DA SIE Z TYCH LAMP ZLOZYC PIEC GITAROWY?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
DA SIE Z TYCH LAMP ZLOZYC PIEC GITAROWY?
Witam.
Na wstępie napisze ze lepszy ze mnie elektronik niż gitarzysta (chodź na gitarze gram 10 lat a w elektronika „bawię” się od lat 3(od kąd poszedłem to technikum)) od wujka otrzymałem „duuuzoo” lamp. Chciałbym zbudować piecyk gitarowy dowolnej mocy i o dowolnej ilości kanałów, bo raczej chce to zbudować dla własnej satysfakcji a i tak głownie gram z procesora efektów. Mam następujące lampki:
PL500 x 3
PY88 x 4
PCL x 20
ECC82 x 1
6N4P x 1
ECC83 x 1
EF183 x 1
PCF802 x 2
EY86 x 3
Mogę się zaopatrzyć jeszcze w nowe lampki do preampów.
I kilka egzotyków, które na bank się nie nadadzą na takie wynalazki.
Chciałbym tez wzmacniacz audio sobie zbudować (może być mono moc koło 2-10 W)
Raczej prosiłbym o konstrukcje, do których można w sklepach internetowych zaopatrzyć się w trafa głośnikowe oraz sieciowe lub można je znaleźć w starych telewizorach.
Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość.
Na wstępie napisze ze lepszy ze mnie elektronik niż gitarzysta (chodź na gitarze gram 10 lat a w elektronika „bawię” się od lat 3(od kąd poszedłem to technikum)) od wujka otrzymałem „duuuzoo” lamp. Chciałbym zbudować piecyk gitarowy dowolnej mocy i o dowolnej ilości kanałów, bo raczej chce to zbudować dla własnej satysfakcji a i tak głownie gram z procesora efektów. Mam następujące lampki:
PL500 x 3
PY88 x 4
PCL x 20
ECC82 x 1
6N4P x 1
ECC83 x 1
EF183 x 1
PCF802 x 2
EY86 x 3
Mogę się zaopatrzyć jeszcze w nowe lampki do preampów.
I kilka egzotyków, które na bank się nie nadadzą na takie wynalazki.
Chciałbym tez wzmacniacz audio sobie zbudować (może być mono moc koło 2-10 W)
Raczej prosiłbym o konstrukcje, do których można w sklepach internetowych zaopatrzyć się w trafa głośnikowe oraz sieciowe lub można je znaleźć w starych telewizorach.
Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość.
-
- 500...624 posty
Witam.
Od biedy mógłbyś zrobić końcówke na 2XPL500 PP ,odwracacz na ECC82 i przedwzmacniacz na ECC83.
Jako trafo wyjściowe można by zastosować jakiś transformator sieciowy o odpowiedniej przekładni(do lamp PL500 ciężko będzie znaleźć fabryczny transformator - chyba że z Melomana).
Pozdrawiam.
Od biedy mógłbyś zrobić końcówke na 2XPL500 PP ,odwracacz na ECC82 i przedwzmacniacz na ECC83.
Jako trafo wyjściowe można by zastosować jakiś transformator sieciowy o odpowiedniej przekładni(do lamp PL500 ciężko będzie znaleźć fabryczny transformator - chyba że z Melomana).
Pozdrawiam.
"Mathematics is the language of nature"
Re: DA SIE Z TYCH LAMP ZLOZYC PIEC GITAROWY?
A co to za egzotyka? Może można by (się) wymienić na inne.zilw pisze: I kilka egzotyków, które na bank się nie nadadzą na takie wynalazki.
Pozdrawiam
przepraszam za te PCL , tak jak pisal kolega sa to PCL86 i to wlasnie na nich chcial bym sie skoncentrowac , te PL500 to tez nie glupi patent ale jezeli trzeba przewijac trafo to ja podzekuje za taki interes , a co do egzotykow to sa to diody i jakies dziwadla (nie wiem co to na magiczne oko to nie wyglada , a pozatym chyba niektore sa popalone??) a symbole sa starte niestety
. A jeszcze takie pytanko czy na diodach typuEY86 albo PY88 dalo by sie zrobic zasilacz do takiego wzmacniacza (fajnie by to wygladalo) duzo lamp itd 

A wiec dowiedzalem sie co i jak , teraz mam prozbe , mugl by mi kots podeslac schemat wzmacniacza na tych lampkach (naj lepiej PCL86) , bo zasilacz zrobie z 4 lampek wiec sobie poradze no chyba ze sa prostrze sposoby
. Pozdrawiam . na tego maila schemaciki zilw@tlen.pl lub linki na forum . Pozdrawiam .

Witam
Oto schematy:

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... 86_se1.jpg
*zamiast ECL86 wstawiasz PCL86.
Oto schematy:

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... 86_se1.jpg
*zamiast ECL86 wstawiasz PCL86.
- METALOWIEC
- 375...499 postów
http://www.republika.pl/audioton/gitarowiec.html
zamiast EL84 PCL86-tylko pentoda
zamiast EL84 PCL86-tylko pentoda