I piękne, prawie tak jak ECL86 lub PFL200, przynajmniej w polskiej wersji, bo te od TESLA to zupełne brzydactwolybba pisze:OK, będzie PP. Na EL84, to dosyć popularne lampki.

Jak zobaczyłem te "JJ" na końcu, to byłem przekonany że to podróbka, tylko pozornie odpowiadająca EL84 i chciałem Cię ostrzec. Ale poszukałem tematu i okazało się że ten wynalazek o którym pomyślałem miał nieco inne oznaczenie: EL844 JJ - stąd moje skojarzenie. Tu było więcej na jego temat:Teraz pytanie:
Jaką wersję kupić??
zwykłą JJ electronic(nowa...) http://sklep.lampyelektronowe.pl/?26,el84-jj
viewtopic.php?f=6&t=17653&p=190282&hili ... 83#p190282
A skoro tak - pakuj i takie lampy, skoro są.
Zapewne i one nie są złe - ale znów uważaj czy nie trafią Ci się lampy 6P15P. Wbrew niektórym opiniom to nie "prawie to samo" co 6P14P/EL84, lecz pentoda szerokopasmowa mocy, a więc odpowiadająca bardziej EL83 a nie EL84. Ruskie mają jeszcze jeden podobnie wyglądajacy wynalazek, w postaci 6P18P, która z kolei odpowiada ściśle lampie EL82 - z wyjątkiem mocy anody, która wynosi 12W zamiast 9W. Są jeszcze 6P1P, które mają jednak nieco mniej korzystny przebieg charakterystyk, w wyniku czego uzyskuje się z nich mniejszą moc.czy
wojskową radziecką lampę http://sklep.lampyelektronowe.pl/?32,6p14p-ew
??
Radzieckie to nie gniotsa, nie łamiotsa.
I zacznij się zastanawiać nad wyborem lampy do sterowania, skoro decydujesz się na pentody mocy a nie na lampy kombinowane, takie jak E/PCL86. Najpraktyczniej (z uwagi na prostotę) będzie przyjąć konfigurację stopień napięciowy + galwanicznie sprzężony odwracacz fazy z dzielonym obciążeniem, skoro nie potrzeba tu wysokich napięć sterujących. Nie bardzo jest sens stosowania innej konfiguracji, np. stopnia różnicowego ze sprżężeniem katodowym lub tzw. kołyski : niedasie tam wprowadzić ujemnego napięciowego sprzężenia zwrotnego na katodę pierwszej triody, a jeszcze jeden stopień objęty sprzężeniem to bardzo duże wzmocnienie całości i łatwość wzbudzeń.. Przykładowe możliwości: ECF82, lub 1/2ECC83+1/2ECC83, względnie EF86(lub EF80)+1/2ECC82; ta ostatnia miałaby sens przede wszystkim w przypadku wzmacniacza stereo gdzie wykorzystałoby się jedną lampę ECC82 w obu kanałach.