Radio reakcyjne
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Radio reakcyjne
Witam ! popełniłem na śmieciówkach radio według oto tego schematu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic845897.html
I pojawia się problem; w głośniku słychać brum o częstotliwości sieciowej(?) jakby przez rurę, nie reaguje na kondensator strojeniowy ani potencjometr siły głosu tylko przy kręceniu kondensatorem cewki reakcyjnej zmienia się ton brumu.
napięcia na anodach lamp wynoszą:
EF80- 8v Czy tak powinno być? nominalne napięcie tej lampy to 250v!
trioda- 160v
Pentoda-195v.
Jako transformatora głośnikowego użyłem zwykłego sieciowego 24v/1A Może przeciąża lampę głośnikową?
I pojawia się problem; w głośniku słychać brum o częstotliwości sieciowej(?) jakby przez rurę, nie reaguje na kondensator strojeniowy ani potencjometr siły głosu tylko przy kręceniu kondensatorem cewki reakcyjnej zmienia się ton brumu.
trioda- 160v
Pentoda-195v.
Jako transformatora głośnikowego użyłem zwykłego sieciowego 24v/1A Może przeciąża lampę głośnikową?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Radio reakcyjne
8V to z mało, tam pewnie powinno być jakieś 50V. Na początek odłącz potencjometr od lampy EF80 i podaj w to miejsce sygnał np. z walkmana. Powinieneś usłyszeć w głośniku dźwięk, z głośnością regulowaną potencjometrem. Jak tak nie jest, to problem na pewno leży we wzmacniaczu m.cz, czyli gdzieś koło lampy ECL86. Transformator sieciowy nie nadaje się jako transformator głośnikowy, bo nie ma szczeliny powietrznej i będzie zniekształcał dźwięk, bo zacznie wschodzić w nasycenie.EBL 21 pisze:Witam ! popełniłem na śmieciówkach radio według oto tego schematu:
trioda- 160v
Pentoda-195v.
Znając się pewnie źle podłączyłem walkmana (z wtyczki wychodzą dwa przewody ja podłączyłem tylko jeden do odłączonej nogi potencjometru bo uznałem że podłączenie drugiego do wolnej ścieżki czyli anody lampy może się źle dla walkmana skończyć)
zmienia się tylko głośność jęczenia głośnika kiedy podłączam walkmana jest większa.
Jeśli jest to istotne to źle ''określiłem'' dźwięk z głośnika;
brzmi jak skrzyżowanie wuwuzeli z dudami...
Pozdrawiam!
zmienia się tylko głośność jęczenia głośnika kiedy podłączam walkmana jest większa.
Pozdrawiam!
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Drugi przewód (ta 'siateczka' z zewnętrznej strony kabla) z walkmana podłączasz do masy układu, pierwszy (jeden z tych dwóch ukrytych w 'siateczce') podłączasz do potencjometru zamiast anody EF80.EBL 21 pisze:Znając się pewnie źle podłączyłem walkmana (z wtyczki wychodzą dwa przewody ja podłączyłem tylko jeden do odłączonej nogi potencjometru bo uznałem że podłączenie drugiego do wolnej ścieżki czyli anody lampy może się źle dla walkmana skończyć)
Pozdrawiam!
Ale mimo wszystko najpierw sugeruję ci zapoznać się nieco z teorią i pouczyć się na prostszych konstrukcjach, bo twoje wiedza jest jednak zbyt mała jak na tą konstrukcję.
Racja ja z reguły do wszystkiego zabieram się nie od tej strony co trzeba a jeszcze kilka dni temu zanim włączyłem radio do kontaktu sądziłem że to przecież prosta konstrukcja...tszczesn pisze:mimo wszystko najpierw sugeruję ci zapoznać się nieco z teorią i pouczyć się na prostszych konstrukcjach, bo twoje wiedza jest jednak zbyt mała jak na tą konstrukcję.
No ale jest tak: po podłączeniu walkmana (mogłem zrobić to wczoraj przecież jest kondensator 22nf który separuje więc nie ma ryzyka uszkodzenia! Nie wiem czy dobrze rozumię, proszę mnie poprawić)
słychać muzykę ale zagłuszaną przez jazgot którego niesposób opisać, EF 80 miała anodowe zwiększone do 40v.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Przepraszam za zwłokę, czasu mało. Ten 'jazgot' to co to jest? Brum, pisk, czy jeszcze coś innego? Odepnij na chwilę sprzężenie zwrotne, może jest podłączone odwrotnie?EBL 21 pisze:No ale jest tak: po podłączeniu walkmana (mogłem zrobić to wczoraj przecież jest kondensator 22nf który separuje więc nie ma ryzyka uszkodzenia! Nie wiem czy dobrze rozumię, proszę mnie poprawić)
słychać muzykę ale zagłuszaną przez jazgot którego niesposób opisać, EF 80 miała anodowe zwiększone do 40v.
-
- 375...499 postów
Ale masz odłączyć potencjometr od anody EF80 i między jego skrajne końcówki podać sygnał z walkmana. Jeśli on jest podłączony do EF80, a tam się coś wzbudza, to sygnał z walkmana też będzie zakłócony. To chyba logiczne
I odłącz cewki reakcyjne, jak kolega powyżej napisał i zobacz cy dalej się wzbudza. Wydaje mi się, że łatwiej byłoby Ci zrobić to na samej ECLce, trioda jako audion, do odbioru Warszawy wystarczy, i to z zapasem. Tu masz taki schemat np. http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... -ECL86.htm Ja bym na Twoim miejscu zaczął właśnie od tego.