Kanał Lead - problem

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Re: Kanał Lead - problem

Post autor: Recon »

Na elektrodzie to samo mi radzili, tylko obadałem sprawę i wygląda na to, że nie w tym problem, ale jeszcze nad tym posiedzę
Pozdrawiam

Paweł K.
COB
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: COB »

Taki sam efekt miałem podczas mojej walki z brumem we wzmacniaczu. Różnymi zabiegami zmniejszyłem go do akceptowalnego poziomu, ale idealnie nie jest. Jednak jestem przekonany, że ten brum jest bardzo powiązany z impedancją "widzianą" przez wzmacniacz na wejściu. Im jest ona wyższa, tym brum większy. Dlatego w okolicach środkowego położenia potencjometru jest najgorzej. Przy wyciszonym impedancja jest zero, a przy maksymalnym w zasadzie równa impedancji przystawki. Natomiast w środkowym wchodzi wpływ wysokiej impedancji potencjometru. Czyli w zasadzie jest mniej więcej to, co na Twoim wykresie. W mojej gitarze jest tak: 0 (min) -> 150k (środek) -> 16k (max). Ja tłumaczyłem to sobie tak, że na wysokiej impedancji łatwiej jest złapać śmieci, ale wciąż nie wiem, jak z tym efektem walczyć.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Zachwyca mnie to, że w x88r nie było takich problemów, a więc da się jakoś, trzeba tylko zlokalizować źródło problemu... :wink: Sprawdzałem miernikiem to gniazdo i na jacku plus z minusem mają między sobą opór 1M minus zgadza się z masą obudowy a plus z miejscem gdzie dostarczam sygnał, plus z minusem nie są zwarte. Czyli tak jakby gniazdko ok, więcej testów na gniazdko nie potrafię przeprowadzić xD

A może to wina lipnego rezystora przed pierwszą siatką, bo nie miałem 32k takiego z tych 'kozackich' i wstawiłem 33k z tych 0.25W po groszu :)
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Pomierz rezystancję masa Jack - obudowa - układu:) Się czepiam bo podobny problem stworzyła mi farba na obudowie i połączenie masa układu-obudowa przy gnieździe wejściowym.:)
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Niestety tylko 2 omy :lol: czyli nie w gniazdku niestety problem. Wymieniłem ten rezystor o którym mowa na 1W 33k, też raczej nie najlepszej jakości i 5%, i teraz wydaje mi się(albo to sobie wmawiam), że brum o jakieś 20% zmalał :roll:
Pozdrawiam

Paweł K.
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: bulabla »

Witam , Cieszy mnie jedna rzecz ( tu przeproszę na wstępie autora :arrow: Recon że odchodzę od tematu :oops: ) mianowicie , że koledzy z forum nie zaatakowali autora za takie podejście do tematu . W tle słyszę gdzieś : oscyloskop , gdzie generator ? Ale nie , patrzę po horyzont i tylko drzewa i lasy i szum wiatru ... Może tak było by łatwiej - ale w obecnej chwili gitara generatorem a ucho oscyloskopem . Może po prostu się mylę , taka moja uwaga niedoświadczonego pismaka forumowicza :) ...
Faktem jest że tworzy się jakaś pętla mass , wg mnie najlepszym rozwiązaniem było by rozrysowanie sobie jak faktycznie wygląda we wzmacniaczu prowadzenie masy i sprawdzenie faktycznego stanu tejże masy . ( jeżeli w poście napisałem coś błędnego proszę go na wstępie usunąć ) pozdrawiam
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Mając chwile narysowałem obrak prowadzenia masy który zastosowałem w 2 konstrukcjach : mesie simple 50 i atomie . To samo można zobaczyć w soldano slo i tym się sugerowałem używając tego . Jest to bardzo uproszczony "schemat" obrazuje głównie połączenie masy dla gniazd i potencjometrów , omijając prowadzenie masy dla płytki preampu i zasilacza . Pozdrawiam .
Załączniki
prowadzenie masy.pdf
(1.32 MiB) Pobrany 141 razy
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Hehe, u mnie jest prawie identycznie :mrgreen: tylko tyle, że uziemienie z gniazdka ac leci do gwiazdy :) jakoś tak było bardzo intuicyjnie, co do tej pętli masy to nawet nie masz pojęcia ile razy już próbowałem to analizować i nic :?

Najbardziej dołuje to, że przy gałce volume na max na każdym kanale brum w zasadzie nie istnieje, ale wystarczy ściszyć o nawet 10% i już charczenie :evil:
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Ja właśnie walczę z konstrukcją w której mam dość podobne prowadzenie, tylko że mam nie izolowane gniazda i stąd pewnie brum (no w sumie to nie jest wtedy to samo), ale najpierw zwalczę problemy związane z reverbem i potem opanuję sam brumienie, z tym że to nie higain ale sam czysty amp, niestety ze względu na pracę mam czas głównie w weekendy.
pozdrawiam,
Paweł
usher17
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: usher17 »

COB pisze: Ja tłumaczyłem to sobie tak, że na wysokiej impedancji łatwiej jest złapać śmieci, ale wciąż nie wiem, jak z tym efektem walczyć.
Jeśli twoja teoria jest prawdziwa, to można by pomyśleć o wtórniku emiterowym w gitarze. :wink:
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Recon pisze:Hehe, u mnie jest prawie identycznie :mrgreen: tylko tyle, że uziemienie z gniazdka ac leci do gwiazdy :) jakoś tak było bardzo intuicyjnie, co do tej pętli masy to nawet nie masz pojęcia ile razy już próbowałem to analizować i nic :?
A ile razy pisalismy ze tak nie wolno?
Aleksander Niemand
375...499 postów

VacuumVoodoo pisze:
Recon pisze:Hehe, u mnie jest prawie identycznie :mrgreen: tylko tyle, że uziemienie z gniazdka ac leci do gwiazdy :) jakoś tak było bardzo intuicyjnie, co do tej pętli masy to nawet nie masz pojęcia ile razy już próbowałem to analizować i nic :?
A ile razy pisalismy ze tak nie wolno?
Witam - nie wolno to znaczy to , co ja narysowałem czy tez podłączenie masy gniazda ac do gwiazdy ? pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Tak jak masz narysowane jest ok, zielono-żółty przewód musi mieć osobną śrubę (nie może to być śruba mocowania gniazda IEC) z powodu takiego, że jak wyrwiesz gniazdo, to przewód ochronny musi dalej łączyć.
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Mhm, to zaraz to poprawię(żółto zielony przewód), choć na pewno to nie jest przyczyną tego brumu, ale usłyszałem inną ciekawą rzecz - to, że gniazdko jest nieizolowane od obudowy może powodować ten brum???
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Niechybnie olałeś którąś z zasad opisanych przez Toma.
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... nie%20masy

Nie masz przypadkiem masy jednocześnie połączonej z chassis przy zasilaczu i przez gniazdo wejsciowe?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
ODPOWIEDZ