Prośba o idetyfikację wzmacniacza gitarowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
- Kontakt:
Prośba o idetyfikację wzmacniacza gitarowego
Witam!
Temat jest z cyklu: "Ktokolwiek widział , ktokolwiek wie?" Mianowicie wpadł w moje ręce kilka dni temu wzmacniacz gitarowy z końcówką mocy na 4 szt. EL34. W przedwzmacniaczu 2 x ECC83, 2 x ECC81 i EM84. Prawdopodobnie lampy mogły być wymieniane i nie do końca wiadomo czy wstawiono właściwe. Lampa z fotorezystorem jest zaklejona jakąś dermą więc domyślam się, że jest to, ta która wymieniłem wcześniej. Na płycie czołowej odczytałem ledwo widoczny napis "Vibrato", więc jakiś generator na wzór Fonica W701. Transformatory wyglądają tak jakby wykonał je kowal nie ubliżając wykonującym ten zawód. Całe chassis nie wygląda na seryjną produkcję, więc pozostaje pytanie - co to za wzmacniacz i na podstawie jakiego schematu mógł być wykonany??? (Ten napis Mitsubishi to jakiś samochodowy emblemat).
Pozdrawiam!
Bassjan
Temat jest z cyklu: "Ktokolwiek widział , ktokolwiek wie?" Mianowicie wpadł w moje ręce kilka dni temu wzmacniacz gitarowy z końcówką mocy na 4 szt. EL34. W przedwzmacniaczu 2 x ECC83, 2 x ECC81 i EM84. Prawdopodobnie lampy mogły być wymieniane i nie do końca wiadomo czy wstawiono właściwe. Lampa z fotorezystorem jest zaklejona jakąś dermą więc domyślam się, że jest to, ta która wymieniłem wcześniej. Na płycie czołowej odczytałem ledwo widoczny napis "Vibrato", więc jakiś generator na wzór Fonica W701. Transformatory wyglądają tak jakby wykonał je kowal nie ubliżając wykonującym ten zawód. Całe chassis nie wygląda na seryjną produkcję, więc pozostaje pytanie - co to za wzmacniacz i na podstawie jakiego schematu mógł być wykonany??? (Ten napis Mitsubishi to jakiś samochodowy emblemat).
Pozdrawiam!
Bassjan
Re: Prośba o idetyfikację wzmacniacza gitarowego
Jakaś manufakturowa produkcja. Schemat będziesz musiał najprawdopodobniej zrysować.
O ja !? ale dziadyga . Nie jest to japoniec bo elektrolity europejskie .
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Jakby na dnie morza leżało parę dobrych lat 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Ty się zapytaj na forum Zoltana czy to przypadkiem nie jego dzieło . on podobne robił .
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
- kciuq
- 1250...1874 posty
HA! Mitsubishi 
Fajne obicie, może ktoś wie gdzie takie dorwać ?? jakby aligator

Fajne obicie, może ktoś wie gdzie takie dorwać ?? jakby aligator

"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Transformatory wyglądają na niemieckie, część kondensatorów niemieckie i polskie, lampy mocy RFT, .... wygląda mi to na domową produkcję.
Sposób montażu świadczy, że nie jest to dzieło Zoltana.
- czapa tranzystor
- 500...624 posty
http://www.mitsubishielectric.com/
Z tego co wiadomo to firma pochodzi z japonii,możliwe że jest to właśnie to ,kto by wiedział jak to model? sam jestem ciekaw.
Z tego co wiadomo to firma pochodzi z japonii,możliwe że jest to właśnie to ,kto by wiedział jak to model? sam jestem ciekaw.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Następny mądry
Wzmacniacz jest ewidentnie produkcji polskiej, na typowych polskich (i kilku dostępnych w PRL zagranicznych) elementach. Pytanie brzmi, czy to konstrukcja jakiejś manufaktury czy całkowicie amatorska dłubanina i czy ktoś ewentualnie kojarzy, kto to wykonał.

Wzmacniacz jest ewidentnie produkcji polskiej, na typowych polskich (i kilku dostępnych w PRL zagranicznych) elementach. Pytanie brzmi, czy to konstrukcja jakiejś manufaktury czy całkowicie amatorska dłubanina i czy ktoś ewentualnie kojarzy, kto to wykonał.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 125...249 postów
Przecież widać z daleka te zielone i czerwone rezystory TELPODA jak i kondensatory MIFLEXA. Jak dla mnie to i na tamte czasy złożony dość niestarannie
HiFi Service z Gdańska to też chyba nie to. Brakuje obwodów drukowanych.
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?f=8&t=5383
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=6804
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?f=8&t=5383
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=6804