Cicha pętla efektów

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Cicha pętla efektów

Post autor: painlust »

Najpierw przyznaj się co było nie tak z pętlą, a potem polukaj na prowadzenie masy, a raczej w którym miejscu jest podpięta masa pętli do układu wzmacniacza.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Recon »

Myślę, że nie działała bo jeden z przewodów sygnałowych na końcu przy złączu do pętli miał na sobie włosek masy z ekranu i prawdopodobnie po prostu cały sygnał przez ten włosek schodził do masy :oops: co do połączenia z masą to jest tylko jedno - poprzez minus zasilania, tak gdzie jest gniazdo plus idzie do B+ a minus idzie do gwiazdy
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Trochę nad tym jeszcze myślałem i mam pytanie - czy ten brum może pochodzić od zasilania?? Ja zasiliłem pętlę z tego samego wyjścia co siatki lamp mocy, czy tak powinno być?

Zmieniłem źródło zasilania na typowo anodowe i nic się nie zmieniło, dodatkowo tylko zauważyłem, że gdy odłączam zasilanie od pętli(a sygnał przez nią idzie) brum nadal pozostaje, ale jest 2x głośniejszy
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Po kolejnych testach nadal nic, kombinowałem z masą, łączyłem do niej w różnych miejscach i nic... Dodam, że brum powstaje już po kondensatorze separującym za pierwszym tranzystorem w układzie. Już nie mam na prawdę pomysłów... Może te 460v zasilania to na prawdę za dużo?
Pozdrawiam

Paweł K.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Petla ma własny filtr na zasilaniu?
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Coś tam jest ale chyba niezbyt to rozbudowane, może by ją tak zasilić napięciem preampowym lepiej już odfiltrowanym?

Dodaje schemat: download/file.php?id=34077
Pozdrawiam

Paweł K.
o-----c

Post autor: o-----c »

Brum związany z pętlą FX, to klasyka. Obrazowo - bierze się stąd (m.in.), że masę pętli "wyprowadzasz" jakimś tam przewodem niejako w bok od głównej masy preampa. Dalej ta "masa" wraca do toru sygnałowego już inną ścieżką. Taki błąd powstaje najczęściej wtedy, gdy masa toru Send z jakiegoś punktu biegnie jednym przewodem do gniazda Send, pewnie łączy się z masą gniazda Return, a innym "drutem" wraca od gniazda Return i przyspawana jest już do zupełnie innego punktu, niż ten od Send-u. Trochę to zagmatwane, ale pewnie zrozumiałe. Jeśli nie chcesz rozbebeszać, a poeksperymentować z "punktami", weź ok. 30 cm odcinek przewodu o przekroju miedzi ze 2,5mm2 w izolacji, odizoluj obydwa końce na odc. 1cm i porządnie umocz w cynie (oczyść z kalafonii). Tym przewodem zwieraj różne punkty masy preampa i pętli - w rzeczywistości będziesz skracał/omijał pewne trefne odcinki. Zapewne usłyszysz w jednych kombinacjach wyraźne zmniejszenie/ustąpienie brumu, w innych - wzmocnienie...

BTW tylko, do jasnej cholery, uważaj!!!! nie zewrzyj anody z masą!!!!!!!!!!!!! ;-)
Ostatnio zmieniony ndz, 24 lipca 2011, 23:19 przez o-----c, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Już trochę poeksperymentowałem, ale przyznaje, że z masą w preampie nie kombinowałem. Co do uwagi, to jak już wielokrotnie zaznaczałem zawsze bezpieczeństwo na najwyższym szczeblu(tyle co ja już grzebałem pod napięciem to poematy można pisać) :) a każde miejsce które sprawdzam jeśli chodzi o masę jest najpierw badane multimetrem na zaś, co by niespodzianek nie było :wink:
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Pobawiłem się masą i nic to nie dało, jako jeden z ostatnich pomysłów postanowiłem zasilić pętlę z tego źródła co triody inwertera i... Udało się! Brak tego brumu, teraz tylko trochę brumi kanał Crunch(podczas gdy lead nie~~), ale tylko trochę i to na pewno do naprawienia jest.

Zaniepokoił mnie natomiast inny fakt - pętla wcale nie ma wzmocnienia 1x tylko u mnie to na oko jakoś 0.8, słychać różnicę w głośności gołym uchem przy załączaniu pętli :? Czy tym razem może to być sprawka zbyt niskiego napięcia?(Po zamianie źródła napięcia z 450V spadło na 300V)
Pozdrawiam

Paweł K.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Jeśli różnicę słychać gołym uchem to na pewno nie jest to 0,8 tylko mniej. Czy pętla jest w.g. tego schematu: http://trioda.com/forum/viewtopic.php?p=199702#p199702 ?
Jeśli tak to na wejściu masz dzielnik R1/VR3. Regulacja VR3 (level) nie daje odpowiedniego poziomu? Możesz próbować zmniejszyć wartość R1, większy sygnał będzie wchodził na pętlę. Poza tym przydałby ci się oscyloskop. Jeśli go nie masz to macasz po omacku. Jeśli masz to go użyj i będziesz wiedział gdzie ginie sygnał.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Rok temu miałem oscyloskop powiedzmy, bo kolega blisko miał, ale teraz się przeprowadziłem i to minęło, myślę nad zakupem ostatnio często.

Tak pętla jest zrobiona wg tego schematu i chyba masz rację z tym rezystorem, może jej wzmocnienie wynika z nietypowego położenia w łańcuszku preampa. W każdym razie dziś spróbuję Twojej rady :) dzięki
Pozdrawiam

Paweł K.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

To weź multimetr, ustaw na pomiar napięcia zmiennego. Na wejście pętli podaj z komputera sinus 50Hz i mierz po kolei punkty (uważaj, masz tam stałe wysokie potencjały, możesz załatwić multimetr. Najlepiej mierz przez kondensator. Pętla powinna być przezroczysta, więc powinna dać się ustawić tak aby sygnał na wyjściu miał taki sam poziom jak na wejściu. I nie ma znaczenia w którym miejscu preampu jest umieszczona. No chyba, że pętlą omijasz jakiś stopień wzmacniający. Ale jak pętla jest "wcięta" w tor sygnału to ma działać i mieć sumaryczne wzmocnienie =1, w tym przypadku powinna dać się tak ustawić potencjometrem VR3. To tak na logikę.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
ODPOWIEDZ