Kilka efektów w jednej obudowie - prowadzenie masy

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Kilka efektów w jednej obudowie - prowadzenie masy

Post autor: popiol17 »

Jeżeli temat nie pasuje do kącika gitarowego, proszę o usunięcie / przesunięcie.

Mam wykonanych kilka efektów gitarowych i chciałem wpakować je w jedną obudowę. Każdy efekt będzie posiadać true-bypass na przekaźnikach sygnałowych, efekty zasilane z jednego źródła 9V, zasilanie efektów niepracujących będzie odcinane. Czy takie prowadzenie masy jak na nagryzmolonym rysunku będzie zdawać egzamin - np. przy włączonym pierwszym efekcie długi wspólny odcinek masy zasilania i sygnału nie będzie sprawiać problemów?
Załączniki
masa.JPG
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Kilka efektów w jednej obudowie - prowadzenie masy

Post autor: lukasz_t »

Przeczytaj tutaj, powinno się przydać. viewtopic.php?f=25&t=13748
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki za linka.

Zdaję sobie sprawę, że zastosowanie zasilania każdego efektu z osobnej baterii (bądź osobnego uzwojenia transformatora) rozwiąże problem, chciałbym natomiast zaadaptować szynę masy - bo jedno źródło zasilania i mniejsza plątanina kabli. W moim schemacie nie tworzą się pętle masy przez wspólny punkt w zasilaczu i połączeniu masy sygnałowej. Oczywiście mógłbym wszystko spiąć w gwiazdę, niestety trochę to skomplikuje konstrukcję - kolejne moduły planuję dodawać stopniowo.
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

popiol17 pisze:zasilanie efektów niepracujących będzie odcinane.
Jesteś tego pewien? Wydaje mi się, że to będzie powodem stukania przy włączaniu efektów.
Arek0882
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Arek0882 »

Witam kolegę popiol17.
Jako że w tym układzie występuje problem prowadzenia masy to postanowiłem dołączyć się do tego tematu (może autor wątku się nie obrazi) .Otuż na mojej projektowanej płytce chciałem zamieścić trzy efekty gitarowe i wbudować je w np w heada link do tej płytki http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1872130.html tylko na mojej płytce są dwa stabilizatory jeden do przekazników i jeden do efektów gitarowych. Zasilanie samych przekazników rozwiązałem w ten sposób że załączam nie + zasilania tylko masę a czy to będzie praktyczne ?? (na pewno nie będzie straty napięciowej na kablu) .Masa u mnie jest jedna ale czy jest dobrze prowadzona to może niech się wypowiedzą koledzy którzy bardziej znają się na stricle problemach w prowadzeniach masy.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam,

Stuki przy przełączaniu chcę wyeliminować poprzez diodę + fotorezystor pomiędzy wyjściem i masą. Całością sterowałby jakiś Attiny, który dbałby o odpowiednie opóźnienia (włączenie LDR, przełączenie przekaźników, wyłączenie LDR).

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ