Dawno, dawno temu, kiedy jeszcze miałem odrobinę wolnego czasu i odwiedzałem RomkaD, podarował mi on rzeczony instrument w stanie tzw. wizualnym dobrym...
Jako piękna rzecz robił za eksponat doskonale pokrywając się warstwą kurzu. Później jakoś niepostrzeżenie został przysypany innymi gratami. Ale ostatnio przy okazji przeprowadzki (znowu) wpadłem na pomysł przytargania go do domu i użycia zgodnie z przeznaczeniem. I wtedy właśnie okazało się, że...
Działają tylko dźwięki od C do F brzmiącego. Czyli włączając samą kwintę grają klawisze od G do C, (brzmiąc również od C do F), a włączając samą oktawę wprost C-F. Fis nie gra w żadnej konfiguracji rejestrów. Dotyczy to każdej oktawy. No i generalnie dźwięk jest mocno zniekształcony.
Zaczynam się zastanawiać, czy nie porwałem się z motyką na słońce, jako że zasoby warsztatowe w domu mam, hmm... skromne.
Ale jakby komuś przychodziło coś do głowy, np. co sprawdzić, skąd wziąć schemat, albo do kogo to oddać, to chętnie wysłucham.
Szczególnie liczę na pomoc kolegów Staszeks i Adamst_, bo widziałem tu i ówdzie, że ogarniają temat