Problem z radiem DMT 352
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Problem z radiem DMT 352
WItam dostałem radio DMT 352 , które jest mieszanką Fagota, Ślęzy i sudet ? . Tak czy siak w środku siedzą dwa AC oraz reszta to jakieś BC. Na schemacie powinno być w zasilaczu 23V , a są 3V żarówki nie świecą i dzwięk był charczący dopuki nie zaiskrzył bezpiecznik , od tamtego momenty głośnik tylko buczy i trafko się nagrzewa. Dziwne bo jeszcze w radiu siedzi kupryt którego nie widze na schemacie.
-
- 3125...6249 postów
Re: Problem z radiem DMT 352
Jeżeli żarówki nie świecą to je wymień. "Dopuki" jeszcze ci iskrzy bezpiecznik to wymień ACxxx.
Widziałem, że upalił się rezystor R428 200 om. Akurat mam pod ręką to wymieniam prawie wszystko bo te czerwone kondensatory rozwalają się pod naciskiem
. Sprawdziłem jeszcze na chwile przed wymontowaniem płytki czy wina leży po stronie zasilania i wzmacniacza. Po podłączeniu efekt ten sam. Jeszcze zauwarzyłem że kondensator przy diodzie DZG2 wypalił dziurkę trochę dziwne , ale to ujdzie . Czemu zastosowano kupryt w tym radiu ?

Wymieniłem dosłownie wszystkie elementy , włączam , i tylko trrrrrrr. Kurde mam dośc co z tym zrobić.
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Może pomiary?
Miernikami handluje a pomiarów zrobić to nie może..
Miernikami handluje a pomiarów zrobić to nie może..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Pomiar tyle mi dał co nic. Przed wymianą wszystkich elementów wynosił np 3V na zasilaniu . Po wymianie o dziwo podskoczyło do 24 V ( 23V katalogowo) i było ok , ale po chwili trrrrrr i dym z tranzystorków AC. Teraz płytke wymyłem i czekam na nowe tranzystory. Zamiast BC 528 dam BC 640.
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Nie wymienia się elementów w ciemno, tylko się mierzy czy są sprawne. Jeśli nie to się je wymienia, oraz sprawdza dokładnie okolice.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Cóż dalsze zabawy po wymianie całej płytki. Teraz przesyłam dwa schematy gdyż moja wersja radia jest jeszcze inna , a schematu nie znalazłem , w miejscach T402 i T403 siedziały BC 528 ,a końcówka AC180/181.
http://imageshack.us/g/809/sch00249.jpg/
I czytając temat na temat wzbudzania się wzmacniacza jeśli nie podziała kolejna wymiana elmentów to będę próbował z tym.....
100pF do BE T403
1nF do Baza-masa T402
Pokombinować z C411
47pF do R424
470pF-1nF na rezystor R414
Zobaczymy no bo nie chce wstawiać tam krzemu , chcę aby to był oryginał.
http://imageshack.us/g/809/sch00249.jpg/
I czytając temat na temat wzbudzania się wzmacniacza jeśli nie podziała kolejna wymiana elmentów to będę próbował z tym.....
100pF do BE T403
1nF do Baza-masa T402
Pokombinować z C411
47pF do R424
470pF-1nF na rezystor R414
Zobaczymy no bo nie chce wstawiać tam krzemu , chcę aby to był oryginał.
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Po co wymieniać całą płytkę? ścieżki poodpadały lub przepaliły się?
Najpierw zostaw samą końcówkę mocy i zasilacz(a części radiowej odłącz zasilanie) i posprawdzaj wszystkie części, wymień tranzystory, daj odpowiednie żarówki, włącz zasilanie i zrób pomiary napięć na tranzystorach, zasilania itp.
Wymiana całego bloku to nie naprawa, tylko kombinowanie.
Najpierw zostaw samą końcówkę mocy i zasilacz(a części radiowej odłącz zasilanie) i posprawdzaj wszystkie części, wymień tranzystory, daj odpowiednie żarówki, włącz zasilanie i zrób pomiary napięć na tranzystorach, zasilania itp.
Wymiana całego bloku to nie naprawa, tylko kombinowanie.
Właśnie tak zrobiłem odłączyłem i nadal to samo. Dziwię się , że nawet po wymianie elementów było nadal tak samo. Ogólnie płyta nazywa się DIORA 2177-171-1 może ktoś posiada schemat od tej płyty. Zazwyczaj w naprawie jest prosto , lecz mam przykre doświadczenie z takimi parami bo zawsze coś jest z nimi nie tak.
Szybciej poszło mi z radiem lampowym dla mamy , coś dla taty nie zbyt
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 00926.jpg/
To jest jakieś cudo w jedną strone przewodzi i ma 47 om , w drugą nie.
I sprawdzam teraz część radia, wylutowałem rezystor 100 k , mierze 300 k, wylutuje rezystor 8,2k , mierze 9k, eh czuje, że bedzie jazda.
Szybciej poszło mi z radiem lampowym dla mamy , coś dla taty nie zbyt

http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 00926.jpg/
To jest jakieś cudo w jedną strone przewodzi i ma 47 om , w drugą nie.
I sprawdzam teraz część radia, wylutowałem rezystor 100 k , mierze 300 k, wylutuje rezystor 8,2k , mierze 9k, eh czuje, że bedzie jazda.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Zamiast oryginalnych tranzystorów w wzmacniaczu mocy możesz dać BD135/BD136, BC547.
Element pokazany w poście wyżej to jest stabilizator napięcia. Zamiast niego można założyć dwie diody 1N4148.
Schemat identycznie układowego radia Ślęża jest na oldradio w formacie jpg.
Zamiast oryginalnych tranzystorów w wzmacniaczu mocy możesz dać BD135/BD136, BC547.
Element pokazany w poście wyżej to jest stabilizator napięcia. Zamiast niego można założyć dwie diody 1N4148.
Schemat identycznie układowego radia Ślęża jest na oldradio w formacie jpg.
Ratujmy stare tranzystory!
Widziałem twoją przeróbke , no ale niech zostaną AC
no właśnie czyli co to nie jest żaden rezystor tylko jakaś dioda ?

- Thereminator
- 6250...9374 posty
biohack pisze:Wymieniłem dosłownie wszystkie elementy , włączam , i tylko trrrrrrr. Kurde mam dośc co z tym zrobić.
Spróbuj wymiany całego radia na działającebiohack pisze:Cóż dalsze zabawy po wymianie całej płytki. (...)

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 2500...3124 posty
A zaoszczędzony czas poświęcić na odwiedzenia biblioteki technicznej.Thereminator pisze:biohack pisze:Wymieniłem dosłownie wszystkie elementy , włączam , i tylko trrrrrrr. Kurde mam dośc co z tym zrobić.Spróbuj wymiany całego radia na działającebiohack pisze:Cóż dalsze zabawy po wymianie całej płytki. (...)
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Bibliotekę mam w domu i ciągle ją wałkuję i stety lub nie , ale wymienie co się da gdyż co podniesiony rezystor ma inną rezystancje , tak samo jest z czerwonymi kondensatorami które rozlatują się pod naciskiem więc wybaczcie.