!!zalane radio !!- pomocy :(
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Re: !!zalane radio !!- pomocy :(
Przeczyściłeś kontaktem w sprayu ten przełącznik zakresów? Sprawdziłeś głowicę? Nie napisałeś nic o tym...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Tak specjalnie kupiłęm kontakt wypsikałem co się da i nadal nic
Am słychać, a na FM zdarza się tylko jakiś wycinek który syczy jak na FM , ale gdy przyłoże np kawałek drutu nagle cisza.

- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Sprawdź głowicę wg. schematu, pisałem Ci już, może faktycznie coś jest nie tak. Sprawdźteżte kondensatory (po 33nF albo 47nF, odpsrzęgające), kolega wyżej o nich wspomniał. Nie ma cudów, radio grać musi 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Słuchaj , a ten kondensator C2 ? Gdzieś czytałem że coś on tam zmienia, ale cholerka nie wiem co już .
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Jeśli masz co do niego podejrzenia, wymień. Ja pamiętam, że po przestrojeniu Juniora głowica szalała w cały świat. Brakowało jakiegoś 1nF w bazie któregoś tranzystora.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
http://www.youtube.com/watch?v=nnCbppCaur8
Teraz to wygląda tak. Wymieniłem 3 kondki i wstawiłem trymery , oraz zmniejszyłem odpowiednio pojemnośc tych kondków które tego wymagały.
Teraz to wygląda tak. Wymieniłem 3 kondki i wstawiłem trymery , oraz zmniejszyłem odpowiednio pojemnośc tych kondków które tego wymagały.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Facet ile razy można pisać to samo. To, że przestroiłeś głowicę to nie jest żaden sukces. To rutyna. Jeśli głowica wcześniej też działała źle to i teraz będzie działać źle. Zrób to (co już pisane było):
- sprawdź głowicę według schematu, może faktycznie czegoś brakuje w głowicy, np. tego o czym pisałem już kilka razy, wszystko ma być na swoim miejscu,
- pomierz napięcia na tranzystorach, jeśli odbiegają od normy schematowej (jeśli znacznie odbiegają), tranzystor sprawdź omomierzem po jego wylutowaniu (BF195 i podobne to obecnie śmieć, znajdziesz go w innych wiekowych głowicach radiowych/pośrednich TV Librowatych), może być do wymiany, są tylko dwa tranzystory!
- jeśli na AM jest OK ty TYLKO w FM szukaj usterki, cudów nie ma
- uogólniając to pasuje schemat od odbiornika Adam, Jubilat, Junior, Lira, Dominik i podobne...
- poszukaj opisu przestrojenia głowicy do w/w odbiorników (np. Jubilat, to to samo!). Znajdziesz to bez problemu a jeśli nie znajdziesz to napisz na PW swoje namiary to Ci wyślę. Zastosuj się do wskazówek tam zawartych, radio grać musi bo jest dość prostą konstrukcją.
Pozdrawiam
- sprawdź głowicę według schematu, może faktycznie czegoś brakuje w głowicy, np. tego o czym pisałem już kilka razy, wszystko ma być na swoim miejscu,
- pomierz napięcia na tranzystorach, jeśli odbiegają od normy schematowej (jeśli znacznie odbiegają), tranzystor sprawdź omomierzem po jego wylutowaniu (BF195 i podobne to obecnie śmieć, znajdziesz go w innych wiekowych głowicach radiowych/pośrednich TV Librowatych), może być do wymiany, są tylko dwa tranzystory!
- jeśli na AM jest OK ty TYLKO w FM szukaj usterki, cudów nie ma

- uogólniając to pasuje schemat od odbiornika Adam, Jubilat, Junior, Lira, Dominik i podobne...
- poszukaj opisu przestrojenia głowicy do w/w odbiorników (np. Jubilat, to to samo!). Znajdziesz to bez problemu a jeśli nie znajdziesz to napisz na PW swoje namiary to Ci wyślę. Zastosuj się do wskazówek tam zawartych, radio grać musi bo jest dość prostą konstrukcją.
Pozdrawiam

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Jak wyżej, pomiary, pomiary....
Dobra ok ok
, a jak nie bede musiał użyć ciężkiego sprzętu 

No więc idąc za wskazówkami tej strony
http://unitra.eu.org/node/8880
Pomierzyłem napięcia, te co idą do baz tranzystorów są ok , ale już na kolektorach 0.5V czyli co kaput.
Choć dziwnym faktem jest, gdy podłącze konwerter szumy są zadawalające , tylko gdy podchodze pod górne częstotliwości odbiornik cichnie.
http://unitra.eu.org/node/8880
Pomierzyłem napięcia, te co idą do baz tranzystorów są ok , ale już na kolektorach 0.5V czyli co kaput.
Choć dziwnym faktem jest, gdy podłącze konwerter szumy są zadawalające , tylko gdy podchodze pod górne częstotliwości odbiornik cichnie.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Wygląda to na brak współbieżności strojenia lub zrywanie drgań heterodyny. Miałem taki przypadek w radiu Taraban podczas przestrajania, musiałem zmienić cewkę i problem znikł. Jeśli to możliwe to można sprawdzić częstotliwość heterodyny.
Ratujmy stare tranzystory!
Hm dobra panowie teraz gdzie to mam zmierzyć w jakim punkcie
. Sprzęt mam , ale w szkole nie nauczyli.

- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Pomiar częstotliwości za pomocą miernika o częstotliwości pracy do 150MHz wykonuje się metodą bezdotykową za pomocą pętli indukcyjnej, która składa się z dwóch zwojów drutu DNE 0,6, średnica cewki 5-10mm. Cewkę zbliża się do cewki mieszacza samodrgającego, wówczas na skali miernika powinna się pokazać wartość częstotliwości.

Pomiar częstotliwości za pomocą miernika o częstotliwości pracy do 150MHz wykonuje się metodą bezdotykową za pomocą pętli indukcyjnej, która składa się z dwóch zwojów drutu DNE 0,6, średnica cewki 5-10mm. Cewkę zbliża się do cewki mieszacza samodrgającego, wówczas na skali miernika powinna się pokazać wartość częstotliwości.
Ratujmy stare tranzystory!
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Sprawdź tranzystory w głowicy lub chociaż ten który masz podejrzany. Sprawdź napięcia wg. schematu! Opis jaki podałeś jest dobry, u mnie każe jedne radio wg. tego opisu przestrojenia (Junior, Jubilat, Adam...) gra jak nówka.
AZ12, spokojnie, radio nie powinno szaleć mimo nie współbieżności strojenia.
AZ12, spokojnie, radio nie powinno szaleć mimo nie współbieżności strojenia.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU