Ponieważ od niedawna zacząłem moją przygodę z lampami .
Zadaję być może dziwne pytania , ale muszę gdzieś się tego dowiedzieć .
Mam małe pytanie , posiadam wzmacniacz który pracuje z lampami EL34 sterujące to 6N1P .
Czy zawsze jest tak że lampy które pracują w jednym kanale muszą być tego samego producenta ?
Otóż mam lampy które sprawdziłem na mierniku P-508, mają ten sam prąd anody czyli np.55mA.
Co wskazuje według katalogu na to iż są troszkę zużyte ale normalnie działają we wzmacniaczu pomimo tego iż producent jest inny .
Blachy wewnątrz nie są czerwone nic dziwnego się nie dzieje .
Proszę bardzo o pomoc czy to możliwe że będzie to normalnie działać ?
Chcę wiedzieć jakie wady noszą takie różnice w producentach lamp.
Bo ja słuchałem już RFT , Electro Harmonics i Chińskich .
Ale różnicy nie mogę wyczuć ?
Być może nie mam tak dobrego słuchu .
Jeśli wybrałem zły dział z góry przepraszam moderatorów tego forum.
I dziękuję za każdą odpowiedź.
Push Pull-Muszą pracować lampy tego samego producenta ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Push Pull-Muszą pracować lampy tego samego producenta ?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Re: Push Pull-Muszą pracować lampy tego samego producenta ?
Oprocz pradu spoczynkowego w danym punkcie pracy wazne jest (rzeklbym nawet, ze wazniejsze) takze nachylenie charakterystyki; prad spoczynkowy mozna regulowac ujemnym przedpieciem siatki/rezystorem katodowym natomiast nachylenia juz nie. Zle dobrane pod tym wzgledem lampy beda wprowadzac znieksztalcenia. Jesli to wzmacniacz do gitary to jeszcze to ujdzie, jesli audio to moze byc problem.djivo pisze:Otóż mam lampy które sprawdziłem na mierniku P-508, mają ten sam prąd anody czyli np.55mA.
Co wskazuje według katalogu na to iż są troszkę zużyte ale normalnie działają we wzmacniaczu pomimo tego iż producent jest inny .
Byc moze koledzy mnie zjedza, ale... Producent moze byc inny pod warunkiem, ze wspomniane wyzej parametry (w miare podobne nachylenie charakterystyki oraz pradu w obranym punkcie pracy) sa podobne. Kolejne ale... Problem pojawia sie, ze lampy roznych producentow moga sie inaczej starzec i dzieki temu ich parametry, mimo, iz na poczatku 'wspolbiezne' moga sie rozjezdzac. To tak w skrocie.
Ja bym sie zbytnio tym nie przejmowal, bo i tak roznic w 'brzmieniu' lamp tego samego typu (np. EL34) ale roznych producentow nie uslyszysz (chyba, ze sa calkowicie rozjechane). Polecam ten watek -> /viewtopic.php?t=293djivo pisze:Bo ja słuchałem już RFT , Electro Harmonics i Chińskich .
Ale różnicy nie mogę wyczuć ?
Być może nie mam tak dobrego słuchu .
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Widzisz Tomek mogę sprawdzić tylko prąd spoczynkowy .
Bo miernik pokazuje mi jakieś fanaberie na elektrodzie nikt nie może mi pomóc w uregulowaniu przyrządu .
Tak abym mógł go naprawić .
Posiadam P-508 wiem jak zmierzyć nachylenie, ale miernik zawyża mi wartość prądu spoczynkowego i to bardzo .
Więc podczas pomiaru nachylenia będzie dokładnie tak samo .
Tymczasem spoczynkowy mierzę tak że wpinam miliamperomierz zamiast zworek z prawej strony miernika P-508.
Chciałbym go naprawić .Ale chyba sam nie dam rady .
A nie chcę go zepsuć ale to temat na od dzielny post.
Dziękuję za wypowiedź tak właśnie myślałem że to nachylenie to najważniejsza sprawa .
Pozdrawiam Piotr.
Dziękuję za to forum ...........
Bo miernik pokazuje mi jakieś fanaberie na elektrodzie nikt nie może mi pomóc w uregulowaniu przyrządu .
Tak abym mógł go naprawić .
Posiadam P-508 wiem jak zmierzyć nachylenie, ale miernik zawyża mi wartość prądu spoczynkowego i to bardzo .
Więc podczas pomiaru nachylenia będzie dokładnie tak samo .
Tymczasem spoczynkowy mierzę tak że wpinam miliamperomierz zamiast zworek z prawej strony miernika P-508.
Chciałbym go naprawić .Ale chyba sam nie dam rady .
A nie chcę go zepsuć ale to temat na od dzielny post.
Dziękuję za wypowiedź tak właśnie myślałem że to nachylenie to najważniejsza sprawa .
Pozdrawiam Piotr.
Dziękuję za to forum ...........
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Nie ma znaczenia czy miernik przekłamuje. Jak przekłamuje to w obu mierzonych lampach tak samo, a więc nie sama wartość będzie miała znaczenie, ale czy w obu lampach jest taka sama.
Rozumiem dziękuję za odpowiedź .
Pozdrawiam .
Pozdrawiam .