Dual Booster i dziwne przebiegi.

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Dual Booster i dziwne przebiegi.

Post autor: painlust »

Zbudowałem sobie podwójny booster do dopalania mojego Pentagrama. Jest to połączenie Red Rangera z LPB1 (projekty z Tonepada). LPB1 pracuje w bypasie bo można na nim ustawić poziom sygnału równy poziomowi wejściowemu (potencjometr na min) aczkolwiek w odwrotnej fazie. Jedyne odstępstwo to zastosowany tranzystor BC547 zamiast sugerowanego oraz rezystor 6k8 szeregowo z potencjometrem 100k/Log (u mnie ten potencjometr ma 126k - brawo dla Telpoda :? ) aby wyeliminować możliwość tłumienia sygnału wyjściowego. Red Ranger został zbudowany na BC547 i BC557. Jedyne odstępstwo to zastosowanie rezystora 180k na wyjściu (a własciwie to 2M2 zbocznikowane przez 200k) bo na 2M2 nie działa kontralka bypassu. No i właśnie z tym Red Rangerem jest problem... sygnał wyjściowy pływa patrząc na oscyloskop, a nawet dziwnie się rozdwaja. Czy to rodzaj jakiegoś wzbudzenia? Booster nie był sprawdzany jeszcze organoleptycznie, więc nie wiem jak się zachowuje ze wzmacniaczem i gitarą.
Załączniki
megabooster.JPG
klik

Re: Dual Booster i dziwne przebiegi.

Post autor: klik »

Spróbuj ,jak to gra, przecież to
najważniejsze.
Miałem kupę akcji, gdzie nie grało, choć mierniki pokazywały, że gra i vice versa :wink:
a.k.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Gra, gra, ale jedna część daje za niską amplitudę, a druga (ten na jednym tranzystorze) przepuszcza pełne pasmo. Okazało się niestety że mój Pentagram dobrze współpracuje tylko z trebleboosterem czyli musi mieś regulacje Tone i Volume, a więc albo MicroAmp albo Tubescreamer. Na razie kumpel używa swojego DS2 ze skręconym drive na min i Volumem rozkręconym na max + tone na treble.
klik

Post autor: klik »

Poeksperymentuj z jeszcze jednym stopniem wzmocnienia
Czemu nie dajesz niskoszumnych np BC550/560
Salut
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

siedzą tam tylko dla tego BC547, że miałem tego garść. Nic na razie nie będę w tym grzebał. odłożyłem to na półkę.
ODPOWIEDZ