Panowie, czapki z głów.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 6250...9374 posty
Re: Panowie, czapki z głów.
http://allegro.pl/wzmacniacz-lampowy-2x ... 91477.htmlW majowym EP bardzo dobry, przejrzyście i językiem zrozumiałym dla początkujących napisany artykuł na temat tego wzmacniacza przez naszego kolegę konstruktora, rysunki PCB, zaleta dodatkowa tego układu to komplet lamp w cenie kilkunastu złotych, świetnie, że takie opisy są coraz częstsze bo wciąż (dla młodych) mało tego. Po przeczytaniu wydaje mi się, że kolega Kacper powinien podjechać z browarem do Piotrkowa Trybunalskiego, w końcu mimochodem wyszła fajna reklama, oby poszło jak z kremówkami...
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
W czerwcowym numerze EP znalazłem "Pasywny regulator siły głosu PVC" autorstwa traxmana.
W skrócie: 25k, stereofoniczny, logarytmiczny, 64 kroki, kluczami są przekaźniki, wyświetlanie poziomu na dwóch cyfrach (7-segmentowych LED), dodatkowo przekaźnikowy selektor 4 wejść. Za sterowanie odpowiada CPLD.
W skrócie: 25k, stereofoniczny, logarytmiczny, 64 kroki, kluczami są przekaźniki, wyświetlanie poziomu na dwóch cyfrach (7-segmentowych LED), dodatkowo przekaźnikowy selektor 4 wejść. Za sterowanie odpowiada CPLD.
Tomek
Pitu-pitu, w lipcu będzie bardzo przydatny przyrząd do warsztatu - dedykowany zasilacz do żarzenia, będzie miał zakresy napięciowe 2,5/5/6,3/12,6V max 5A i prądowe 100/150/300mA max 55V, co ciekawe zasila się z typowego transformatora 12V. Dzieło wspólne Tomka i moje.
Muszę niezapomnieć kupić 

-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Jest może w sprzedaży?Tomasz Gumny pisze:W czerwcowym numerze EP znalazłem "Pasywny regulator siły głosu PVC" autorstwa traxmana
Można gdzieś taniej poza TME kupić przekaźniki Omron G6K-2F-5V do tego projektu?Tomasz Gumny pisze:W czerwcowym numerze EP znalazłem "Pasywny regulator siły głosu PVC" autorstwa traxmana.
Tylko hurtem w farnellu, ewentualnie można dogadać się ze mną na PW, kilka mi pozostało, płytki zresztą też.
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Czy AVT będzie miało dostępne PVC?Tomasz Gumny pisze:W czerwcowym numerze EP znalazłem "Pasywny regulator siły głosu PVC" autorstwa traxmana.
Jeszcze nie mają, a Traxman owszem.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
W sklepie AVT widzę tylko płytki i zaprogramowany FPGA:
http://sklep.avt.pl/p/pl/493944/pasywny ... uklad.html
Najlepiej zapytać bezpośrednio w sklepie czy planują sprzedawać kompletne zestawy. Większa liczba takich zapytań może ich do tego skłonić, nawet jeśli nie mieli takich planów.
http://sklep.avt.pl/p/pl/493944/pasywny ... uklad.html
Najlepiej zapytać bezpośrednio w sklepie czy planują sprzedawać kompletne zestawy. Większa liczba takich zapytań może ich do tego skłonić, nawet jeśli nie mieli takich planów.
Tomek
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
W lipcowym numerze EP można znaleźć opis "Karty dźwiękowej z przetwornikiem PCM2902 i interfejsem USB" autorstwa traxmana:
• Interfejs do komputera PC: USB 1.1
• Interfejs do zestawu audio: analogowy RCA i optyczny, cyfrowy S/PDIF (Toslink)
• 16-bitowy przetwornik wysokiej jakości PCM2902B
• Częstotliwości próbkowania:
– D/A: 32 kHz, 44,1 kHz, 48 kHz,
– A/D: 8 kHz, 11,025 kHz, 16 kHz, 22,05 kHz, 32 kHz, 48 kHz.
• Klawisze do regulacji siły głosu i wyciszania
• Zasilanie z portu USB komputera PC
• SNR: 89 dB, THD+N: 0,01%
oraz wspólny (traxmana i mój) „Cyfrowy zasilacz żarzenia lamp" w dwóch wersjach: do wbudowania i z zewnętrzną klawiaturą:
• Wyjście stałonapięciowe (IOBC.MAKS.=5 A): napięcia wyjściowe: 2,5 V (np. lampa typu 2A3), 5,0 V (300B, 5Ux, 5Yx), 6,3 V (lampy typu „E”), 12,6 V (lampy typu 12xx)
• Wyjście stałoprądowe (UOBC.MAKS.=55 V): 100 mA (dla lamp typu „U”), 150 mA (lampy 12xx), 300 mA (lampy typu „P”)
• Zabezpieczenie przeciwzwarciowe
• Układ powolnego narastania napięcia wyjściowego
• Zasilanie z typowego transformatora do lamp halogenowych.
• Interfejs do komputera PC: USB 1.1
• Interfejs do zestawu audio: analogowy RCA i optyczny, cyfrowy S/PDIF (Toslink)
• 16-bitowy przetwornik wysokiej jakości PCM2902B
• Częstotliwości próbkowania:
– D/A: 32 kHz, 44,1 kHz, 48 kHz,
– A/D: 8 kHz, 11,025 kHz, 16 kHz, 22,05 kHz, 32 kHz, 48 kHz.
• Klawisze do regulacji siły głosu i wyciszania
• Zasilanie z portu USB komputera PC
• SNR: 89 dB, THD+N: 0,01%
oraz wspólny (traxmana i mój) „Cyfrowy zasilacz żarzenia lamp" w dwóch wersjach: do wbudowania i z zewnętrzną klawiaturą:
• Wyjście stałonapięciowe (IOBC.MAKS.=5 A): napięcia wyjściowe: 2,5 V (np. lampa typu 2A3), 5,0 V (300B, 5Ux, 5Yx), 6,3 V (lampy typu „E”), 12,6 V (lampy typu 12xx)
• Wyjście stałoprądowe (UOBC.MAKS.=55 V): 100 mA (dla lamp typu „U”), 150 mA (lampy 12xx), 300 mA (lampy typu „P”)
• Zabezpieczenie przeciwzwarciowe
• Układ powolnego narastania napięcia wyjściowego
• Zasilanie z typowego transformatora do lamp halogenowych.
Tomek
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Witam
Z pewnym opóźnieniem miałem w końcu okazję zapoznać się ze wspomnianym artykułem z EP 5/2011 dotyczącym stereofonicznego wzmacniacza lampowego. Przyłączam się do przedmówców - jestem pod wrażeniem zawartości i "kompletności" artykułu. Na jego podstawie niejeden czytelnik (i nie tylko) z pewnością skonstruuje swój własny wzmacniacz lampowy.
Pozwolę sobie jednak na nieco krytyki. Wydaje mi się, że artykuł nie został poddany właściwej korekcie (to zresztą dotyczy w coraz większym stopniu wiekszości artykułów w EP i wynika być może ze wzrostu tempa prezentowania informacji). Proponuję przykładowo zacząć od początku, czyli od wstępu dotyczącego zasad działania lamp elektronowych: elektrony zawracane do katody przez siatkę zerową, tetroda strumieniowa jako odmiana pentody, pomieszanie potencjału i różnicy potencjałów....
Nie chciałbym w żadnym razie zostać odebrany jako złośliwy krytykant. Jeszcze raz podkreślam, że artykuł jest naprawdę super. Moje uwagi odnoszą się wyłącznie do zbyt pośpiesznego cyklu wydawniczego, który był przyczyną pewnych przejęzyczeń w tekście
Z pewnym opóźnieniem miałem w końcu okazję zapoznać się ze wspomnianym artykułem z EP 5/2011 dotyczącym stereofonicznego wzmacniacza lampowego. Przyłączam się do przedmówców - jestem pod wrażeniem zawartości i "kompletności" artykułu. Na jego podstawie niejeden czytelnik (i nie tylko) z pewnością skonstruuje swój własny wzmacniacz lampowy.
Pozwolę sobie jednak na nieco krytyki. Wydaje mi się, że artykuł nie został poddany właściwej korekcie (to zresztą dotyczy w coraz większym stopniu wiekszości artykułów w EP i wynika być może ze wzrostu tempa prezentowania informacji). Proponuję przykładowo zacząć od początku, czyli od wstępu dotyczącego zasad działania lamp elektronowych: elektrony zawracane do katody przez siatkę zerową, tetroda strumieniowa jako odmiana pentody, pomieszanie potencjału i różnicy potencjałów....
Nie chciałbym w żadnym razie zostać odebrany jako złośliwy krytykant. Jeszcze raz podkreślam, że artykuł jest naprawdę super. Moje uwagi odnoszą się wyłącznie do zbyt pośpiesznego cyklu wydawniczego, który był przyczyną pewnych przejęzyczeń w tekście

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'