Końcówka 2x el34
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Końcówka 2x el34
A co ty Chińczyk jesteś? W hi-gainach powinno być wszystko nadmiarowe, a nie na styk.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Okej:p to nowe parametry:
anodowe 0-350V 300mA
żarzenia 3.15-0-3.15V 7A
anodowe 0-350V 300mA
żarzenia 3.15-0-3.15V 7A
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 250...374 postów
Zapas, zapas i jeszcze raz zapas. Po Rusku (jakoś tak mi się to kojarzy :] ), jak dasz dobry margines to otrzymasz sprzęt solidny, stabilny, pewny, bezpieczny i elastyczny na modyfikacje. Dopłacisz niewiele, ale nie robisz tego w ilości 1000 sztuk, tylko na „wypasie” dla siebie. A na sobie oszczędzać się nie powinno.
Zaproponowane przez ciebie wartości są optymalne.
Pamiętaj tylko o dobrym dobraniu przewodów, grube z nadmiarem :] Szkoda by kable się grzały, a 7A to sporo. Dobrze łączenia takich przewodów okręcić drutem miedzianym 0,2 -0,3 mm i dobrze zalać cyną, kiedyś w oldschoolowych konstrukcjach stosowano takie sprężynki w które wkładano przewody i zalutowywano całość. Niesamowicie solidne.
Przekonałem się o istocie tego jak zastosowałem kostki do łączenia kabli w ścianach w obwodzie żarzenia. Solidne i w ogóle, a 3,3A z lamp + straty mocy na połączeniach w kostce roztopiły izolację kostki tak że kable mogłem jedynie odciąć.
Zaproponowane przez ciebie wartości są optymalne.
Pamiętaj tylko o dobrym dobraniu przewodów, grube z nadmiarem :] Szkoda by kable się grzały, a 7A to sporo. Dobrze łączenia takich przewodów okręcić drutem miedzianym 0,2 -0,3 mm i dobrze zalać cyną, kiedyś w oldschoolowych konstrukcjach stosowano takie sprężynki w które wkładano przewody i zalutowywano całość. Niesamowicie solidne.
Przekonałem się o istocie tego jak zastosowałem kostki do łączenia kabli w ścianach w obwodzie żarzenia. Solidne i w ogóle, a 3,3A z lamp + straty mocy na połączeniach w kostce roztopiły izolację kostki tak że kable mogłem jedynie odciąć.
A dlaczego nie 340V? Albo nie 346,78V? będzie mulić?Marek.P pisze:daj 345 volt na anodowym , przy tej wyfolności 300mA
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Gorzej tylko, że u mnie żarzenie idzie po płytce, miedzią z metalizacją o szerokości 3mm:p
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Nie radzę...
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Ano właśnie, zbyt dużo, dlatego zastanawiam się jak tą kwestię rozwiązują firmy produkujące wzmaki z full pcb...
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- METALOWIEC
- 375...499 postów
Dobrym rozwiązaniem może okazać się puszczenie żarzenia skrętką pod PCB.
Pozdrawiam, Jarek 

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
No właśnie chyba najlepszym, jest jeszcze jeden pomysł: puszczenie żarzenia poprzez 12.6V wtedy zredukuje prąd na bańkach o połowę, ale znowu będzie problem z żarzeniem el34...
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 250...374 postów
Krótkie grube ścieżki i inteligentne ich prowadzenie, PCB nie raz dwustronne (Co do firmowych). Ścieżki można wzmocnić dolutowując do nich srebrzankę, albo drut miedziany.
Jeśli kopiujesz firmowe PCB to pewnie będzie to zrobione poprawnie, jeśli autorki projekt to co ci szkodzi przygotować pcb pod żarzenie prowadzone skrętką, albo przynajmniej skrętką puścić żarzenie na EL34. Albo jeśli ma być wszystko na PCB to dwustronna i żarzenie po drugiej stronie, wzmocnione srebrzanką, konektor przewodów żarzenia z trafa możliwie blisko lamp mocy, a resztę puścić ścieżkami 7 duotriodek na ścieżkach spokojnie wyrobi.
Jeśli kopiujesz firmowe PCB to pewnie będzie to zrobione poprawnie, jeśli autorki projekt to co ci szkodzi przygotować pcb pod żarzenie prowadzone skrętką, albo przynajmniej skrętką puścić żarzenie na EL34. Albo jeśli ma być wszystko na PCB to dwustronna i żarzenie po drugiej stronie, wzmocnione srebrzanką, konektor przewodów żarzenia z trafa możliwie blisko lamp mocy, a resztę puścić ścieżkami 7 duotriodek na ścieżkach spokojnie wyrobi.
- METALOWIEC
- 375...499 postów
Z drugiej strony nie musisz prowadzić całego żarzenia drutami o przekroju 5mm^2 

Pozdrawiam, Jarek 

-
- 250...374 postów
Prawda, zwykle leci się żarzenie: lampy mocy > inwerter > przedwzmacniacz od ostatniego stopnie do pierwszego. Więc im dalej tym prąd mniejszy. Tak się skrętką robi i jest ok.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Okej, plan jest taki, żarzenie idzie z trafa do 2xel34 skrętką bo eelki i tak nie są na pcb, potem z el34 skrętka idzie do konektora na pcb i ścieżkami 3mm leci sobie po tych 7 lampach
tylko jeszcze jaka musi być minimalna odległość ścieżek żarzenia od innych ścieżek?

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
VacuumVoodoo w innym watku podawal -- ja zacytuje http://www.ce-mag.com/ce-mag.com/archiv ... afety.html
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com