Opis wyprowadzeń Telto TSL 10/T04
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Opis wyprowadzeń Telto TSL 10/T04
Witam. Czy ktoś zna może ma których końcówkach przyłożyć 230 v i na których uzyskam napięcia wtórne w tym transformatorze? Producent ma jakiś dziwny zwyczaj nieoznaczania wyprowadzeń. Jest to transformator na kształtce EI 54/18, zajęte są wyprowadzenia 1,2,5 na pierwotnym i 6, 7 ,9 ,10 na wtórnym. Podłączałem 230V do 1-2 i 1-5, ale nie dostałem napięcia na wtórnym.
Re: Opis wyprowadzeń Telto TSL 10/T04
Skąd wiesz, że 1,2,5 są pierwotne? Widać to z budowy trafo?majki pisze:1,2,5 na pierwotnym i 6, 7 ,9 ,10 na wtórnym.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Mogę się tylko domyślać. Na górze tam gdzie są wyprowadzenia 1-5 jest więcej zwojów. Pomierzyłem omomierzem, ale tylko na 6 i 7 łapię opór- ok. 3 Omów.
Podłącz 6-7V z innego transformatora do uzwojenia nawiniętego drutem o największym przekroju i zmierz napięcia na pozostałych wyprowadzeniach.
Już znalazłem. Na przyszłość gdyby ktoś potrzebował opisu wyprowadzeń TSL 10/T04:
2 i 5- 230 V
6 i 7- 7 V
9 i 10- 150 V
2 i 5- 230 V
6 i 7- 7 V
9 i 10- 150 V
Czy 1 ma połączenie z którymkolwiek z pozostałych wyprowadzeń?
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Nie ma połączenia z żadnym innym wyprowadzeniem.
Zatem jest to ekran. Do PE go daj.
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
majki pisze:Nie ma połączenia z żadnym innym wyprowadzeniem.
Chłopie, czym ty mierzysz? Stosuję te trafa i pin 1 ma połączenie z 2 i 5. W transformatorach telto pierwotne przeważnie jest przystosowane do dwóch napięć "starego" 220V (2-5) i obecnego 230V (1-5). To nie jest żaden ekran, spalisz trafo! Reszta zgoda.
http://telto.nazwa.pl/allegro/03.03.2009/d/dsc02151.jpg
Budowa transformatora sugeruje raczej brak ekranu.
Budowa transformatora sugeruje raczej brak ekranu.
785mm
Saico, jesteś pewny tego co piszesz? Kto teraz robi transformatory na 220V? Sprawdzałem trafola podając 230 na piny 1 i 5, brak reakcji, 230 na 2 i 5 i działa jak trzeba. Po kilku godzinach pracy na ok.80% swojej mocy trafo jest lekko ciepłe, letnie.
Jestem 100% pewny, nawet mam w rękach takie trafo, zobacz dokładnie jego foto w linku powyżej - jak nic do pinu 1 idzie drut. Skoro twierdzisz, że nie masz przejścia, to albo fizycznie nic do niego nie dochodzi (telto nie zrobiło odczepu), albo po próbach (1-2) spaliłeś to połączenie. Nie wiem, czemu stosują dodatkowy odczep na 220V - może trafa idą gdzieś na eksport.
PS. Przy obciążeniu 80% - to potrzymaj tak co najmniej godzinę i więcej. Te trafo będzie się grzało... lekko letnie? Musiałeś przedobrzyć w obliczeniach. Co nim zasilasz?
PS. Przy obciążeniu 80% - to potrzymaj tak co najmniej godzinę i więcej. Te trafo będzie się grzało... lekko letnie? Musiałeś przedobrzyć w obliczeniach. Co nim zasilasz?
-
- 500...624 posty
A może kupił nowszą wersję, już bez odczepu? Trafo może się grzać chyba do 60 czy 70 stopni i uznawane jest to za normalną pracę.
Nie potrafię wytłumaczyć dlaczego z odczepów 1-5 nie mam reakcji, możliwe że Telto nie podłączało jedynki.saico pisze: PS. Przy obciążeniu 80% - to potrzymaj tak co najmniej godzinę i więcej. Te trafo będzie się grzało... lekko letnie? Musiałeś przedobrzyć w obliczeniach. Co nim zasilasz?
To trafo zasila u mnie stopień wyjściowy w cd, z uzwojenia żarzenia biorę 0.6 amper, a z anodowego nie więcej niż 8-10 miliamperów, także ciężko u mnie nie ma.
Ale to widać jak na dłoni, że do pinu 1 leci przewód, więc masz go, czy nie masz? Jeśli to drugie, to oczywiste, że nie będziesz miał przejścia... ja mam tak jak na foto i jest 1-2-5.
PS. To rzeczywiście słabo jest obciążony... u mnie w słuchawkowcu jest 0.6A na żarzeniu i 30mA na anodowym i trafo potrafi się rozgrzać, choć to mu nie szkodzi, bo ma jeszcze zapas mocy.
PS. To rzeczywiście słabo jest obciążony... u mnie w słuchawkowcu jest 0.6A na żarzeniu i 30mA na anodowym i trafo potrafi się rozgrzać, choć to mu nie szkodzi, bo ma jeszcze zapas mocy.