Nieizolowane gniazdo łączy masę wzmaka z chassis więc jeśli dodatkowo masz masę podłączoną w inny punkcie to masz gotową pętlę.to, że gniazdko jest nieizolowane od obudowy może powodować ten brum???
Kanał Lead - problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Kanał Lead - problem
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Racja, ale teraz sprawdziłem jak zadziała wymontowane gniazdko i niestety to nie to... Mam jeszcze jedną teorię - u mnie masa całej płytki preampa i odwracacza jest połączona z gwiazdą w bardzo bliskiej odległości na płytce z inputem, może powinno być dalej?
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Udało się!! Już nie ma tego brumu wcale
Kolega z forum elektrody dobrze mnie naprowadził na antyparazyty pierwszych siatek - okazało się, że antyparazyt siatki pierwszej w kanale clean był za blisko ścieżki żarzenia i to powodowało takie brumy
teraz jest cichutko, nawet jak na hi-gain, znacznie mniej brumu niż w x88r, a tam mało było.
Dziękuje wszystkim za pomoc w lokalizacji problemu

Kolega z forum elektrody dobrze mnie naprowadził na antyparazyty pierwszych siatek - okazało się, że antyparazyt siatki pierwszej w kanale clean był za blisko ścieżki żarzenia i to powodowało takie brumy

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Nagram nagram, tylko muszę się wybrać do kolegi do studia nagraniowego z tym bydlakiem, bo w domu nie mam nerwów tego nagrywać, chce, żeby były pro, tak jak i foty - zrobię jak brat kupi lustrzankę, co nastąpi niebawem 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Recon pisze:Udało się!! Już nie ma tego brumu wcale![]()
![]()
![]()
Kolega z forum elektrody dobrze mnie naprowadził na antyparazyty pierwszych siatek - okazało się, że antyparazyt siatki pierwszej w kanale clean był za blisko ścieżki żarzenia i to powodowało takie brumy![]()
teraz jest cichutko, nawet jak na hi-gain, znacznie mniej brumu niż w x88r, a tam mało było.
Pamientaj !!!! o żarzeniu prundem stałym co najmniej pierwszych dwóch stopni przy high gain i mid gain , w ogóle gain ,lub ułożeniu przewodów żarzenia tak jak w Zagray VacuumVoodoo. Z czasem człowiek uczy się odrózniać brum odżarzeniowy od wszelakiej pętli masy itd. To zjawisko które opisałeś zdarza się bardzo czesto Marshallom serii 800 i 2000.
Ja ostatnio zauważyłm róznicę pomiędzy siecia energetyczną TNC i przerobiona na TNCS jeśli chodzi o brumy przy prawidłowo prowadzonej masie ,tym lepsze im rezystanca uziomu budynku była mniejsza . > 10Ohm odgromowa.,ale to sa juz pierdoły i praktycznie paranoja ,ale rzeczywistość.
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???