Petla

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Petla

Post autor: TooL46_2 »

Czolem,

Mam wolna duo-triode wiec zdecydowalem sie w koncu na petle szeregowa (jak znajde gdzies miejsce na zadku mojego wzmaka to moze bedzie i rownolegla). Naskrobalem sobie cos jak w zalaczniku po prawej; na razie bez wartosci elementow bo...

Pytanie mam do Was -- w kilku firmowych wzmacniaczach spotkalem sie z buforami przed petla opartymi o dwie triody -- jest jakies szczegolne uzasadnienie takiego rozwiazania ukladowego? Po co tak skoro mozna wtornik na jednej lampie zbudowac (takie rozwiazania 'firmowe' rowniez widzialem). Probowal/porownywal ktos z Was juz?
Załączniki
EffectsLoop.pdf
(14.12 KiB) Pobrany 203 razy
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Petla

Post autor: Thereminator »

Vacuum Voodoo zaprezentował kiedyś taką szeregowo-równoległą pętlę:

Obrazek

Przerobić ją na szeregową, to raczej żaden problem.

Inna propozycja:

download/file.php?id=30091&mode=view
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
o-----c

Post autor: o-----c »

Cool jest wtedy, gry Return pętli nie odwraca sygnału. Paru takich nie toleruje tego faktu. Można więc dać np. OPA552, zasilanego 60VDC - jest wtedy naprawdę przezroczysta. BTW poprawiłem znienacka pętlę w Lonestarze. Z pętlą jest teraz lepiej niż przedtem bez niej...
mroovka
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: mroovka »

Czy w przytoczonym wyżej układzie warunek nie będzie spełniony?
Oba stopnie w pętli są odwracające, natomiast sygnał DRY do miksu idzie wprost, wtórnikiem, więc
myślałem, że jest OK...

Pętla w LS mocno przebudowana?
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

A juz calkiem cool jest wtedy gdy faze Return petli mozna przelaczac miedzy 0 a 180 stopni bo tak naprawde nigdy nie wiadomo co effekt wlaczony w petle z ta faza robi. Petla pokazana wyzej jest skonstruowana przez pewnego Norwega. Faktycznie dziala b. dobrze jezeli efekt w petli zachowuje faze. Jezeli odwraca to czasem sie to odczuwa w ustawienaich rownoleglych.
Aleksander Niemand
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Teraz chyba rozumiem, po co jest ta pierwsza trioda w trzy-triodowym ukladzie. Swoja droga -- przyklad wymyslny -- ale jesli w petli beda pomieszane odwracajace i nieodwracajace efekty to przelacznik nam sie i tak nie przyda. Choc zgadzam sie, ze lepiej go miec niz nie ;)

Dzieki za odzew! Pora kupic drukarke i cos wytrawic :twisted:
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
o-----c

Post autor: o-----c »

VacuumVoodoo pisze:A juz calkiem cool jest wtedy gdy faze Return petli mozna przelaczac miedzy 0 a 180 stopni b...
- otóż to. Dlatego nie bez powodu wskazałem na opampa :-) BTW istnieją proste schematy umożliwiające płynną zmianę wzmocnienia z -1 na +1
:-)
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Canio pisze:BTW istnieją proste schematy umożliwiające płynną zmianę wzmocnienia z -1 na +1
:-)
A moglbys podpowiedziec cos blizej? Bo ja na lampach sie slabo znam ale na opampach to juz w ogole ;) Z gory podziekowal!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Hmmm uklad ciekawy. Aczkolwiek, oczywiscie, musze wsadzic patyk w szprychy ;) W dalszym ciagu to nie rozwiazuje problemu gdy w czasie gry zalaczasz efekt ktory odwraca faze, a potem go wylaczasz i wtedy otrzymujesz sygnal z faza nieodwrocona...

Jestem na etapie, ze raczej wiele kombinowal nie bede -- pewnie skonczy sie na tym, co nabazgralem z ewentualnymi zmianami takimi, jak proponowal Olek (cytowanymi przez Thereminatora). Pytam glownie z wrodzonej ciekawosci i na przyszlosc.

EDIT: tak teraz patrze na ta petle szeregowo-rownolegla i cos mi nie pasuje z tym potencjometrem MIX -- w jednym skrajnie dolnym polozeniu tylko sygnal z dolnej galezi pierwszej triody (wtornik) bedzie podawany na wyjscie petli, z pominieciem calkowitym SEND/RETURN... Myle sie? :?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
mroovka
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: mroovka »

No tak. Miksujesz sygnały DRY i WET, a to ustawienie to 100% DRY, czyli ok. Jeżeli wartości skrajne uważasz za niepotrzebne, to do potencjometru możesz dodać rezystory szeregowe...
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Chyba sie nie zrozumielismy -- ja wiem jak zaproponowana petle przerobic na szeregowa.

Problem mam tylko w tym, ze to ma byc petla szeregowo-rownolegla (rozumuje, ze zmiana z jednej na druga realizowana mialaby byc przy pomocy tego potka) a w proponowanym rozwiazaniu mam trudnosc w zobaczeniu petli szeregowej... Przeciez w dolnym polozeniu wyjscie i powrot sa calkowicie pomijane (sygnal z drugiej triody jest zwierany do masy) wiec i efekt wpiety w taka petle nie bedzie za nic slyszany... :?

Ja bym zrobil jak w zalaczniku.
Załączniki
serialParallelLoop.pdf
(4.4 KiB) Pobrany 141 razy
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Zauważ jak narysowany jest potencjometr miksujący - celowo w jednej połówce masa jest narysowana u góry a w drugiej u dołu: w obu połówkach zmasowane są skrajne przeciwległe końcówki. W rezultacie przy sygnale DRY skręconym do 0 masz sygnał WET ustawiony na maksimum i vice versa.
floop.PNG
floop.PNG (14.09 KiB) Przejrzano 874 razy
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Obrazek

O masach to widzialem... Pomrocznosc jasna normalnie...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

TooL46_2 pisze:Hmmm uklad ciekawy. Aczkolwiek, oczywiscie, musze wsadzic patyk w szprychy ;) W dalszym ciagu to nie rozwiazuje problemu gdy w czasie gry zalaczasz efekt ktory odwraca faze, a potem go wylaczasz i wtedy otrzymujesz sygnal z faza nieodwrocona...
Rozwiązuje, bo faza ma znaczenie jedynie gdy grasz z włączonym efektem, i to tylko w trybie równoległym.
Za to nie rozwiązuje to problemu gdy masz w pętli więcej niż jeden efekt, np. jeden odwraca faze a drugi nie, i używasz ich na zmianę.
Albo jak masz dwa efekty odwracające fazę i raz włączasz jeden a raz oba.
ODPOWIEDZ