Projekt Śląsk
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Projekt Śląsk
Nie mógł pan Ohm ( Om ) nazywać się Kowalski ? Nie byłoby tego typu problemów. Serdecznie pozdrawiam.
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ohm
Z tego co zauważyłem często w internecie opór podawany jest w Ohm-ach.
Wiem że w Polsce jednostką rezystancji jest Om. Nie mam pewności czy w krajach anglojęzycznych nie jest to Ohm.
Z tego co zauważyłem często w internecie opór podawany jest w Ohm-ach.
Wiem że w Polsce jednostką rezystancji jest Om. Nie mam pewności czy w krajach anglojęzycznych nie jest to Ohm.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Na pewno tak jest. Trudno byśmy dziwili się, że metr czy sekunda w innym języku to "meter" i "second".Michał_B pisze:Nie mam pewności czy w krajach anglojęzycznych nie jest to Ohm.
Czasami zapominamy, że polskie słownictwo techniczne jest tak samo częścią języka, jak i np. poezja

Tłumacze różnych instrukcji znają może język, z którego mają przekładać, ale mają braki w słownictwie technicznym polskim. Stąd tak często "Ohmy" (i to jeszcze wielką literą - to też odróżnia polskie słownictwo techniczne od angielskiego czy niemieckiego). Przypadkowi tłumacze mają zasadę, że jak coś wygląda na nazwę własną, to pozostawia się to w oryginale. Symbolu Ω natomiast boją się ze względów technicznych (kodowanie znaków, itp. plus niewiedza).
OK. Biję się w piersi, zresztą napisałem "może". Ale np. 300-omowe gniazdo w Radmorze 5412 to już naprawdę dziadowanie.STUDI pisze:Bzdura jakich mało..... Gdzieś to wyczytał?kaem pisze:Te "płaskie" 300 omów to może wyłącznie polski, kryzysowy wynalazek.
Nie widziałeś żadnego odbiornika lampowego (raidowego czy TV) nawet zza żelaznej kurtyny?
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
- zagore1
- 2500...3124 posty
Re: Podhale - politurowanie zakończone :-)
Zmobilizowany przez kolegę "dzi_dziuś" jeszcze raz przyglądnąłem się tej przestrojonej przystawce. I znalazłem 
Równolegle do trymera 2-7pF jest przylutowany dodatkowy mały ceramiczny kondensator.
Widać, że jest dołożony bo ma niepomalowane na czerwono luty. Wszystkie inne lutowania są oryinalnie pomalowane na czerwono. Ponieważ chassis Śląska mam jeszcze na półce ( bo polituruję obudowę) to z czystej ciekawości podmienię przystawki

Równolegle do trymera 2-7pF jest przylutowany dodatkowy mały ceramiczny kondensator.
Widać, że jest dołożony bo ma niepomalowane na czerwono luty. Wszystkie inne lutowania są oryinalnie pomalowane na czerwono. Ponieważ chassis Śląska mam jeszcze na półce ( bo polituruję obudowę) to z czystej ciekawości podmienię przystawki

Wołyń 1943. Pamiętamy!
Żadne dziadowanie. Grundig, tuner z syntezą PLL, z detektorem synchronicznym, głowica z dwoma stopniami w.cz. i dwoma filtrami pasmowymi w.cz.. Model z drugiej połowy lat 80-tych. I co? gniazda 75 omów i 300mów dla UKF !!!. (A dla AM dziwnie przyopminające te m.in. w Radmorze)kaem pisze: OK. Biję się w piersi, zresztą napisałem "może". Ale np. 300-omowe gniazdo w Radmorze 5412 to już naprawdę dziadowanie.
W Radmorze chodziło mi o brak gniazda 75 omów, a nie o obecność 300 omów. Dwa typy gniazd to jak najbardziej pożądane rozwiązanie.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Radmora kosntruowano w latach 70-tych. W tedy w EU wejście 75 om nie było zbyt popularne.kaem pisze:W Radmorze chodziło mi o brak gniazda 75 omów, a nie o obecność 300 omów. Dwa typy gniazd to jak najbardziej pożądane rozwiązanie.
Wyższe napięcia na 300 omowym feeder'ze to tylko zaleta. Antena nie musi mieć symetryzatora - a on wnosi straty mocy odbieranego sygnału.
Brawo Studi.Nie daj się!
T
Moim zdaniem 300 Ohm albo om górą.Jedyny plus koncentrycznego to mniejsza podatność na zakłócenia po drodze.Co ciekawe polskie wtyczki miały inne rozmiary(większe) niż zachodnie) natomiast gniazd 75 om to był cyrk .Albo męskie albo żeńskie.Dobrze że nijakich nie montowano.Pełen bałagan.
Pozdrawiam i znikam na wczasy.T
T
Moim zdaniem 300 Ohm albo om górą.Jedyny plus koncentrycznego to mniejsza podatność na zakłócenia po drodze.Co ciekawe polskie wtyczki miały inne rozmiary(większe) niż zachodnie) natomiast gniazd 75 om to był cyrk .Albo męskie albo żeńskie.Dobrze że nijakich nie montowano.Pełen bałagan.
Pozdrawiam i znikam na wczasy.T
Radmora 5412 oceniał w swojej audycji Leszek Michniewicz i wyraźnie zaznaczył, że brak gniazda 75-omowego jest niezgodny z Polską Normą. Jakie znowu lata 70?
PS. Ach ten sztucznie podgrzewany konflikt pokoleń - no tak, na forum ze średnią wieku 60 lat, niespełna 40-latek nie jest zbyt poważany w swoich opiniach...
PS. Ach ten sztucznie podgrzewany konflikt pokoleń - no tak, na forum ze średnią wieku 60 lat, niespełna 40-latek nie jest zbyt poważany w swoich opiniach...
- zagore1
- 2500...3124 posty
Radiola Śląsk jest już prawie gotowa. Radio dostało oryginalny gramofon ( czyli ramię z okrąłymi przyciskami) . I tu mam problem - gdzie ( do czego) w którym miejscu radia powinno być podpiętę zasilanie gramofonu?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 3125...6249 postów
Witam. W/g schematu do pierwotnego uzwojenia (220 V) trafa sieciowego. Sprawdź tylko połączenie cewek silnika. Trafił mi się kiedyś z cewkami połączonymi na 127 V.
- zagore1
- 2500...3124 posty
Tak mi się wydawało, ale wolałem się upewnić.TELEWIZOREK52 pisze:Witam. W/g schematu do pierwotnego uzwojenia (220 V) trafa sieciowego. Sprawdź tylko połączenie cewek silnika. Trafił mi się kiedyś z cewkami połączonymi na 127 V.
Do pełni szczęścia brakuje mi trzech rzeczy:
- tylnej ścianki ( w zasadzie nie do zdobycia)
- nie podobają mi się też małe pokrętła- wg mnie są nieoryginalne, są takie jak w Stolicy czy Woli tylko mają zamiast mosiężnej blaszki srebrną siatkę.
- czarnych ebonitowych wtyczek do gniazda gramofonowego.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Witam
Pozycja trzecia to jaka wersja ma być? Pręt mosiężny fi 4mm z jednej strony nacięty po średnicy 10mm, a z drugiej po promieniu "robaczek"2,5mm? Do tego
rurka ebonitowa, nowsza wersja nakręcana na końcówkę, robaczek schowany czy starsza całość (przewód pręt ebonit) skręcana wpuszczanym wkrętem?
Dawniej zwane; bananem. Czy o to Ci chodzi? Jeżeli tak to spróbuję się zmotywować i pootwierać 100 pudełek a znając życie może być dopiero w98.
Pozdrawiam
tedi.
Pozycja trzecia to jaka wersja ma być? Pręt mosiężny fi 4mm z jednej strony nacięty po średnicy 10mm, a z drugiej po promieniu "robaczek"2,5mm? Do tego
rurka ebonitowa, nowsza wersja nakręcana na końcówkę, robaczek schowany czy starsza całość (przewód pręt ebonit) skręcana wpuszczanym wkrętem?
Dawniej zwane; bananem. Czy o to Ci chodzi? Jeżeli tak to spróbuję się zmotywować i pootwierać 100 pudełek a znając życie może być dopiero w98.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
- zagore1
- 2500...3124 posty
Wg mnie powinny być 2 czarne banany wersja starszatedikruk111 pisze:Witam
Pozdrawiam
tedi.

Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 2500...3124 posty
Z góry przepraszam za OT, ale nie mogłem się powstrzymać.tedikruk111 pisze:Witam
Pozdrawiam
tedi.
Po co będziesz otwierał ostatnie dwa jeżeli znajdziesz w 98?
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/