Witam
Wpadło mi w ręce parę numerów czasopisma Practical Electronics z lat 60-tych. W dwóch numerach z 1965 roku znajduje się bardzo szczegółowy, dwuczęściowy opis lampowego wzmacniacza gitarowego. Zamieszczam skan artykułu - mam nadzieję, że zawartość jest interesująca i może się komuś przyda podczas realizacji własnych gitarowych konstrukcji.
Wzmacniacz gitarowy DIY z 1965 roku
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Re: Wzmacniacz gitarowy DIY z 1965 roku
Pierwsze wzmacniacze gitarowe były wzorowane na wzmacniaczach audio i tu jakby to widać. Choćby regulacja głośności na wejściu. Jako rozwiązanie historyczne to fajnie że to zamieściłeś, ale raczej nie widzę chętnych aby to odbudować lub powielać.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Ciekawy obwód tremolo - pierwszy raz widzę modulację w anodzie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Proszę więc traktować artykuł jako historyczną ciekawostkę.
Przy okazji jeszcze jedna ciekawostka - w kilkunastu numerach Practical Electronics, które przejrzałem, wspomniany wzmacniacz gitarowy był praktycznie JEDYNYM!!! opisanym układem opartym na lampach elektronowych
. Trochę się "wpuściłem w maliny" z tymi czasopismami - sądziłem, że jest tam więcej konstrukcji lampowych
. Pomyślcie - lata 60-te i same tranzystory 
Zrobiłem jeszcze PDFa (łatwiej sobie wydrukować całość do poczytania offline) i skan okładki.
Przy okazji jeszcze jedna ciekawostka - w kilkunastu numerach Practical Electronics, które przejrzałem, wspomniany wzmacniacz gitarowy był praktycznie JEDYNYM!!! opisanym układem opartym na lampach elektronowych

Zrobiłem jeszcze PDFa (łatwiej sobie wydrukować całość do poczytania offline) i skan okładki.
- Załączniki
-
- gamp.pdf
- Lampowy wzmacniacz gitarowy
- (3.54 MiB) Pobrany 181 razy
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Bardzo ciekawe, może warto kiedyś spróbować 

pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Albo mi się zdaje, albo ten preamp nie ma w ogóle korekcji częstotliwości? Bardziej jako wzmacniacz audio to się nadaje, niż do gitary.