Jak obliczyć moc jaką można pobrać z uzwojenia wtórnego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Jak obliczyć moc jaką można pobrać z uzwojenia wtórnego
Chciałabym poprosić kogoś o pomoc w obliczeniu mocy transformatora zasilającego wzmacniacz lampowy 50 watt PP na dwóch lampach typu EL34 .Skorzystałam ze wzorów ze strony Fonaru i wyszło mi że przy kształtce o modelu Ei105 i grubości rdzenia 5,5cm uzwojenie pierwotne na napięcie 230 volt będzie wynosić 535 zwojów drutem o przekroju 0,8mm a uzwojenie anodowe 720 zwojów drutem o przekroju 0,4mm ,uzwojenie żarzenia 6,3 volta 15 zwojów drutem o przekroju 2,0mm.
Czy to jest właściwie obliczone ?
Proszę o poświęcenie mi chwili uwagi i wyjaśnienie czym jest gęstość prądu i w jaki sposób dobiera się druty o określonym przekroju oraz jaką mocą powinien dysponować taki transformator .
Bardzo dziękuję wszystkim z góry za włożony wysiłek .
Czy to jest właściwie obliczone ?
Proszę o poświęcenie mi chwili uwagi i wyjaśnienie czym jest gęstość prądu i w jaki sposób dobiera się druty o określonym przekroju oraz jaką mocą powinien dysponować taki transformator .
Bardzo dziękuję wszystkim z góry za włożony wysiłek .
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
Re: Jak obliczyć moc jaką można pobrać z uzwojenia wtórnego
Witam. Krótko i zwięźle. Aby obliczyć taki transformator zasilający, trzeba na podstawie schematu wzmacniacza i kart katalogowych poszczególnych lamp elektronowych określić pobór prądu płynącego w obwodzie żarzeniowym oraz pobór prądu płynącego w obwodach anodowych i siatkowych przy pracy wzmacniacza w stanie pełnego wysterowania. Aby sprawdzić wyniki Twoich obliczeń potrzebujemy tych dwóch wartości. W sumie najlepiej będzie, jeśli przedstawisz nam schemat wzmacniacza, który chcesz skonstruować. Gęstość prądu elektrycznego jest to stosunek natężenia prądu elektrycznego do pola powierzchni przewodnika. W obliczeniach wykorzystuje się z góry założoną wartość, którą wybiera się w zależności od rodzaju pracy transformatora oraz od warunków w jakich jest eksploatowany. Wymaganą średnicę drutu nawojowego otrzymać można obliczając pierwiastek z wyrażenia ((4*I)/(π*J)), gdzie "I" to natężenie prądu elektrycznego w amperach, "π" to stała matematyczna a "J" to gęstość prądu elektrycznego w amperach na milimetr kwadratowy. Średnica wyjdzie oczywiście w milimetrach, przy czym jest to średnica drutu bez izolacji. Należy zatem wziąć poprawkę na to jaki procent średnicy drutu nawojowego stanowi emalia izolacyjna powlekająca drut o danej średnicy. W razie potrzeby mogę przesłać kilka książek, w których znajdziesz wszystkie potrzebne tabele i wzory niezbędne do przeprowadzenia obliczeń. Moc elektryczna, zgodnie z prawem Joule'a-Lenza jest iloczynem napięcia i natężenia prądu elektrycznego. W obliczeniach należy jednak uwzględnić dodatkowo sprawność transformatora. Pozdrawiam.
Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
Jakie uzwojenia z jakimi wydajnościami prądowymi potrzebujesz? Bo inaczej będzie to rozmowa o niczym.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
posiadam rdzeń o przekroju 16cm2 z kształtek EI105
potrzebuję napięcia żarzenia 6,3 volta i napięcia anodowego 340 volt
Transformator musi obsłużyć dwie lampy typu El34 i pięć lamp typu Ecc83 . Moc wzmacniacza ma być 50 wat .
Jak obliczyć dobrze taki transformator ,jakich wzorów użyć ?
Dziękuję za pomoc .
potrzebuję napięcia żarzenia 6,3 volta i napięcia anodowego 340 volt
Transformator musi obsłużyć dwie lampy typu El34 i pięć lamp typu Ecc83 . Moc wzmacniacza ma być 50 wat .
Jak obliczyć dobrze taki transformator ,jakich wzorów użyć ?
Dziękuję za pomoc .
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
- kciuq
- 1250...1874 posty
Trzeba policzyć wydajność prądową uzwojeń.
Przydadzą się do tego karty katalogowe lamp.
Przydadzą się do tego karty katalogowe lamp.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Może pomoże trochę taki nomogram
(jeżeli chodzi o średnicę drutu)
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/forum ... &mode=view
Wątek...
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/forum ... &start=105
Jak znajdę, to wrzucę nomogram do obliczania transformatorów sieciowych.

http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/forum ... &mode=view
Wątek...
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/forum ... &start=105
Jak znajdę, to wrzucę nomogram do obliczania transformatorów sieciowych.
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
- kciuq
- 1250...1874 posty
Można by było się wspomóc transformatorem sieciowym do kopii SLO50.
Anodowe wyższe bo 360V@200mA z CT, żarzenie 3,15V@6A CT.
Anodowe wyższe bo 360V@200mA z CT, żarzenie 3,15V@6A CT.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Tu mozesz tez troche o tym poczytac -> http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... nsformator
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com