Neptun 426 brak oschylania w pionie

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Neptun 426 brak oschylania w pionie

Post autor: walllker »

Witam, proszę przeczytać dokładnie mój opis żeby uniknąć nieporozumień, otóż 2 lata temu trafił mi się neptun 426, stał na półce bo nie miałem czasu się nim zająć, aż do dziś, po pierwszych próbach i pomiarach było trochę uszkodzeń ale uporałem się szybko, brak żarzenia lamp bo padł R561, potem nie żarzyły się PCL86 i PCF802, lampy były ok nastąpiło zwarcie żarnika z katodą w PCL805 i przez nóżkę 3 i diodą D2 zamykał się obwód, lampa wymieniona, i to uszkodzenie dało mi przeczucie że będzie kłopot z odchylaniem, potem naprawa zasilacza bo brak napięć padł R550, dalej brak WN padł R353, i w końcu usłyszałem szum, lampy zaczęły się żarzyć prawidłowo, pojawiło się WN, i to co przeczówałem od kiedy zobaczyłem że była uszkodzona PCL805, brak odchylania pionowego, zawsze były przy takich uszkodzeniach kłopoty z diodą D2 AAP120 więc od razu ją wymieniłem, ale nie pomogło, zatem przystąpiłem do pomiarów i niestety na pewno nie działało odchylanie bo na nóżce 9 PCL805 0V, a na oscyloskopie prosta krecha, brak impulsów, napięcia 205 i 230V w normie, podmiana lampy także nic nie dała, mam PCL od zaczęsienia, wkładałem nawet nówki i nic, przemierzyłem wszystkie rezystory i potencjometry w obwodzie, są OK, sprawdziłem czy nie ma zimnych lutów, wymieniłem wszystkie warystory na nówki sztuki, kondensatory również wymienione, choć z pomiarów wynikało że są OK, bo nie miały zwarć i trzymają pojemność, wymieniona podstawka i nic brak odchylania, najgorsze jest to że na anodzie triody w PCL805 według schematu powinno być 80V a jest 500V i tu tkwi problem, na nóżce 3 powinno być 0,4V a jest 0,2V, na nóżce 8 OK 19V, na 6 220V także OK, na 7 210V ale w tych odbiornikach to norma taka różnica to nie różnica, wymienione TR3 i cewki odchylania, i ciągle nic odchylania brak, przyznam szczerze że brak mi pomysłów dlaczego tak jest, z pomiarów jasno wynika że jest gdzieś kłopot tylko nie potrafię dojść gdzie, może ktoś podrzucić gdzie jeszcze powinienem szukać, bo jak podłączę antenę jest głos tylko brak obrazu, mam poziomą krechę, w chwili wyłączenia TV rozszerza się na 0,5s. Szukać uszkodzenia przy wzmacniaczu linii, może brakuje jakiegoś sygnału. Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Neptun 426 brak oschylania w pionie

Koledzy, jak uważacie tak siedzę nad schematem tego TV, a może problem tkwi w selektorze, sprawdziłem R206 i R205 oraz C205, C203, R252, C204 i są sprawne, ale nie sprawdziłem jak wygląda oscylogram na pinie 4 PFL200, napięci się zgadza 129V, ale czy coś tam się pojawia, nie mając obrazu wcale nie jestem pewien że selektor dział prawidłowo, i że WN wraz z odchylaniem poziomym jest w 100% sprawne, jutro przebadam selektor może tam jest kłopot, co prawda na pinie 8 TVL Tr2 napięcie mam 807V więc powinno być OK, ale już nie mam pomysłu gdzie szukać problemu, w załączniku schemat mojego TV
Załączniki
Schemat neptun 426
Schemat neptun 426
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Cześć! A spróbuj wymienić jeszcze PCF802.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Z uwagi na brak edycji postu dopisuję:
Miałem w jakimś chyba N424 problem z synchro i wina leżała po stronie części triodowej PCFki, była gdzieś zwarta i działy się różne cyrki.
Radziłbym również wymienić podstawkę pod PCL805, ona też może być winna. Miałem tak w radiu Calypso, wszystko sprawne a cisza w głośniku. Po wymianie podstawki radio grało jak nówka :lol:
Posprawdzaj ścieżki na płytce, często pękały, możesz nie widzieć od razu, trzeba poszukać.
W tych telewizorach nie było jakichś strasznych usterek więc wina może leżeć w najmniej oczekiwanym miejscu, gdzieś pod ręką.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam, dzisiaj pomierzyłem trochę obwód i się okazało że usterka leżała daleko od układu odchylania, padł kondensator C105 i rezystor R106 przy wzmacniaczu wizji, aż dziw że uruchomił się wzmacniacz linii, odchylanie ruszyło ale nie do końca nie mogę ustawić synchronizacji, praktycznie w najlepszym położeniu mam przedzielony obraz na dwie części, pójdę chyba za radą kolegów i jeszcze wymienię PCF802, bo albo ma słabą emisję albo coś jest z nią nie tak.
A tak swoją drogą to ten TV to koszmar, jak uruchamiałem Turkusa co wyciągnąłem go z piwnicy miał mniej uszkodzeń niż ten neptun, który był zabrany z domu i z gościnnego pokoju, z zewnątrz wygląda jak nówka, ale chyba ktoś coś grzebał w środku, jak poradzę sobie z obrazem to jeszcze muszę przejrzeć programator bo albo programator co najbardziej obstawiam, albo głowica gdyż VHF, VHL coś łapię dokładnie radia i TVP1, ale UHF milczy TV zachowuje się tak jakby brakowało głowicy, ale to na koniec, na razie muszę poradzić sobie z obrazem. Może jakaś rada co może być problemem z synchronizacją, że nie mogę wyregulować
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Wymiana PCF802 nic nie pomogła, nadal nie mogę ustawić synchronizacji, jak wyreguluję trochę synhro V to widać że H też jest rozregulowane, ktoś musiał się bawić i kręcić potencjometrami, gdyż ten od liniowości V i synchro V ktoś, nie ja, wymieniał, jakieś rady jak teraz wyregulować cały TV, mam z tym duży problem, a może któryś kondensator warto wymienić na nowy, w układzie synchronizacji pionowej nie wymieniłem elektrolita w obwodzie katody części pentody PCL805, może ten kondensator robi kłopot
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Niestety synchronizacja pozioma i pionowa całkowicie pływa, nawet słychać jak zmienia się dźwiękowo praca trafa i cewek odchylających, wszystko pływa, wygląda na to że coś nie tak bedzie z selektorem lub wzmacniaczem wizji zacznę od wymiany PFL200, bo oscylogramy zmieniają się same w jaką tylko chcą stronę i nic nie idzie3 ustawić, nigdy nie miałem kłopotów z synchronizacją, gdzieś jeszcze tkwi uszkodzenie
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Neptun 426 brak odchylania w pionie

To już prawie sukces, brak synchronizacji okazał się spowodowany złą pracą wzmacniacza wizji i selektora, a dokładnie zużytą PFL200, wymiana spowodowała natychmiastowe pojawienie się obrazu, potem tylko drobna korekta dla zlikwidowania pasów, oprócz PFL była potrzeba także wymienić pod nią podstawki, gdyż w starej łączyła jak była włożona bez sprężynki zabezpieczającej i wsadzona krzywo, padnięty także był tor w głowicy dokładnie tor UHF, wymiana głowicy i wszystko działa jak prawie złoto, otóż czasem przy zmianie z jednego kanału na drugi rozsypuje się synchronizacja i trzeba włączyć ponownie TV nie wiem dlaczego ale dzisiaj już nad tym nie będę siedział, chyba że ktoś wie dlaczego znika, może coś źle wyregulowałem, ale oscylogramy mam jak na schemacie, podobnie napięcia, może ta PFL200 co wsadziłem bo to używka także już za długo nie podziała, na razie zostawiam jak jest bo jutro trzeba do roboty, a jakby ktoś miał pomysł co powoduje że tylko czasami przy zmianie kanałów znika synchronizacja, i wystarczy dosłownie na moment wyłączyć TV około 5s i włączyć i wszystko wraca do normy to będę wdzięczny, jak nie to poszukam w przyszły wekend może znajdę problem, jak go rozwiążę to się podzielę wiedzą co i jak
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Nie piszesz która synchro, podejrzewam że pozioma. Domyślam się że nie zestroiłeś generatora. Zewrzyj do masy suwak PR porównania fazy i rdzeniem generatora ustaw w miarę stabilny obraz. Następnie PR ustaw porównanie fazy w środkowym położeniu między krańcowymi punktami w których zrywa synchro. Z tego co widzę to całkiem dobrze sobie radzisz, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuję kolego za podpowiedź, faktycznie przy zmianie kanałów pada synchronizacja pozioma, wykonałem jeszcze wczoraj w nocy twoim sposobem regulację i dużo to pomogło, jednak jak TV dobrze się rozgrzał to przy zmianie kanałów znów poleciała synchronizacja pozioma, okazało się że to zjawisko było spowodowane złym stanem elektrolitów w zasilaczu, miały pojemność w granicach 22/35uF, podmieniłem na identyczne z odzysku, tyle że w lepszym stanie, bo mają ubytek pojemności w granicach 5/10% a nie 50/70% i problem znikł TV dział jak złoto, temat można uznać za zamknięty, dziękuję wszystkim za pomoc i za zainteresowanie, może po moim przypadku komuś innemu także uda się naprawić TV, bo jak widać brak odchylania czy synchronizacji to nie tylko wina rezystorów i kondensatorów, czy najprościej PCL805 lub jej poprzednich wersji czasem problem leży dalej w obwodzie, pozdrawiam wszystkich i życzę sukcesów przy uruchamianiu swoich zabytków.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Jeszcze jedna podpowiedź dotycząca kondensatorów w zasilaczu. Często wystarczyło je nagiąć lub naprężyć i się naprawiały. Z tego co doszedłem było to spowodowane brakiem kontaktu na wyprowadzeniach kondensatora, wystarczyło drobnym punktakiem i młotkiem ( bez młota nie robota ) dobić nity i na długi czas był spokój. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ