Triody Darlingtona,KTO ich szukał na triodzie!

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Triody Darlingtona,KTO ich szukał na triodzie!

Post autor: ballasttube »

Witam Wszystkich w tym dziale.
Obym dobrze trafił z tematem i działem.Ktoś kiedyś szukał na triodzie niesymetrycznych triod
driver plus trioda mocy,coś jakby lampowy Darlington, jak np.2B5/6B5.
Wyleciało mi z głowy,kto to był,a w ostatnich dwu dniach na allegro nie było chętnych na takie triody za niską cenę, cały sztapel pudełkowych 10EW7 (10V/0,6A).
Mam nadzieję,że nie zostanę przykładnie ukarany za dobry uczynek:-)
Pozdrawiam Wszystkich.
Jacek"b/t"
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Re: Triody Darlingtona,KTO ich szukał na triodzie!

Post autor: ampliman »

Zerknąłem. Lampy są bardzo ciekawe i przyznaję, że z chęcią bym poeksperymentował z ich zastosowaniem. Niestety jak na elementy do "interesującej zabawy lampowej" są nieco za drogie jak dla mnie :?
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
OTLamp

Post autor: OTLamp »

ballasttube pisze:Witam Wszystkich w tym dziale.
Obym dobrze trafił z tematem i działem.Ktoś kiedyś szukał na triodzie niesymetrycznych triod
driver plus trioda mocy,coś jakby lampowy Darlington, jak np.2B5/6B5.
Wyleciało mi z głowy,kto to był,a w ostatnich dwu dniach na allegro nie było chętnych na takie triody za niską cenę, cały sztapel pudełkowych 10EW7 (10V/0,6A).
To nie są tego samego rodzaju lampy. 2B5/6B5 to w zasadzie układ scalony, trioda napięciowa zaimplementowana wewnątrz w układzie wtórnika katodowego sterująca triodę mocy z prawymi charakterystykami siatkowymi, a więc z prądem siatki (a w zasadzie tetrodę z połączonymi wewnątrz obiema siatkami). Natomiast 10EW7 to po prostu duotrioda z nieidentycznymi systemami.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Witam uprzejmie.
Cytuję:
To nie są tego samego rodzaju lampy. 2B5/6B5 to w zasadzie układ scalony, trioda napięciowa zaimplementowana wewnątrz w układzie wtórnika katodowego sterująca triodę mocy z prawymi charakterystykami siatkowymi, a więc z prądem siatki (a w zasadzie tetrodę z połączonymi wewnątrz obiema siatkami). Natomiast 10EW7 to po prostu duotrioda z nieidentycznymi systemami.

Więc nie może ona pracować jak 6B5,ale z zewnętrznymi elementami sprzęgającymi w podobny sposób obie triody?
Dalsza dedukcja: czy w takim razie 6N7(6H7C ros.)przystosowana do pracy w kl B z prądem siatki może pracować we wzmacniaczu dwustopniowym o sprzężeniu katodowym?
OTLamp

Post autor: OTLamp »

ballasttube pisze:
Więc nie może ona pracować jak 6B5,ale z zewnętrznymi elementami sprzęgającymi w podobny sposób obie triody?
Może, jak ktoś się uprze. Ale znacznie łatwiej będzie tam zastosować jakąś pentodę głośnikową.

ballasttube pisze: Dalsza dedukcja: czy w takim razie 6N7(6H7C ros.)przystosowana do pracy w kl B z prądem siatki może pracować we wzmacniaczu dwustopniowym o sprzężeniu katodowym?
Takim jak 6B5? Nie może, bo ma wspólną katodę.
ODPOWIEDZ