Witam wszystkich zgromadzonych!
Znalazłem chwilę i przyłączyłem głowicę, którą to Studi przysłał mi.
Studi dokonał tam zamiany lampy ECC85 na ECC88.
Podałem żądane Ua=200V (zgodnie ze schematem). Dodam, że podpiąłem ją do swojego tunera. Wrażenia średnie.
Wydaje mi się, że jest jednak mniejsza czułość od mojej głowicy. Złapało z pięć stacji. Może powinienem dać inne Ua? Czy tak powinienem zrobić Studi
Nie wiem jak u Ciebie z odbiorem UKF.
JA mialem tlyko porownani z tym co mialem pod reka.
Oryginalnie ta glowica miala ECC85. Restaurowalem radio Relaks (podoba mi sie i mam sentyment do niego z pewnych powodow). wiec potrzebowalem glowicy UKF. Przestrojone nasze glowice mnie nie zadowalaly....
Najpierw podlaczylem ja do Relaksa taka jaka byl w oryginale. Odbior sredni. Kilka stacji na antenie zbiorczej. Najsilniejsza RMF FM nie powodowala zetkniecia paskow oczka magicznego... Na drucie tylko na poziomie szumow ledwo co RMF FM.
Zamienilem lampe. I co? Na antenie zbiorczej wiele stacji. Kilka gdzie dochodzi do zetkniecia sie paskow oczka magicznego. RMF FM to mocno zachodzace na siebie paski EM84. Na drucie odbior kilka stacji. RMF FM dosc silnie niewiele gorzej niz na ECC85 i antenie zbiorczej.
Co jeszcze..... Aha czestoltilowsc posrednia nie musi byc tam 10,7MHz. moze sie ciut roznic. Wiec skorygowac zestrojenie glowicy mozna. Po drugie ta glowica nie lubi dodatkowych przeszkadzajek pomiedzy nia a peirwszym stopniem p.cz. (w polskich radiach filtr dolnoprzepustowy, ja go pominalem....).
Co jeszcze sprzezenia z antena. Ja praktycznie nie symetryzowalem wyjcia 75Ohm z gniazda anteny zbiorczej. Zreszta obserujac inne radia symtryzator sporo obniza z poziomu sygnalu przynajmniej u mnie w domu.
Zastosowalem jedna glowice od jakiegos lampowego Grundiga - powod problem z napedem linka ..... Zbyt duzej sily wymagalo... Glowica od Grundiga dala sie latwiej zamontowac w Relaksie.
I to wszystko......
Dodam jeszcze obserwacje z radia Chopin. Najpierw zmnijeszylem rezystor w anodzie mieszcza jeszcze na ECC85. Z 10k na 2k2. Patrzac na wskaznik dostrojenia sygnal na detektorze wiekszy o okolo 20%!!!. Potem zamianka na ECC88. Ale rezystor anodowy stopnia mieszacza ustawilem na 27k. Powod - radio jest lampowo tranzystorowe i zasilacz anodowy ma mala wydajnosc. (stereodekoder zrobilem na TCA4500, w sumie ta gra super, tyle ze moje kolumny i pomieszcznie nie wytrzymuje basow na max'a w tymze radiu .... wzmacniacz na tranzystorach germanowych, zasilany 2*14,5V)