Peavey Valveking

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Re: Peavey Valveking

Post autor: bulabla »

Ostatnio wiele czasu nie było na zabawę z peaveyem , ale tak powoli szykuje się na dodanie 3 lampy do przedwzmacniacza , oddzielić pierwszą lampę przedwzmacniacza dla kanału lead , oraz dodać wtórnik tak samo dla kanału lead . Czyli jak już wszyscy widzą chce przerobić schemat kanału lead na soldano/mesę lub mr hektora :D , wiele nie trzeba , już robiłem małe testy i zauważyłem że napięcie żarzenia drastycznie spadło po dołączeniu 6n2p czy 12ax7 . Z około 6v ( 5,7 v na żarzeniu w normalnej pracy wzmacniacza - chyba dość mało ) na 4,5v . Więc stanąłem przed perspektywą podłączenia dodatkowego transformatorka najprawdopodobniej 12v .

Jeżeli chodzi o układ ścieżek to idealnie pasuje do zmiany na mesę - przynajmniej ja tak uważam . Nie pa potrzeby cięcia żadnej ścieżki , trzeba dodać kilka kondensatorów rezystorów z 2 fety , podstawka i gra , nic prostszego :D . Jak znajdę chwilę będę przedstawiał dalsze postępy , może to spłonie wpi.... wreszcie :) pozdrawiam
kudlaty
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: kudlaty »

No to sobie zagmatwałeś przecież trafa są nawet mniej niż na styk , wiem bo na nim gram próby w sali gdzie właśnie teraz jest chyba z 50 stopni po godzinie są tak gorące że naprawdę ciężko je dotknąć dodatkowa lampa zabije trafa . Trzeba też powiedzieć ,że wzrost temperatury transformatorów wpływa na brzmienie raczej niekorzystnie pojawia się sam srodek pasma jakby telefon . Wydaje mi się że to co narysowane naprawdę daje radę . Można zamienić rezystor z dzielnikaR107 z 680 K na 470K lub 330K . Można również dołączony do R111 rezystor 1M odłanczać spowoduje to zwiększenie gain stopnia wide H&K DUOTON na którym gra kolega . A korektor całkiem dobrze działa tak jak obecnie niech kolega nie szuka kwadratowych jaj. Tak jeżeli chodzi o fazy sygnalu to trzeba by zmienić ilość stopni ale to przecież wykracza poza możliwości tego bądż co bądz budżetowego wzmaka
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Witam , na początku poprosił bym o nagranie peaveya z takimi modyfikacjami . Tak jak napisałem poprzednio zdaje sobie sprawę z tego że trafo jest słabe , wiec myślałem o dodaniu dodatkowego z uzwojeniem 12v . Zdaję sobie sprawę że to grzebanie w gó... ale nie ma innej opcji by to jakoś grało . Proszę o nagranie może to odwiedzie mnie od agresywnych modyfikacji :D - poproszę o pm. na dropie( najlepiej illusion "nóż" lub "chaos kontrolowany" :)) i przejście powerchordsów bez dropa z pm. np 0799 x688 x577 itd po kilka razy dla danego akordu , najlepiej ustawienie : mid na min i high/bass prawie na max , pres w kierunku bardziej otwartego nie zamulonego dźwięku - może już mam jakieś przyzwyczajenia . W peaveyu brakuje mi basu (zawsze na max dla lead), może jakby było to wykręcanie trzewi na pm. to lepiej bym ocenił ten wzmak :) Tak ...zwiększyć bass i dodać więcej siarki :D - a winny braku basu jest przedwzmacniacz , tak to on , podpinając sansampa gt-2 czuje kręcenie flaka , w peaveyu brak ..pozdrawiam
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Turgon »

Proponuje Ci zainteresować się innym ustawieniem equalizera niż uśmiech mariana zamiast dokładać lampy :)
kudlaty
25...49 postów
25...49 postów

No to się porobiło.Zastanawiam się jakie kolega ma doświadczenie muzyczne bo po primo z komba raczej mięcha nie ukręcisz ale podepnij ten sam amp np.do paczki na V30razy4 CELESTIONA , zależy {co już pisałem }od pickupów dobry humb da radę poza tym dla uzyskania mięsistego brzmienia w procesie nagrywania ten sam ślad często nagrywany jest kilkakrotnie i dopiero w miksie ujawnia swoje walory.Własnie molestuję kolegę z którym wywołujemy szatana aby wyrzócil w kąt swojego BOSSA bo zieje ogniem na odległość ale artykulacji i dynamiki z tego rozkręconego mocno multiefektu nie zawiele .Przester ustawiam tak średnio ok 12 strój gitary do cis volum to zależy czy chcemy słyszeć vokal tak na 1 dobra paczka no i chyba najważniejsza rzec technika indywidualna jak i pozostałych muzyków równe granie{perfekcyjne w timie}czynią cuda możesz wierzyć!!! Ale właśnie po to są próby.A próbki brzmienia jak opanuję jakiś spośob to napewno wrzucę .HEJ

Błędy ortograficzne i interpunkcyjne!
Romek
kudlaty
25...49 postów
25...49 postów

Może inna bajka brzmieniowo ale warto posłuchać pod koniec demonstracji co czyni studio i jego możliwości a wszystko to jeden mały efekcik i PETE Próbowałem dać link ale coś zepułem chodzi o PLEXI TONE CARLA MARTINA demo Peta Thorna
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Witam - godzinami kręciłem wszystkim w peaveyu na lewo i prawo , lewo i prawo - poszukuje uśmiechu mariana - nic więcej moje ucho nie przyswaja . Kudłatego proszę o nagrania - najlepiej na żywo , bez masteringu . Może być nawet aparatem nagrane , nawet zenitem . pozdrawiam
kudlaty
25...49 postów
25...49 postów

Hej właśnie dzisiaj próbowałem na probie zrobic jakiś dzwięk na auda city ale jest problem? Do pieca jest mikrofon dalej na kartę w lapie poziomy ustawiłem tak do przyjęcia gram parę riffów i odsłuchuję -porażka dzwięk nagrany brzmi jakby przeszedł przez fazing coś na podobieństwo autowah no dupa.Próbowałem zmieniać częstotliwość próbkowania i bez efektów proszę kolegów o pomoc i wskazówki jak sobie z tym poradzić. Program jest na necie opisywany jako dobry więc myślałem że wgram parę dzwięków i po bólu ale nic z tego ,gdzie popełnilem błędy?

Lekceważenie zasad pisowni!
Romek
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

kudlaty pisze:Hej właśnie dzisiaj próbowałem na probie zrobic jakiś dzwięk na auda city ale jest problem? Do pieca jest mikrofon dalej na kartę w lapie poziomy ustawiłem tak do przyjęcia gram parę riffów i odsłuchuję -porażka dzwięk nagrany brzmi jakby przeszedł przez fazing coś na podobieństwo autowah no dupa.Próbowałem zmieniać częstotliwość próbkowania i bez efektów proszę kolegów o pomoc i wskazówki jak sobie z tym poradzić. Program jest na necie opisywany jako dobry więc myślałem że wgram parę dzwięków i po bólu ale nic z tego ,gdzie popełnilem błędy?
Zbyt dużo ich, żeby wymieniać, więc tylko ogólnie - interpunkcja, składnia i logika zdania leżą i kwiczą. :mrgreen:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
kudlaty
25...49 postów
25...49 postów

ok ok ok może jest tak ,ale gorąca głowa nie pozwala czasami wszystkiego poprawnie napisać .Prosilem o pomoc w rozwiązaniu problemu a tu kolega mi maturę serwuje? ta była 30 lat temu. Problem przedstawiłem na pewno zbyt chaotycznie ale myślę ,że kto chciał zrozumieć ten wie w czym problem .Oczekuję pomocy i podpowiedzi

Niestosowanie się do zasad pisowni obowiązujących w języku polskim!
Romek
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Jak komuś naprawdę zależy na rozwiązaniu problemu, to formułuje pytanie zwięźle i zrozumiale.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Witam . Dziękuje za próbę nagrania wzmacniacza . Rozumiem powstałe błędy i chciałbym coś podpowiedzieć - jeżeli chodzi o nagrywanie . Wnioskuję że do karty dźwiękowej laptopa podłączony został dynamiczny ( najprawdopodobniej ze względu na koszty mikrofon wokalny - jeżeli się mylę proszę od razu o sprostowanie ) . Nie wiemy jeszcze pod jakie wejście został podłączony mikrofon - najłatwiej można by było powiedzieć że pod mikrofonowe :) . Jeżeli został właśnie pod to wejście podpięty to można się spodziewać zniekształceń ( może tu się mylę , nigdy nie byłem w posiadaniu dobrej karty dźwiękowej poza on-board - z doświadczenia wiem że takie nagrywanie nic dobrego nie dawało ) . Myślę że nawet shure sm57 wpięty pod to wejście dawał by takie same rezultaty do c608 itd .
Myślę jednak, że chyba problem tkwić w czymś innym , a mianowicie w programie audacity , który został właśnie użyty . Robiąc kiedyś nagrania audacity (używając intrerface usb ) też spotkałem się ze zmianami po nagraniu . Myślę że lepszym programem godnym polecenia byłby REAPER wersja np v3.72 - przy nagrywaniu tym programem nie spotkałem się z większymi problemami .
Krótki opis obsługi programu :
1 ,Po ustawieniu w options/preferences ( ctrl+p ) audio/device ,możemy przejść do nagrywania .
2 ,Klikamy track/insert new track ( ctrl+t) tworzenie nowej ścieżki .
3 , klikamy [ar] na nowo powstałej ścieżce i możemy włączyć nagrywanie w dolnej części programu (mikser) ,oczywiście regulując poziomy , włączając filtry kompresory itd itd .
Po skończeniu nagrania stop - powstaje nowy plik *.wav w C:\Documents and Settings\...twoja nazwa..\Moje dokumenty\REAPER Media ( oczywiście miejsce docelowe można zmienić )

Podałem tylko to co jest potrzebne by coś nagrać . Prosił bym o spróbowanie w tym programie .dziękuje i pozdrawiam
kudlaty
25...49 postów
25...49 postów

Dzięki za podpowiedz będę próbował.Program Audacity trochę poznałem dzięki innym forum. Sprawdziłem ustawienia w lapie i dzisiaj już jest ok.Próbki zrobiłem surowe tylko wiosło piec mikrofon , ale jeszcze raz podejdę do tematu i wrzucę je do odsłuchu

Pisownia!
Romek
kudlaty
25...49 postów
25...49 postów

Witam oto próbka. Kanał crunch w pierwszej części wszystkie korektory na 12 w drugiej bass 12 mid 9 treble 3 prez 3,gain12 oraz vol11dla calego pliku. Nagrane gitara,piec,mikrofon Dynacord d300 karta zintegrowana z płytą na lapie.Material pływa w rytmie oraz technicznie ,ale posłuchałem fragmentu i próbowałem go nagrać dla lepszego porównania .W warunkach domowych bez specjalnego osprzętu jest jednak ciężko nagrać a sąsiedzi niechętnie słuchają takiego wycia.Dzwięk jest. z komba

Niedbała pisownia!
Romek
Załączniki

[Rozszerzenie mp3 zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

kudlaty
25...49 postów
25...49 postów

Oto próbka kanału lead.Ustawienia jak w poprzednim poście.
Załączniki

[Rozszerzenie mp3 zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

ODPOWIEDZ