Prosty lampowy wzmacniacz gitarowy- problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Prosty lampowy wzmacniacz gitarowy- problem
Jest pomyłka i dopiero się dopatrzyłem lampa to ECL86 nie 82 bo to Bambino3
Dojechały następne podzespoły oraz na szybko uniwersalny chassis zrobiłem jak wywiercę otwory to wyszlifuję i podkładem prysnę.
Teraz czekam na potencjometry bo moje z odzysku mogą być uszkodzone i niepotrzebnie tylko nerwy będą.
Teraz czekam na potencjometry bo moje z odzysku mogą być uszkodzone i niepotrzebnie tylko nerwy będą.
Mam pytanie bo zastosuję zamienniki lamp na rosyjskie
6N2P-EW
6P6C
jest opis , że różni się żarzenie ale w katalogu na http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/
jest tak samo jak 12ax7 i 6v6gt więc sam nie wiem czemu dali opis , że się różni?
6N2P-EW
6P6C
jest opis , że różni się żarzenie ale w katalogu na http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/
jest tak samo jak 12ax7 i 6v6gt więc sam nie wiem czemu dali opis , że się różni?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
6N2P-EW mozna zarzyc jedynie z 6V3 (rownolegle) podczas gdy 12AX7/ECC83 mozna zarzyc zarowno z 6V3 (w polaczeniu rownoleglym) jak i 12V6 (szeregowo).
Co to za lampa 6P6C? Moze chodzilo Ci o 6P6S (С w cyrylicy to S). Roznicy pomiedzy 6V6 i 6P6S nie ma (w kontekscie zarzenia i wyprowadzen).
Co to za lampa 6P6C? Moze chodzilo Ci o 6P6S (С w cyrylicy to S). Roznicy pomiedzy 6V6 i 6P6S nie ma (w kontekscie zarzenia i wyprowadzen).
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Zapewniam cię, że w tym katalogu się różni. To tylko ty tego nie umiesz zauważyć...zanetis pisze:Mam pytanie bo zastosuję zamienniki lamp na rosyjskie
6N2P-EW
6P6C
Ale jak dodam transformator drugi tylko do zasilania żarzenia drugiej lampy to da rade ?
Chyba to nie będą wielkie koszta.
Chyba to nie będą wielkie koszta.
Ale po co drugi transformator?
Mam na razie TS 40/29/676 i TG 2,5-1-666onlypcb pisze:Masz już potrzebne transformatory.
Sieciowy i głośnikowy.
Za tydzień będę miał jeszcze inne.
Tylko po co?
Te działały do końca ale gdyby było coś nie tak to będę miał na podmianę.painlust pisze:Tylko po co?
Czekam również na wiertła stożkowe bo nie chce mi się wiercić na około a potem pilnikiem piłować

Więc chassis będzie gotowy dopiero za 2 tygodnie trochę długo ale chcę aby jakoś wyglądał.
- kciuq
- 1250...1874 posty
Wydaje mi się, że ten Champ będzie wart fortune
, chyba że otwierasz seryjną produkcję.

"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Transformatory mam już kiedyś kupiłem zestaw okazjonalnie ale na miejscu niestety nie są.kciuq pisze:Wydaje mi się, że ten Champ będzie wart fortune, chyba że otwierasz seryjną produkcję.
Stożki trochę kosztują ale i tak mi się przydadzą do innych robót

Lampy wszystkie też leżą z trafkami więc muszę poczekać jak pojadę na urlop, to wtedy będę miał dostęp do wszystkiego ale co do lamp to chyba nowe dam .
Fortunę może nie ale rezystory , kondensatory , turrety i płytka , włączniki kupione nowe bo chcę pierwszy wzmacniacz lampowy odpalić na nowych elementach.
Stare tylko trafa zostaną.
Co prawda do odpalenia jeszcze daleka droga.
I mam problem bo chcę zredukować koszty lamp zamiast 6v6gt i 12ax7 dam 6p6s i 6n2p ,tylko zamiennik 6v6 ma tak samo zrobiony obwód żarzenia a ta zamienna za 12ax7 jakoś inaczej mi to wygląda i nie wiem czy dam radę je połączyć równolegle?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Nie rozumiem w czym problem.
viewtopic.php?t=5500&p
viewtopic.php?t=5500&p
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Dziękuję , właśnie o taką odpowiedź mi chodziłoThereminator pisze:Nie rozumiem w czym problem.
viewtopic.php?t=5500&p

Powoli do przodu a po niedzieli szybciej ruszy