłaby także Olcha i Brzoza.
Trochę poszukałem na internecie i mam:
Zastosowanie drewna w instrumentach muzycznych
Drewno znalazło szerokie zastosowanie w produkcji instrumentów muzycznych. Powodem tego jest fakt, że jest dobrym rezonatorem, a tym samym dobrze wzmacnia dźwięk strun. Drgania możemy podzielić na dwa typy: własne oraz drgania wymuszone. Drgania własne to takie, które tworzą charakterystyczne dla danego przedmiotu tony własne w zależności od częstotliwości. Drgania wymuszone natomiast spowodowane są działaniem zewnętrznym, na przykład wprawienie w ruch struny powoduje drgania wymuszone. Rezonacja to specjalny przypadek kiedy drgania wymuszone charakteryzuje wysoka amplituda podczas małego tłumienia wewnętrznego. Proces ten wykorzystuje się w instrumentach muzycznych. Drewno użyte do ich budowy powinno mieć jak najmniejsze tłumienie wewnętrzne. Najlepsze do tego celu jest drzewo iglaste na przykład świerkowe, jodłowe lub sosnowe. W przypadku gatunków liściastych dobrze, jako rezonator sprawdza się jawor, klon lub grab.
Dobra faktycznie byłaby także Olcha i Brzoza.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
viewtopic.php?f=19&t=13413
viewtopic.php?f=19&t=15420
Boki zrob ze sklejki, przod mozesz ze sklejki lub MDFu (jak robi VacuumVoodoo w Tubewonder). Mozna kombinowac z fajnymi efektami ale sadze, ze drewno Ci raczej nie zagra w paczce gitarowej tak jak powinno -- to nie perkusja. Wiekszosc paczek gitarowych jest robiona ze sklejki glownie ze wzgledu na wlasciwosci rezonansowe tejze.
viewtopic.php?f=19&t=15420
Boki zrob ze sklejki, przod mozesz ze sklejki lub MDFu (jak robi VacuumVoodoo w Tubewonder). Mozna kombinowac z fajnymi efektami ale sadze, ze drewno Ci raczej nie zagra w paczce gitarowej tak jak powinno -- to nie perkusja. Wiekszosc paczek gitarowych jest robiona ze sklejki glownie ze wzgledu na wlasciwosci rezonansowe tejze.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- czapa tranzystor
- 500...624 posty
Jakim klejem się klei? i sróby też muszą być
http://arbiter.pl/files/g/2_7322_277_7725_.jpg
Kiedyś miałem taką kolumnę 412 z celestion w roku to było 2001-03 i ona była zw niektórych miejscach z podwójnej płyty wiórowej.Każdy głosnik miał 100watt, ale przy mocnym basie taka paczka jażeli nie jest dobrze skręcona to się robi coś takiego jak ma piecu 15 watt odkręcić na max i słychać że.............Sam nie wiem.Ale na pół mocy grała bardzo dobrze, co do drzewa to nie wiem.
http://www.youtube.com/watch?v=DELVYKJo5yo Taka ma być?

http://arbiter.pl/files/g/2_7322_277_7725_.jpg
Kiedyś miałem taką kolumnę 412 z celestion w roku to było 2001-03 i ona była zw niektórych miejscach z podwójnej płyty wiórowej.Każdy głosnik miał 100watt, ale przy mocnym basie taka paczka jażeli nie jest dobrze skręcona to się robi coś takiego jak ma piecu 15 watt odkręcić na max i słychać że.............Sam nie wiem.Ale na pół mocy grała bardzo dobrze, co do drzewa to nie wiem.
http://www.youtube.com/watch?v=DELVYKJo5yo Taka ma być?
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Słuchaj Tool, czy tam Sydney: sklejka rezonansuje ze względu na drewno, a nie ze względu na klej. Dlatego chcę zrobić z litego drewna. Po za tym dzięki za linki, paczkę zrobiłeś, ale jak gra nie mogłem się doszukać. Stolarz pokleił mi deski z sosny, więc zrobię na próbę właśnie z tego drzewa, ale będę szukał olchy, brzozy, lub klonu.
Czapa z jakiego drzewa gość tą skrzynkę zrobił, bo gada nie po naszemu, i czy to gra, też nie wiadomo.
Czapa z jakiego drzewa gość tą skrzynkę zrobił, bo gada nie po naszemu, i czy to gra, też nie wiadomo.
Sosnowa krzynka będzie dudnić ale za to brzmieniowo będzie dosyć łagodna .
Dobrze jest zrobić krzynkę z różnych gatunków drewna ,te miękkie gatunki czyli o bardziej rozżedzonej strukturze daje się na boki a twardsze na przód i tył .
Olcha ze wzg.na strukturę rezonansową pozwala wybrzmiewać praktycznie każdej czestotliwości na tym samym poziomie - co nie jest zbyt wskazane jeżeli chodzi o paczkę .
Miękkie gatunki drewna podbijają lub wyrównują dół pasma , w przypadku sosny zbyt nisko i nie brzmi to najlepiej ,brzoza daje lepsze efekty -rezonans przesówa się w górę .
Klon i Jesion nadaje się do brzmień szklankowych ,
Heban wyostrzy jaskrawi itd. brzmienie
Mahoń daje dobre efekty dla brzmień łagodnych i zaokragla ,ociepla brzmienia ostre
Lipa - jak sama nazwa wskazuje to lipa , w zasadzie chyba najgorszy gatunek drewna na paczkę .
Sosna - Brzoza - Mahoń - Olcha - Klon - Jesion - heban
Ma to wszystko sens jeżeli drewno było wystarczajaco długo leżakowane , jeżeli nie
to nawet Orzech który leżał 20 lat bedzie lepszy o każdego innego super drewna nie wystarczająco suchego.
dzisiaj drewno suszy sie w suszarniach bo skonczyły się światowe zapasy drewna akustycznego leżakowanego .
Nalezy tez wiedzieć że jest np kilka gatunków mahoniu , hebanu , klonu ,jesionu , olchy itd . które się od siebie różnią strukturą i rezonansem akustycznym , cały czas mowa o drewnie akustycznym,.
Klon europejski - Polski i jugosłowiański to prawie inne gatunki drewna , porównując je do klonu z kanady wypada jeszcze inaczej , tak samo z jesionem i reszta . Mahoń miękki Khaya rózni sie o diametralnie od twardego sapele i Pyramid . Bubinga i inne egzotyki to wyzsza i droższa szkoła jazdy . Lite drewno jest cholernie drogie , ale paczka wyjdzie piekna i na całe życie .
Dobrze jest zrobić krzynkę z różnych gatunków drewna ,te miękkie gatunki czyli o bardziej rozżedzonej strukturze daje się na boki a twardsze na przód i tył .
Olcha ze wzg.na strukturę rezonansową pozwala wybrzmiewać praktycznie każdej czestotliwości na tym samym poziomie - co nie jest zbyt wskazane jeżeli chodzi o paczkę .
Miękkie gatunki drewna podbijają lub wyrównują dół pasma , w przypadku sosny zbyt nisko i nie brzmi to najlepiej ,brzoza daje lepsze efekty -rezonans przesówa się w górę .
Klon i Jesion nadaje się do brzmień szklankowych ,
Heban wyostrzy jaskrawi itd. brzmienie
Mahoń daje dobre efekty dla brzmień łagodnych i zaokragla ,ociepla brzmienia ostre
Lipa - jak sama nazwa wskazuje to lipa , w zasadzie chyba najgorszy gatunek drewna na paczkę .
Sosna - Brzoza - Mahoń - Olcha - Klon - Jesion - heban
Ma to wszystko sens jeżeli drewno było wystarczajaco długo leżakowane , jeżeli nie
to nawet Orzech który leżał 20 lat bedzie lepszy o każdego innego super drewna nie wystarczająco suchego.
dzisiaj drewno suszy sie w suszarniach bo skonczyły się światowe zapasy drewna akustycznego leżakowanego .
Nalezy tez wiedzieć że jest np kilka gatunków mahoniu , hebanu , klonu ,jesionu , olchy itd . które się od siebie różnią strukturą i rezonansem akustycznym , cały czas mowa o drewnie akustycznym,.
Klon europejski - Polski i jugosłowiański to prawie inne gatunki drewna , porównując je do klonu z kanady wypada jeszcze inaczej , tak samo z jesionem i reszta . Mahoń miękki Khaya rózni sie o diametralnie od twardego sapele i Pyramid . Bubinga i inne egzotyki to wyzsza i droższa szkoła jazdy . Lite drewno jest cholernie drogie , ale paczka wyjdzie piekna i na całe życie .
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Takiej odpowiedzi oczekiwałem. Tyle że to dopiero początek góry lodowej. Nie wiesz gdzie można dostać małe ilości w przystępnej cenie, obliczyłem że na paczkę powinno pójść nie więcej jak 1.6m2. W każdym bądź razie podziękował.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
W pierwszym poscie tego watku pytales z czego zrobic ('sosna czy sklejka') wiec dalem Ci dwa przyklady na paczki ze sklejki: pierwszy do paczki TripleXXX, ktorego wyroby uwazam za gorna polke, i do mojej (ktorej za taka nie uwazam). Nigdzie w mojej wypowiedzi nie napisalem, ze sklejka rezonuje ze wzgledu na klejlukasz_t pisze:Słuchaj Tool, czy tam Sydney: sklejka rezonansuje ze względu na drewno, a nie ze względu na klej. Dlatego chcę zrobić z litego drewna. Po za tym dzięki za linki, paczkę zrobiłeś, ale jak gra nie mogłem się doszukać. Stolarz pokleił mi deski z sosny, więc zrobię na próbę właśnie z tego drzewa, ale będę szukał olchy, brzozy, lub klonu.

Jesli chodzi o probki brzmieniowe -- podalem Ci przyklad paczki Tubewonder VacuumVoodoo ktora jest zrobiona ze sklejki/MDF (przod). Chyba nie problem uzyc google?
Poza tym, jesli juz chcesz mnie w jakis sposob nazywac Lukaszu, to w stopce jest moje imie. Taki protekcjonalny ton mozesz sobie schowac do kieszeni -- jesli szukasz ode mnie potwierdzenia swoich tez to niestety trafiles pod zly adres. Napisalem 'zrob...' ale to bylo bardziej w domysle -- powinienem byl napisac -> 'tu masz przyklad'. Tyle z mojej strony.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com