projektowanie wzmacniacza pp na ecc88

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Jasiu

Re: projektowanie wzmacniacza pp na ecc88

Post autor: Jasiu »

ambroży pisze:więc może teraz ktoś się wypowie na drugie pytanie (pierwsze)
To już było na forum parę razy... Trzeba wrysować prostą obciążenia w charakterystyki (prostego wzoru na to nie ma). Można też oszacować "z grubsza na oko" - widzi mi się, że Twoje Raa jest kilka razy za małe. Poszukaj gdzieś w sieci arkusza kalkulacyjnego Steve Bencha - on to liczy i ładnie pokazuje ("platcurv.xls" albo jakoś tak...)

Jasiu
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

ambroży pisze: nie potrafiłem obliczyć optymalnego raa (i dalej nie potrafię) więc dałem na oko jakieś 3,2kohm (transformator nawijałem)
3.2kOma? Nie powinno być bliżej 32kOmów?
ambroży pisze: mocy nie mierzyłem ale jakoś bardzo cicho to nie grało więc nie było bardzo nieoptymalnie
Kompletnie nietrafiony argument.
Prędkościomierza nie mam panie władzo, ale jakoś szybko nie jechałem, więc może bez mandatu?
Przy okazji, jaka jest różnica w głośności między 50W a 5W? :wink:
ambroży pisze:Na temat obliczania wzmacniaczy push pull można oczywiście znaleźć informacje, ale zwykle szczątkowe (jeśli się mylę to mnie proszę sprostować), dlatego myślę że tutaj mogło by się znaleźć jakieś kompendium na ten temat.
Chyba dramatyzujesz. Jeżeli nie w sieci, to na pewno jest kilka książek, gdzie od ręki znajdziesz informacje.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
ambroży
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: ambroży »

kaka, chyba jednak bliżej 3,2kohm, poza tym mógłby ktoś dużowiedzący policzyć ten wzmacniacz pod moc maksymalną krok po kroku, chyba nikt by się nie obraził, ja aktualnie czytam stronę tego Steve'a Bencha (nie znałem wcześniej), więc jeszcze trochę przede mną. Rozumiem że nie jest to taka prosta sprawa i dlatego o to proszę
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Liczyłem ze 2 miesiące temu końcówkę na PCF802 i wyszło Raa właśnie około 30kiloomów przy zasilaniu 120V.
ambroży
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: ambroży »

Rozumiem że wszystkim się wydaje że dla takiej małej lampy to ra musi być wysokie więc niech ktoś zweryfikuje moje obliczenia bo dla klasy A SE zasilania 100v Ra wychodzi mi co najwyżej 10Kohm
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Ambrozy, prosisz o pomoc to moze zjedz troche z tonu, co? :?

Tutaj masz wszystkie praktycznie potrzebne informacje do zaprojektowania stopnia koncowego PP. Jesli chodzi o SE, to przy napieciu 100V oszalamiajacej mocy nie osiagniesz.

Patrzac na charakterystyki ECC88 sugerowalbym:
1/ podniesc napiecie zasilania do Vb=250V
2/ obrac punkt pracy w okolicach 8mA/170V (max Va wg tej karty to 175V) przy ca. -1.8V na siatce (nie napisales, jaki masz przedwzmacniacz, wiec nie wiem, ile headroom bedziesz potrzebowal)
3/ zastosowac transformator zapewniajacy Raa ca. 16k dla zalozonego obciazenia strony wtornej

Oczywiscie, przy innych zalozeniach Vb wyjdzie inny punkt pracy i inne Raa. Cicho byc nie powinno.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
ODPOWIEDZ