W maju 2002 r.kupiłem w sklepie ze"śmieciami z Niemiec" radio lampowo- tranzystorowe (polskiej produkcji!!!)DMTL 202.Posiada ono lampy:ECH81,ECC85,EBF89,EF183,EM84.Detektor FM jest na diodach DOG53.Ma ono końcówkę mocy 6W na AD161/162.Wymieniłem elektrolity we wzmacniaczu na nowe i radio zagrało jak 30 lat wcześniej.
Teraz zachciało mi się stereo hi-fi wiec piszę ten temat.Co muszę jeszcze zamontować oprócz sterodekodera,nowego wzmacniacza mocy z regulatorem barwy dźwięku(na jakim układzie?) i nowych diod w dyskryminatorze FM? Dodaje,że włożę trafo od TV Wela do zasilania dekodera stereo i końcówki mocy.Chciałbym je przerobić, bo wygląda jak 31 lat temu.
Mój e-mail to urban@list.pl
Szrot Majster z Dolnej Grupy koło Grudziądza.
Przeróbka radia DMTL 202 na stereo.Co zrobić?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Przeróbka radia DMTL 202 na stereo.Co zrobić?
A naprawde trzeba to radio przerabiać? W końcu to już w zasadzie zabytek i chyba nie o to chodzi, żeby radio sprzed wielu lat działało jak nowoczesne konstrukjce, tyle, żeby było pomnikiem swojej epoki. Co to za problem zrobić sobie nowy tuner stereo na lampach? Będzie lepszy niż taka przeróbka i znacznie bardziej 'naturalny'.Szrot majster pisze:W maju 2002 r.kupiłem w sklepie ze"śmieciami z Niemiec" radio lampowo- tranzystorowe (polskiej produkcji!!!)DMTL 202.Posiada ono lampy:ECH81,ECC85,EBF89,EF183,EM84.Detektor FM jest na diodach DOG53.Ma ono końcówkę mocy 6W na AD161/162.Wymieniłem elektrolity we wzmacniaczu na nowe i radio zagrało jak 30 lat wcześniej.
Teraz zachciało mi się stereo hi-fi wiec piszę ten temat.Co muszę jeszcze zamontować oprócz sterodekodera,nowego wzmacniacza mocy z regulatorem barwy dźwięku(na jakim układzie?) i nowych diod w dyskryminatorze FM? Dodaje,że włożę trafo od TV Wela do zasilania dekodera stereo i końcówki mocy.Chciałbym je przerobić, bo wygląda jak 31 lat temu.
Radio jest dosc nowoczesne. Wiec przerobka na stero nie bedzie eporfanacja. Tym berdziej ze to zubozona wersja sterofonicznego radia DSTL202. Wyglad radia identyczny z pierwszymi radiami stolowymi calkowici ena tranzystorach.
Ja mialem wersje gdzie wzmacniacz jest calkowicie na tranzystorach krzemowych, jedynie zasilacz na germanowych.
Zastosuj typowy steredekoder na scalaku. Wzmacnziacz zamien na jakis na scalakach. Protencjometry wymienisz. Potrzebne z dluga oska. Mozna skrocic oski i dopasowac pilnikiem do galek.
Postaraj sie o zsymetryzowanie (jeden rezystor zastapiony trymerkiem) detekotra stosunku. Zminimalizujesz szumy stereo!!!!.
Ja mialem wersje gdzie wzmacniacz jest calkowicie na tranzystorach krzemowych, jedynie zasilacz na germanowych.
Zastosuj typowy steredekoder na scalaku. Wzmacnziacz zamien na jakis na scalakach. Protencjometry wymienisz. Potrzebne z dluga oska. Mozna skrocic oski i dopasowac pilnikiem do galek.
Postaraj sie o zsymetryzowanie (jeden rezystor zastapiony trymerkiem) detekotra stosunku. Zminimalizujesz szumy stereo!!!!.