pytanie o projektowanie płytek 2 stronnych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: pytanie o projektowanie płytek 2 stronnych
LDR-y to też półprzewodniki, a stwierdziłeś, że ich nie zastosujesz ze względów finansowych a nie ideologicznych.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- pewną alternatywą jest samodzielne wykonanie LDR-a. Taki np. A9060 jest tani (pewnie ze 3-4pln), do tego zółty LED i czarnabulabla pisze:... jeżeli zastosował bym ldry np vtl5c1( 5€ sztuka) musiał bym wydać 360zł ...

jak się chce to się zrobi i wcale nie będzie to kosztowało 350 zł
Ceny Niemieckie ,ale w Polsce chyba to samo
http://www.mercateo.com/p/102-145475%28 ... _9013.html
http://www.mercateo.com/p/139-1142459/L ... 60SRC.html
i koszulki termokurczliwe ze 3 euro
dla przykładu koszt jednego relay i to pojedynczego
http://www.mercateo.com/p/C1163-3451701 ... sitiv.html
Ceny Niemieckie ,ale w Polsce chyba to samo
http://www.mercateo.com/p/102-145475%28 ... _9013.html
http://www.mercateo.com/p/139-1142459/L ... 60SRC.html
i koszulki termokurczliwe ze 3 euro
dla przykładu koszt jednego relay i to pojedynczego
http://www.mercateo.com/p/C1163-3451701 ... sitiv.html
Witam dziękuje za podpowiedzi . Widzę że grono forumowiczów chce odwieść mnie od przekaźników
- może wreszcie się uda
Ale jeszcze odpowiem . Przekaźniki jakie chce użyć to V23105-A5303-A201 np siemensa ( tu dodaje plik ) pozłacane 2x styki . Przekaźnik podwójny DPDT cena 4zł sztuka na allegro - zastosowałem takie w obecnym wzmacniaczu ( muting z peaveya na mac97 skuteczny ) dodatkowo mam już 6 sztuk na zapasie. Chciałbym podpowiedzieć że jestem bogaty w kredyt hipoteczny
- obecnie nie stać mnie na hulaszczy tryb życia - w tym kraju kapitalistycznym liczy się każdy grosz
żart.. oszczędności we wzmacniaczu lampowym do niczego dobrego nie prowadzą , ale nie ugnę się presji - na razie :> Zawsze może mi się nie udać z przekaźnikami , mogę wykonać na fotoelementach . Poniosę tylko koszty czasu ..
Podpowiem że nie popisałem się swoją wiedzą odnośnie fotoelementów
, poprawie się -brak wiedzy .Jeżeli mesa miała ldry to ja też mogę:D h11f1 też mógł by być - zostałem uświadomiony.
Znany mi jest fotorezystor z rodziny a9060 ( na tube town była mesa 3 kanałowa na tym zrobiona ) - na tme dość tani nie ma co - ale jest tam poważna rodzina 12,13,14 i 32 . Czy ktoś mógł by podpowiedzieć jaki by się nadawał ze swoich doświadczeń - zawsze mógł bym pozmieniać i uprościć sterowanie na ldry
Ostatecznie mógł bym zrobić te 17 ldrów , przyznam się że mam z 30 sztuk rpp131 - aczkolwiek te fotorezystory są dość wolne wg moich doświadczeń( wolno się wygaszają ) - jakie są oceny forumowiczów tego fotorezystora?
pozdrawiam

Podpowiem że nie popisałem się swoją wiedzą odnośnie fotoelementów

Znany mi jest fotorezystor z rodziny a9060 ( na tube town była mesa 3 kanałowa na tym zrobiona ) - na tme dość tani nie ma co - ale jest tam poważna rodzina 12,13,14 i 32 . Czy ktoś mógł by podpowiedzieć jaki by się nadawał ze swoich doświadczeń - zawsze mógł bym pozmieniać i uprościć sterowanie na ldry

Ostatecznie mógł bym zrobić te 17 ldrów , przyznam się że mam z 30 sztuk rpp131 - aczkolwiek te fotorezystory są dość wolne wg moich doświadczeń( wolno się wygaszają ) - jakie są oceny forumowiczów tego fotorezystora?
pozdrawiam
- Załączniki
-
- datasheet.pdf
- V23105-A5303-A201
- (74.72 KiB) Pobrany 145 razy
Mógłby mi ktoś powiedzieć o co chodzi z tym mutingiem? 

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Sam dojdziesz, tylko przeanalizuj działanie SLO100. Obu kanałów.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- "suma sumarum", z treści wypowiedzi Pana Bulabla wynika sprawa nie tyle "mutingu", co "clampingu". To tak gwoli uściślenia.Thereminator pisze:Sam dojdziesz, tylko przeanalizuj działanie SLO100. Obu kanałów.

WITAM chciałbym powrócić troszkę do tematu a raczej kilku pytań jakie tu podałem . Po wnikliwych analizach , przemyśleniach i nie przespanych nocach - doszedłem do wniosku że przełączanie kanałów na ldrach nie jest wcale takie głupie . Głównie swoją uwagę skupiłem na soldano slo , gdzie takich elementów jest tam garstka . Na daną chwilę przekaźniki odstawie do półki i spróbuję z opto elementami . Jak już wcześniej napisałem mam większą ilość rpp130 i rpp131 , jednak badając je prostą metodą stwierdziłem że czas wygaszenia jest dość duży ( wartość 2M omów osiąga w ok 1s ) .
1. Czy ktoś zastosował w praktyce te fotorezystory , w jakimś konkretnym projekcie 
W powyższych postach była podpowiedź o rodzinie fotorezystorów A9060 :
2. Który z rodziny tych fotorezystorów najlepiej sprawdzi się jako LDR ? ( 12,13,14 czy 32 ? )
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam .

W powyższych postach była podpowiedź o rodzinie fotorezystorów A9060 :

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam .
Niestety, tak się składa, że w parze nie idą same "dobre" parametry. Szybkie są raczej te LDR-y, które mają stosunkowo niską rezystancję w stanie wyłączenia (ale i b. niską w stanie włączenia). Trzeba więc przyjąć pewien kompromis - te niskoomowe zastosować np. do włączania kondensatorów katodowych, te drugie - do włączania kanałów/układów barwy dźwięku. Niezły jest 5537 - raczej taki uniwersalny, i szybki, i wysokoomowy/dark, i niskoomowy/light. Pomocne mogą być pliki:
- Załączniki
-
- VTL5C2.pdf
- (968.98 KiB) Pobrany 134 razy
-
- Photoresistor_Specification.pdf
- (119.9 KiB) Pobrany 367 razy
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
A ja jednak proponuje zastosowanie przekaźników, mój najnowszy układ switchowania składa się z mikrokontrolera, drivera przekaźników i samych przekaźników(8 sztuk), łącznie wyszło mnie to ok 60zł za całość. Użyłem tych maluchów: http://sklep.avt.pl/p/pl/484035/przekaz ... bilny.html trochę miałem co do nich obaw, ale finalnie stosując triki Toma z tłumieniem pyknięć są idealnie ciche i oczywiście bardzo szybkie. dodatkowo stosowałem do nich gniazda DIL10 tak, że zajmują mało miejsca na płytce i wyglądają ładnie
polecam. Oczywiście nie chce też mieszać, LDR-y też dobra sprawa

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Witam . Takie rozwiązanie jakie proponujesz jest bardzo ciekawe i sam o takim już dawno myślałem . Dalej waham się nad użyciem ldrów . Jednak np dla wzmacniacza typu soldano slo "nadużyciem" byłoby używanie przekaźników ( 4 ldry ,góra pięć ) . Jednak gdy w grę wchodzą 3 kanały plus dołączane pres dla każdego kanału , to tylko przekaźniki .Jednak najpierw trzeba się zastanowić czy jest potrzeba robienia aż tylu kanałów i tylu kombinacji/modyfikacji . pozdrawiamRecon pisze:A ja jednak proponuje zastosowanie przekaźników, mój najnowszy układ switchowania składa się z mikrokontrolera, drivera przekaźników i samych przekaźników(8 sztuk), łącznie wyszło mnie to ok 60zł za całość. Użyłem tych maluchów: http://sklep.avt.pl/p/pl/484035/przekaz ... bilny.html trochę miałem co do nich obaw, ale finalnie stosując triki Toma z tłumieniem pyknięć są idealnie ciche i oczywiście bardzo szybkie. dodatkowo stosowałem do nich gniazda DIL10 tak, że zajmują mało miejsca na płytce i wyglądają ładniepolecam. Oczywiście nie chce też mieszać, LDR-y też dobra sprawa
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jezeli wciskales je w gniazda dociskajac przekaznik kciukiem to licz sie z tym ze kontakty moga zaczac sie zawieszac. To delikatna konstrukcja, kotwica elektromagnesu jes tuz pod pokrywa i wystarczy mocniej przycisnac aby uszkodzic mechanizm. Przy automatycznym montazu i lutowaniu na fali ryzyko takiego uszkodzenia jest minimalne. Ta lekcje juz sam przerobilem w praktyce...Recon pisze:....Użyłem tych maluchów: http://sklep.avt.pl/p/pl/484035/przekaz ... bilny.html .... dodatkowo stosowałem do nich gniazda DIL10....
Aleksander Niemand
Witam odświeżę troszkę mój temat
. Ucieszony sukcesami z płytką dwustronną kolegi Recon chciałbym zadać znów kilka pytań ( odchodząc troszkę od poprzednio zadanych ). Poświęciłem godzinę czasu i narysowałem prosty schemat wraz z pcb .
Na wstępie chciałbym powiedzieć ,że jest to schemat przykładowy , służy on tylko do celów tego tematu !!!Prosił bym o ocenę takiej metody projektowania płytki . ( w ocenie prosił bym nie uwzględniać średnicy padów i estetyki , głównie chodzi mi o prowadzenie ścieżek )
Przyjąłem zasady :
1 rezystory wraz z ścieżkami anodowymi oddalone od podstawek lamp ,podobnie z żarzeniem , (skupienie " powyżej "podstawek)
2 "oddalenie" elementów od napięcia anodowego i żarzenia .( skupienie "poniżej "podstawek )
3 masa grubszą ścieżka
Teraz kilka pytań:
czy trzeba się sztywno trzymać reguły o tym ,aby ścieżki były jak najkrótsze ?Czy tylko dla ścieżek siatek lamp? ( wg reguły im krótsze tym mniej zakłóceń )
czy ścieżki ( poza masą i żarzeniem ) muszą być bardzo grube - czy wystarczy 1-1,5mm . Oczywiście mając w pmięci 2 zasadę im grubsze ścieżki tym mniej zakłóceń.
Dziękuje z góry za podpowiedzi i pozdrawiam .

Przyjąłem zasady :
1 rezystory wraz z ścieżkami anodowymi oddalone od podstawek lamp ,podobnie z żarzeniem , (skupienie " powyżej "podstawek)
2 "oddalenie" elementów od napięcia anodowego i żarzenia .( skupienie "poniżej "podstawek )
3 masa grubszą ścieżka
Teraz kilka pytań:

Dziękuje z góry za podpowiedzi i pozdrawiam .
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Dziękuje za link , jednak ten poradnik nie rozwiązuje wszystkich moich wątpliwości i nie odpowiada na wszystkie zadane pytania . Przede wszystkim jest on kierowany dla płytek jednostronnych jednak znalazłem kilka ciekawych informacji . Patrząc na to jak ja przedstawiłem swój model projektowania , praktycznie zastosowałem się do tamtejszych zasad . Wydaje mi się że powinienem uciekać z żarzeniem na górną część płytki . Muszę się jeszcze nad tym zastanowić . PozdrawiamTooL46_2 pisze:link