Optymalne położenie cewki na pręcie ferrytowym

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Optymalne położenie cewki na pręcie ferrytowym

Post autor: Waldemar D. »

Czy moglibyście podsunąć mi jakieś materiały źródłowe na ten temat? Z jednej strony znalazłem w broszurce dla radioamatorów (Kozak, Miniodbiorniki tranzystorowe), że maksymalną dobroć cewki uzyskamy umieszczając ją w połowie długości pręta. Z drugiej strony spotykam się ze stwierdzeniem całkowicie odmiennym (również na naszym Forum), że cewka powinna być umieszczona na skraju pręta. A jeśli tak jest, to od razu rodzi się pytanie, gdzie dokładnie leży to optimum (optimum dla maksymalnej dobroci, oczywiście). Niestety w literaturze, którą posiadam nie ma słowa o tym problemie...
Alek

Re: Optymalne położenie cewki na pręcie ferrytowym

Post autor: Alek »

Nie wiem, czy pamiętam dobrze, ale gdzieś czytałem, że jednak lepiej na końcu. Nie wiem, czy nie w 1/4 długości pręta. Pamiętam, że był wykres, który to obrazował. Wydaje mi się, że była to książeczka Chomicza- anteny ferrytowe.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Niestety, o ferrytach mam tylko niejakiego Robertsa... :(
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

We wszystkich odbiornikach cewwki były umieszczane na końcu pręta ( DŁ i ŚR ) natomiast na środku spotykałem cewki fal krótkich ale było to chyba spowodowane brakiem miejsca na pręcie.
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

Antena ferrytowa z cewkami jest obwodem wejściowym strojonym i podczas regulacji (zestrajania) odbiornika należy ustawić odpowiednio indukcyjność. Przy umieszczeniu cewki na środku pręta ferrytowego jest możliwość jedynie zmniejszenia indukcyjności przesuwając ją w dowolnym kierunku, natomiast przy umieszczeniu cewki niesymetrycznie można indukcyjność zwiększyć lub zmniejszyć żeby uzyskać odpowiednie zestrojenie.
_idu

Post autor: _idu »

lepsze odbiornki mialy dla zakresu fal srednich dzielona cewke. jedna na srodku a druga na skraju. maksima dobroci i czulosci nie sa w tym samym polozeniu.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Alek pisze:była to książeczka Chomicza- anteny ferrytowe.
Taak, jak spojrzałem w necie na okładkę to skojarzyłem, że miałem tę książkę i że od lat jest u ludzi :evil:
Koledzy, czy ktoś ma ją w wersji elektronicznej?
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Wyszło na to, że błądziliśmy we mgle. Wszystkie wątpliwości wyjaśnia Wadim Iwanowicz Chomicz :wink: Okazuje się, że:
- największą czułość (sem, skuteczność) uzyskujemy dla cewki nawiniętej na samym środku rdzenia. Sem rośnie też wraz ze zwiększaniem wymiarów geometrycznych pręta
- dobroć cewki zależy od właściwości magnetycznych rdzenia, na które nie mamy wpływu oprócz przypadku zastosowania szczeliny powietrznej w samym środku rdzenia, czyli po prostu sklejenia dwóch prętów poprzez przekładkę z tworzywa sztucznego. Jest to zabieg zwiększania Q stosowany dla wysokich częstotliwości
- dobroć cewki możemy zwiększyć używając licy (dla AM), ustalając optymalny stosunek średnicy do długości, nawijając uzwojenie ze skokiem, sekcjonując uzwojenie, itd.
Szczegóły u Wadima Iwanowicza...
ODPOWIEDZ