Petla

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Petla

Post autor: TooL46_2 »

jethrotull pisze:Za to nie rozwiązuje to problemu gdy masz w pętli więcej niż jeden efekt
Zacytuje sie, a co ;)
TooL46_2 pisze:(...) jesli w petli beda pomieszane odwracajace i nieodwracajace efekty to przelacznik nam sie i tak nie przyda (...)
jethrotull pisze:Rozwiązuje, bo faza ma znaczenie jedynie gdy grasz z włączonym efektem, i to tylko w trybie równoległym.
Moze cos mi umyka (pora pozna u mnie), ale zalozmy sytacje, ze efekt ma pelen by-pass, wiec jak jest wlaczony to odwraca faze, a jak nie, to nie. Wtedy (nie rozlaczajac petli tylko stapajac na efekt!) bedzie to mialo znaczenie, i tutaj sie chyba zgodzimy?

Coz, napisalem, ze przyklad wymyslny ;) Kombinuje jak kon pod gore glownie w celach poznawczych ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
o-----c

Post autor: o-----c »

TooL46_2 pisze:...ale na opampach to juz w ogole ;)
- ;-) Mimo to proszę bardzo. Panowie Nadachowski i Kulka, to podstawowa lektura.
Na pierwszym rysunku zmiana wzmocnienia odbywa się skokowo, np. sygnałem TTL (ale może być dowolny inny). Na drugim - płynnie potencjometrem, od minusa do plusa.
Załączniki
opamp_1.gif
opamp_1.gif (3.4 KiB) Przejrzano 123 razy
opamp_2.gif
opamp_2.gif (3.04 KiB) Przejrzano 123 razy
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

TooL46_2 pisze: Moze cos mi umyka (pora pozna u mnie), ale zalozmy sytacje, ze efekt ma pelen by-pass, wiec jak jest wlaczony to odwraca faze, a jak nie, to nie. Wtedy (nie rozlaczajac petli tylko stapajac na efekt!) bedzie to mialo znaczenie, i tutaj sie chyba zgodzimy?
Racja, dlatego generalnie nie przepadam za pętlami równoległymi.
ODPOWIEDZ