ax84 p1 Problem z anodą
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: ax84 p1 Problem z anodą
To może ja źle mierzyłem bo przepraszam ale mierzyłem przed kondensatorami i rezystorami katodowymi i oczywiście za nimi jest 0 a za kondemsatorem c15 jest 3v czyli jest źle ale jakby było zero to by chyba sygnał nie płynął
Zaraz wezmę się za czytanie a czy mógłby mi pan powiedzieć czy dowiem się tam czemu napięcie anodowe jednej połówki lampy wynosi 7,1v? A tak jeszcze względem tych linków moja moja siatka jest spolaryzowane ujemnie ponieważ R21 jest połączony z masą dobrze rozumię?
Pomijając inny typ lampy: niewłaściwa polaryzacja -> zbyt niski ujemny potencjał siatki w stosunku do katody -> za duży prąd anody -> duży spadek napięcia na rezystorze anodowym. Powinno być: (231-140)/100000=0,91mA, jest (231-7,1)/100000=2,24mA Co do R21: tak, w połączeniu ze spadkiem napięcia na rezystorze katodowym R19. Jeśli katoda byłaby połączona bezpośrednio z masą, do siatki trzeba by przyłożyć ujemne napięcie z dodatkowego źródła.
Ostatnio zmieniony śr, 6 lipca 2011, 20:15 przez Zibi, łącznie zmieniany 1 raz.
Wzmacniacz jest złożony dla was zapewne paskudnie bo na pająku ale zaręczam że wszystko jest dobrze złożone i od korektora do końcówki jest miodzio po podaniu sygnał z kompa na korektor wzmacniacz zagrał głośno i ładnie tylko zauważyłem że pół lampy dostaje bardzo niskie napięcie anodowe (7,1v) przez co nie wzmacnia sygnału i całośc gra cicho (moja własna dedukcja). Pewien pan przed chwilą napisał że to wina polaryzacji ale ja nie wiem co mam z tym zrobić jestem bardzo początkujący i chyba za szybko wziąłem się za lampę ale mleko już się rozlało i skoro korektor i końcówka działa oraz cały układ preampu jest dobrze zlutowany to musi to być wina jakiegoś elementu myślałem że to wina niepewnej lampy albo jakiegoś rezystora i trzeba to dokończyć dlatego tu się zgłosiłem na forum gitara.pl kilka na prawde miłych użytkowników rozwiązało reszte kłopotów tylko pozostał ten.

Mógłbyś mi pomóc to naprawić?Zibi pisze:Pomijając inny typ lampy: niewłaściwa polaryzacja -> zbyt niski ujemny potencjał siatki w stosunku do katody -> za duży prąd anody -> duży spadek napięcia na rezystorze anodowym. Powinno być: (231-140)/100000=0,91mA, jest (231-7,1)/100000=2,24mA
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Juz pokazałeś, jak traktujesz rzeczowe porady:
http://gitara.pl/forum/viewtopic.php?id=83513
http://gitara.pl/forum/viewtopic.php?id=83513
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Starałem się zastosować do wszystkich porad wszystkie rzeczy wykonywałem lecz problem pozostał
Wylutuj kondensator C15 i ponownie zmierz napięcia.
I mam ominąć ten kondensator i jakie dokładnie pomiary będą panu potrzebne chodzi które rezystory i anody też pomierzyć?
Wylutuj, czyli zrób przerwę między stopniami wzmacniacza. Zmierz napięcie na anodzie i katodzie.
katoda nóżka 3= 2,24v
katoda nóżka 8= 3,10v
anodowe nóżka 6= 105v
anodowe nóżka 1= 7,56v
katoda nóżka 8= 3,10v
anodowe nóżka 6= 105v
anodowe nóżka 1= 7,56v
Wygląda, że kondensator jest dobry i problemem jet niewłaściwy typ lampy.
Ja wiem że zapewne to głupie pytanie ale czy jak jest zła lampa to może być taki spadek na anodzie(7,56v)? Czyli jak kupie 6n2p to wszystko będzie hulać?

Ps. Ja wiem że zapewne to głupie pytanie ale czy jak jest zła lampa to może być taki spadek na anodzie(7,56v)? Czyli jak kupie 6n2p to wszystko będzie hulać?
Ps2. Zapewniam że nigdzie się nie ma prawa zewrzeć zarówno w kondensatorach jak i w rezystrach i w kable są sztywne nic nie lata nic nie fruwa: