Czy kondensatory MKSE, nasze polskie, te zielone (bo były także żółte, z czarnym paskiem), występowały w dwóch rodzajach obudów: jednej błyszczącej, przypominającej gładkością powlekaną tabletkę i drugiej z powierzchnią chropowatą, jakby ceglaną (choć zieloną)?
Czy też te szorstkie to inne kondensatory, nie MKSE?
Fotografię wersji gładkiej znalazłem, szorstkiej nie ale same kondensatory mam, tylko nie mam czym sfotografować.
Wygląd kondensatorów MKSE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Wygląd kondensatorów MKSE
Były też czerwone, naprawdę ceglaste, a także błyszczące (jakby lakierowane). Wszystko to MKSE-018 i MKSE-020. Mogą się różnić kategorą kilmatyczną.fugasi pisze: jakby ceglaną (choć zieloną)?
Jasiu
http://www.miflexrelax.com.pl/Download/Mkse.pdf
Garść informacji o nich.
Garść informacji o nich.
785mm
- szalony
- moderator
A czy kolor obudowy nie oznaczał przypadkiem współczynnika zależności pojemności od temperatury ?
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Takie oznaczenia stosowano w kondensatorach ceramicznych. W MKSE - nie, przynajmniej nawet w dużych katalogach MIFLEXu nie było o tym ani słowa.szalony pisze:A czy kolor obudowy nie oznaczał przypadkiem współczynnika zależności pojemności od temperatury ?
Jasiu
- AZ12
- 3125...6249 postów
Jeśli chodzi o popularne kondensatory o pojemności od 1 do 47nF to ich obudowy miały kształt prostokątny lub okrągły w kolorze żółtym.
Kondensator z zdjęcia z pierwszego postu tego tematu to typ MKSE 020, ich obudowy były też w kolorze czerwonym.
Kondensator z zdjęcia z pierwszego postu tego tematu to typ MKSE 020, ich obudowy były też w kolorze czerwonym.
Ratujmy stare tranzystory!