Naprawa TVL11 z Pierwszego Szmaragda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- walllker
- 625...1249 postów
Naprawa TVL11 z Pierwszego Szmaragda
Bo długich znojach i poszukiwaniach udało mi się zdobyć pierwszy model szmaragda ten co był przed 901 i 902, obudowę mam już odnowiona, zdobyłem gałki i atrapkę głośnika plus tylnią ściankę, oraz jestem w trakcie podrabiania napisu. Dziś usiadłem do chasis i muszę przyznać że w całkiem niezłym stanie, jednak mam uszkodzone trafo siedzi tam TVL11, o kupnie sprawnego można pomarzyć, wiem że montowano czasami TVL31, ale chciałbym nie wprowadzać zmian, znalazłem na stronie http://tubedevices.com/alek/tv_retro/tr ... /tvl11.htm i przystąpiłem do naprawy. Z pomiarów wynikało że uszkodzona jest cewka WN, miała przerwę, więc zgodnie z opisem ją przewinąłem, ale teraz zastanawiam się czy warto ruszać pozostałe uzwojenia, tak jak pisałem mierząc omomierzem, są przejścia, teoretycznie powinni być sprawne, a przyznam się szczerze że pierwszy raz naprawiam transformator linii i nie chcę czegoś popsuć, jak radzicie, przewijać wszystko czy złożyć całość z przewniniętą cewką WN i sprawdzić co się będzie działo.
Re: Naprawa TVL11 z Pierwszego Szmaragda
Sprawdź, co się będzie działo. Nic nie tracisz, poza odrobiną czasu. Pamiętaj, że zły kierunek nawinięcia cewki w.n. skutkować będzie odejmowaniem się napięć. Wtedy- mimo sprawnej cewki będziesz mieć małe w.n. Można jednak odwrócić cewkę na ramce transformatora w.n. i będzie dobrze.
- walllker
- 625...1249 postów
W sumie racja, uruchomię odbiornik i zobaczę czy trafo ruszy, jak nie będzie działać, lub w czasie testu się uszkodzi to i tak będę musiał przewinąć całe i tak, obawiam się tylko czy wszystko prawidłowo zrobiłem przewijając cewkę WN, po uruchomieniu się przekonam czy izolacja wytrzyma, bo to jest główny problem w tej cewce, co prawda rozwijając uszkodzoną, to był cienki przewód w izolacji podobnej do bawełnianej czymś nasączonej tak jakby lakierem, ja zastosowałem drut w emali i oprócz przekładek izolacyjnych zalałem wszystko lakierem, więc może będzie dobrze, mierząc rezystancję cewki WN po nawinięciu mam prawie 105om nie wiem czy to prawidłowy pomiar, bo mierząc sprawną cewkę z trafa TVL31 jest 120om, nie ma co gdybać uruchomię to się przekonam i napiszę co i jak
-
- 3125...6249 postów
Bardzo dawno nie widziałem TVL11 i dlatego nie pamiętam jaka była średnica wewnętrzna cewki wn. Czy mechanicznie pasowałaby np. TVL25-30 ?
- walllker
- 625...1249 postów
Kolego próbowałem dopasować cewkę z innego trafa, ale rdzeń w TVL11 jest kwadratowy, a cewka jest nawinięta na plastikowej rurce nakładanej na rdzeń, o dużo większej średnicy, zresztą oryginalnie ta cewka bardzo kiepsko była zabezpieczona, wyglądała jak cewka z jakiegoś filtru p.cz tyle że pokryta czymś w rodzaju lakieru, aż dziwne że taka konstrukcja nie powodowała przebicia, inne cewki nie pasują, więc mam dwie drogi zdobyć cewkę lub całe nowe albo sprawne trafo, co raczej graniczy z cudem, albo próbować je przewinąć, jak się nie uda będę próbował zaadoptować trafo typu TVL30 lub inne ale boję się że może to być trudne ,w moim szmaragdzie siedzi kineskop z odchylaniem bodajże 70s, a później już stosowano kineskopy z odchylaniem 90s i zastanawiam się jak to przełoży się na obraz, i jego regulacje.
- futrzaczek2
- 625...1249 postów
Oto reakcja Alka na powyższe posty. Nie może chwilowo tu pisać, więc robię za doręczyciela.
TVL11 ma wysoką, wąską cewkę zalewaną w polistyrenie. Nawijana była drutem w jedwabiu, koszykowo. Rdzeń był kwadratowy, dlatego żadna cewka w.n. nie podpasuje. Jeśli rdzeń i inne części bakelitowe i podstawka lampy są nieuszkodzone, to warto po prostu transformator przewinąć. Wtedy ma się coś w rodzaju TVL15, który elektrycznie jest jak TVL11, ale przekładki nie są papierowe tylko foliowe. Jeśli kineskop jest 70 stopni to nawet w przypadku zmiany transformatora nie będzie za wąsko. Zazwyczaj, gdy był kineskop 70 stopni, a zmieniono go na 90 stopni to jest za wąsko. Gdybyś wsadzał TVL30 i wyrzucał szkaradne resztki TVL11 to ja je chętnie przygarnę i sobie to ponawijam. Temat przerabiałem, więc w 2-3 dni się uwinę.
TVL11 ma wysoką, wąską cewkę zalewaną w polistyrenie. Nawijana była drutem w jedwabiu, koszykowo. Rdzeń był kwadratowy, dlatego żadna cewka w.n. nie podpasuje. Jeśli rdzeń i inne części bakelitowe i podstawka lampy są nieuszkodzone, to warto po prostu transformator przewinąć. Wtedy ma się coś w rodzaju TVL15, który elektrycznie jest jak TVL11, ale przekładki nie są papierowe tylko foliowe. Jeśli kineskop jest 70 stopni to nawet w przypadku zmiany transformatora nie będzie za wąsko. Zazwyczaj, gdy był kineskop 70 stopni, a zmieniono go na 90 stopni to jest za wąsko. Gdybyś wsadzał TVL30 i wyrzucał szkaradne resztki TVL11 to ja je chętnie przygarnę i sobie to ponawijam. Temat przerabiałem, więc w 2-3 dni się uwinę.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

- walllker
- 625...1249 postów
Dziś przeprowadziłem pierwsze testy, i po mojej naprawie trafa TV ruszył, nawet ma nie najgorszy obraz a właściwie miał, bo po około 40min w celu testów oglądania TVP1 zakończyła żywot lampa PL83, a dokładnie padło włókno, więc dzięki Bogu nie będę musiał nic przerabiać, lampy zamówiłem, więc w ciągu 2 dni powinny przyjść, co do samego przepalenia lampy, TV podłączałem przez stabilizator napięcia sieci, to pudełko co kiedyś stawiano koło TV, więc napięcie sieciowe 230V nie miało tu nic do rzeczy, w razie czego przemierzyłem napięcie żarzenia i jest w normie 14,3V wokół lampy rezystory sprawne, kondensatory także nie wykazują śladów przebicia, napięcie na anodzie 104V, widać po prostu lampa zakończyła żywot i tyle. Uff miałem stracha co wyjdzie z tego mojego przewijania, ale cewka WN zadziałała, i nie dostała ani przerwy ani przebicia, choć przyznam że przy tej ilości lakieru w której ją zalałem i ilości przekładek, to było by dziwne żeby dostała przebicie.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Moje szczere wyrazy podziwu i gratulacji!!! Taki Szmaragd to niezła perełka... Ja mam tylko 901, świeci jak żarówka ale nie odbiera, u mnie kwestia głowicy.
Gdybyś potrzebował jakieś lampy telewizyjne (w tym PL83 się znajdzie, za free wszystko!!) pisz do mnie! Dla kolekcjonerów TV nie mam cen... Ino przesyłka
No i pokaż foto z działania Szmaragda!!!
Pozdrawiam, Marcin.
Gdybyś potrzebował jakieś lampy telewizyjne (w tym PL83 się znajdzie, za free wszystko!!) pisz do mnie! Dla kolekcjonerów TV nie mam cen... Ino przesyłka

No i pokaż foto z działania Szmaragda!!!
Pozdrawiam, Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- walllker
- 625...1249 postów
Witam PL83 już zamówiłem, ale jak kolega potrzebuje głowicy, to mam dwie sprawne, od toski, któregoś lazuryta nie wiem co siedziało w 901, musiał bym zerknąć na schemat, ale jak będzie pasować mogę podarować, tyle że dopiero za 2tyg, bo remontuje mój warsztat i wszystkie części powpychałem do kartonów teraz nie dam rady się dokopać. Zdjęcia uruchomionego szmaragda wrzucę jak przyjdzie PL83, bo na razie czeka na nową lampkę