Ale mam problem.
Nie umie niestety obliczać transformatorów i dlatego proszę o pomoc.
Czy mógł by mi ktoś obliczyć ile te 2 transformatory (głośnikowy i zasilający) będą miały zwoi na wtórnym i pierwotnym uzwojeniu i wielkość??
Nawijać transformatory umie tylko niestety ich obliczać.
A bez transformatora niema wzmacniacza
Pozdrawiam.
Gitarzysta147
Ps.: Proszę o zrozumienie jestem tu nowy i proszę o pomoc.
Do spokojnego grania na kanale czystym pewnie dało by rady. Ale czy ten głośnik naprawdę wytrzyma 15W? Bo jak to jest jakieś chińskie nie wiadomo co, to może paść i przy 10W.
Może lepiej zaaplikować ten głośnik pod wzmak na EL84 z trafem TG2,5 za 20zł.
Łatwiej też będzie zdobyć podstawową wiedzę o lampach, potrzebną przy wzmacniaczu przeciwsobnym (PP).
To chyba że znacie jakiś fajny schemacik lampowego gitarowego wzmacniacza??
Znalazłem jeszcze jeden.
Bo ja nie chce zęby się głośnik zmarnował a wątpię żeby to było jakieś chińskie coś bo ten głośnik jest z Marshalla MG15DFX
A tak to będę miał satysfakcje
I mam jeszcze takie jedno pytanie.
Bo są transformatory głośnikowe i słyszałem ze one są 1:1 (czyli jak mamy wtórne np.:10000 zwoi to na pierwotnych jest tyle samo) czy to prawda??
Załączniki
To jest ten schemacik
Ostatnio zmieniony ndz, 7 sierpnia 2011, 21:38 przez Gitarzysta147, łącznie zmieniany 1 raz.
Bzdury słyszałeś o tych transformatorach ( http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trans.htm ). Nie możliwe aby we wzmacniaczu gitarowym 15W siedział głośnik na styk. Najprostszym wzmacniaczem gitarowym jest Fender Champ ze względu na budowę oraz Atom5 Marvela ze względu na dostępność projektu PCB - tylko idiota by tego nie złożył.
Ja chciałem robić wzmacniacz z Fendera ale Deluxe tylko miałem tam problem z jakąś lampą ;/
Dlatego zauważyłem ze Marshall ma wszystkie lampy wiec chce go zrobić
Bo znalazłem schemat Marshalla PLEXI i który by był łatwiejszy??
Ja podejrzewam, że nie zrobisz poprawnie głupiej pięciowatówki (zresztą najbardziej odpowiedniej do głośnika 15W, a być może i za mocna) z takim przygotowaniem teoretycznym jakie masz, ale życzę powodzenia