Projekt wzmacniacza
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Projekt wzmacniacza
Wykminiłem sobie wzmacniacz(w załączniku). Z założenia ma on być do gramofonu i gitary. Przy okazji zamierzam dorzucić dzielnik napięcia, żeby obsługiwał także wejście liniowe. Lampy ECC mają współczynnik amplifikacji 100, a ich opór roboczy równy jest wewnętrznemu więc każda z nich daje wzmocnienie napięciowe x50. Przedpięcia na ich siatkach wynoszą 300mV więc jak łatwo policzyć maksymalna amplituda napięcia wynosi 15V, a do jej otrzymania na wejście trzeba podać napięcie o amplitudzie 6mV. Pentoda ma pracować w trybie triody, jej przedpięcie na siatce sterującej wynosi 10V, a napięcie anodowe 200V(na ECC też 200V). Płynie przez nią prąd spoczynkowy 125mA i odkłada się moc równa dokładnie 25W czyli maksymalnie mocy admisyjnej. Impedancja transformatora ma mieć 1k6 Ohm. Pytania:
1. Co myślicie o tej konstrukcji? Będzie to Hi-fi czy nie? Jakie zniekształcenia wygeneruje?
2. Czy jedna lampa ECC będzie w stanie wysterować tą pentodę? W teorii impedancja kondensatora 100n dla 20Hz wynosi 80k a rezystor ustalający przedpięcie ma 300k, więc powinno styknąć.
3. Co zmienić/poprawić?
4. Czy z drugiego stopnia wzmocnienia będzie możliwe pełne wysterowanie EM84??I czy 210V wystarczy do zasilenia tej lampy?
1. Co myślicie o tej konstrukcji? Będzie to Hi-fi czy nie? Jakie zniekształcenia wygeneruje?
2. Czy jedna lampa ECC będzie w stanie wysterować tą pentodę? W teorii impedancja kondensatora 100n dla 20Hz wynosi 80k a rezystor ustalający przedpięcie ma 300k, więc powinno styknąć.
3. Co zmienić/poprawić?
4. Czy z drugiego stopnia wzmocnienia będzie możliwe pełne wysterowanie EM84??I czy 210V wystarczy do zasilenia tej lampy?
- Załączniki
-
- Wzmacniacz.pdf
- (16.58 KiB) Pobrany 298 razy
Re: Projekt wzmacniacza
Hi-Fi -zależy od jakości trafa głośnikowego.
- po co po dwa rezystory R1 + R2 i R3 + R4? Te o mniejszej wartości dla filtracji i zapomniałeś narysować kondesatory?
- 6k7 i 67k. to nie jest standardowa wartość. 47k i 4k7 albo 68k i 6k8.
- tu nie jest wymagana super dokładność - nietrafienie idealne z napięciami przy doborze zasilacza nie będzie problemem.
Z drugiej triody nie wysterujesz EM84 w klasycznym zastosowaniu oczka. Detekcja z podwajaniem to za mało.
Albo wysterujesz z anody lampy mocy albo pobaw się takim układem:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1200991.html
Wskazania nie są liniowe - zaleta gdy słuchamy raz cicho a raz głośno.
Trzeba sprawdzić jedynie czy za szybko nie spadnie wzmocnienie triody w oczku dla silnego sygnału.
standardowy szereg 5% 10 11 12 13 15 16 18 20 22 24 27 30 33 36 39 43 47 51 56 62 68 75 82 91
standardowy szereg 10: 10 12 15 18 22 27 33 39 47 56 68 82
standardowy szereg 20% 10 15 22 33 47 68
- po co po dwa rezystory R1 + R2 i R3 + R4? Te o mniejszej wartości dla filtracji i zapomniałeś narysować kondesatory?
- 6k7 i 67k. to nie jest standardowa wartość. 47k i 4k7 albo 68k i 6k8.
- tu nie jest wymagana super dokładność - nietrafienie idealne z napięciami przy doborze zasilacza nie będzie problemem.
Z drugiej triody nie wysterujesz EM84 w klasycznym zastosowaniu oczka. Detekcja z podwajaniem to za mało.
Albo wysterujesz z anody lampy mocy albo pobaw się takim układem:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1200991.html
Wskazania nie są liniowe - zaleta gdy słuchamy raz cicho a raz głośno.
Trzeba sprawdzić jedynie czy za szybko nie spadnie wzmocnienie triody w oczku dla silnego sygnału.
standardowy szereg 5% 10 11 12 13 15 16 18 20 22 24 27 30 33 36 39 43 47 51 56 62 68 75 82 91
standardowy szereg 10: 10 12 15 18 22 27 33 39 47 56 68 82
standardowy szereg 20% 10 15 22 33 47 68
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Przy tak sprzecznych założeniach warto jeszcze pomyśleć nad dodaniem funkcji opiekacza do kanapek i stroboskopu...lybba pisze: Z założenia ma on być do gramofonu i gitary. Przy okazji zamierzam dorzucić dzielnik napięcia, żeby obsługiwał także wejście liniowe.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Trafo chyba będę sam nawijał, ponieważ stopień mocy potrzebuje impedancji rzędu 1600 Ohm. Jeżeli nie będę w stanie tego zrobić poprawnie zamówię trafo(chyba że znajdę odpowiednie).
R1+R2 i R3+R4 są po to, żeby napięcie anodowe wynosiło dokładnie 100V, ale jeżeli nie trzeba trafić idealnie to dam 68k.
Co do opiekacza mam nadzieje że 2x25W mocy admisyjnej wystarczy^^. Z tego co wiem gramofon daje napięcia rzędu 5mV czyli wystarczy do pełnego wysterowania pentody mocy. Gitara daje 100mV czyli zastosuje dzielnik napięcia. Poza tym po internacie krąży "symulator głośnika gitarowego". Wpinamy to pomiędzy gitarę i wzmacniacz Hi-Fi i cieszymy się prawie piecem. Osobiście tego nie słyszałem, ale z chęcią sprawdzę.
Co do EM84 chyba zastosuje tamten układ i tak pokręcę potencjometrem, żeby ta lampka pokazywała mi także kiedy pentoda się przesteruje.
Planowałem, aby 2 pierwsze triody pracowały na pełnym wzmocnieniu a regulację głośności umieścić pomiędzy 2 triodą a pentodą. Taki tryb pracy nie zaszkodzi lampom? I kolejne pytanie: czy jeżeli przesteruje ten wzmacniacz, to czy prądy siatkowe będą niszczyć lampy? Jeżeli podam amplitudę napięcia 10mV zostanie ona wzmocniona do 0,5V i wtedy na lampie 2 popłynie prąd siatkowy, lecz z racji kondensatora będzie on niewielki, więc lampie taki przester nie będzie szkodził.
R1+R2 i R3+R4 są po to, żeby napięcie anodowe wynosiło dokładnie 100V, ale jeżeli nie trzeba trafić idealnie to dam 68k.
Co do opiekacza mam nadzieje że 2x25W mocy admisyjnej wystarczy^^. Z tego co wiem gramofon daje napięcia rzędu 5mV czyli wystarczy do pełnego wysterowania pentody mocy. Gitara daje 100mV czyli zastosuje dzielnik napięcia. Poza tym po internacie krąży "symulator głośnika gitarowego". Wpinamy to pomiędzy gitarę i wzmacniacz Hi-Fi i cieszymy się prawie piecem. Osobiście tego nie słyszałem, ale z chęcią sprawdzę.
Co do EM84 chyba zastosuje tamten układ i tak pokręcę potencjometrem, żeby ta lampka pokazywała mi także kiedy pentoda się przesteruje.
Planowałem, aby 2 pierwsze triody pracowały na pełnym wzmocnieniu a regulację głośności umieścić pomiędzy 2 triodą a pentodą. Taki tryb pracy nie zaszkodzi lampom? I kolejne pytanie: czy jeżeli przesteruje ten wzmacniacz, to czy prądy siatkowe będą niszczyć lampy? Jeżeli podam amplitudę napięcia 10mV zostanie ona wzmocniona do 0,5V i wtedy na lampie 2 popłynie prąd siatkowy, lecz z racji kondensatora będzie on niewielki, więc lampie taki przester nie będzie szkodził.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Ale wiesz że do gramofonu potrzebny jest przedwzmacniacz korekcyjny? Chyba że masz wkładkę piezo.
Teraz już wiem. Wyszukałem coś takiego:
http://jabel.com.pl/?,ww,98,,
http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-071.pdf
podobno zniekształcenia 0,05% więc nie usłyszę nic, ale cena 12zł mówi mi że chyba nie jest to wysokiej jakości przedwzmacniacz korekcyjny. A może mógłby ktoś polecić coś sprawdzonego?
To mi daje 0,5V wyjściowego, czyli mogę od razu wysterować 2 triodę, ale do gitary i tak potrzebuje tej 1 triody bo 100mV to za mało;/ Jeżeli ten "symulator" też wzmacnia sygnał to 30zł w kieszeni.
I jak z tym przesterem?
btw, jak wykonać szczelinę powietrzną w transformatorze?? Po prostu uciąć nadmiar z każdej kształtki?
http://jabel.com.pl/?,ww,98,,
http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-071.pdf
podobno zniekształcenia 0,05% więc nie usłyszę nic, ale cena 12zł mówi mi że chyba nie jest to wysokiej jakości przedwzmacniacz korekcyjny. A może mógłby ktoś polecić coś sprawdzonego?
To mi daje 0,5V wyjściowego, czyli mogę od razu wysterować 2 triodę, ale do gitary i tak potrzebuje tej 1 triody bo 100mV to za mało;/ Jeżeli ten "symulator" też wzmacnia sygnał to 30zł w kieszeni.
I jak z tym przesterem?
btw, jak wykonać szczelinę powietrzną w transformatorze?? Po prostu uciąć nadmiar z każdej kształtki?
Jeżeli masz możliwość zrobienia tego z dokładnością do powiedzmy 0.02mm to śmiało. Myślę, że taką możliwość daje tylko laser albo obrabiarka CNC.lybba pisze:btw, jak wykonać szczelinę powietrzną w transformatorze?? Po prostu uciąć nadmiar z każdej kształtki?
Zazwyczaj robi się to tak, ze daje się przekładkę miedzy blaszki E oraz I wykonaną z materiału niemagnetycznego o znanej grubości. Są również dostępne w handlu specjalne kształtki, z już ustaloną szczeliną powietrzną.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Dla mnie to przysłowiowe rzeźbienie w wiadomo czym, bo wzmocniacz audio a gitarowy to dwie rózne bajki...
Sam wzmacniacz Hi-Fi, tylko dorobię coś ładnie kształtującego sygnał z gitary i dopiero wtedy na wzmacniacz. Jakoś dźwięk gitary nagrany i puszczony na wzmacniaczu Hi-Fi brzmi gitarowo, więc dźwięk musi zostać jedynie odpowiednio zmodyfikowany("symulator). Jeżeli nie będzie to działać, to sorry, 30min poświęcone na zbudowanie "symulatora" i 10zł stracone. Wtedy zbuduje stricte gitarowy wzmak na tych samych lampach i będę trzymał rękawiczki w pobliżu^^
I czy mógłby ktoś odpowiedzieć na poprzednie moje pytania(Przester i przedwzmacniacz korekcyjny)??
Idąc dalej:
Jak to montować? Domyślam się, że wszystko trzyma się górnej pokrywy wzmacniacza, ale wtedy wkręty mają wystawać z niej? A może zrobić szkielet na który będą siedzieć cokoły lamp i reszta? Lutować dokładnie i starannie zwykły grubszy izolowany drut miedziany czy srebrzankę? Lut zwykły czy jakiś specjalny? Tak samo kalafonia czy specjalny topik? Dotychczas posługiwałem się kalafonią i lutem Pb-Sn oraz lutownicą grzałkową (najprostszą). Raczej zastosuje montaż przestrzenny niż płytkę drukowaną. Poza tym czy opłaca się stosować rezystory niskoszumne? Domyślam się, iż są one kluczowe we wstępnych stopniach, potem nie są konieczne. I na koniec jakieś wskazówki co do rozmieszczenia elementów względem siebie? Rdzenie indukcyjnych prostopadle(A może po prostu wykonać metalową puszkę i uziemić? Wtedy będzie ekranowane) , daleko od siebie, przewody możliwie krótkie i proste. A prowadzenie obwodów masy?
I to chyba koniec pytań na temat samego wzmacniacza. Jeszcze tylko trafo głośnikowe i zasilacz.
I czy mógłby ktoś odpowiedzieć na poprzednie moje pytania(Przester i przedwzmacniacz korekcyjny)??
Idąc dalej:
Jak to montować? Domyślam się, że wszystko trzyma się górnej pokrywy wzmacniacza, ale wtedy wkręty mają wystawać z niej? A może zrobić szkielet na który będą siedzieć cokoły lamp i reszta? Lutować dokładnie i starannie zwykły grubszy izolowany drut miedziany czy srebrzankę? Lut zwykły czy jakiś specjalny? Tak samo kalafonia czy specjalny topik? Dotychczas posługiwałem się kalafonią i lutem Pb-Sn oraz lutownicą grzałkową (najprostszą). Raczej zastosuje montaż przestrzenny niż płytkę drukowaną. Poza tym czy opłaca się stosować rezystory niskoszumne? Domyślam się, iż są one kluczowe we wstępnych stopniach, potem nie są konieczne. I na koniec jakieś wskazówki co do rozmieszczenia elementów względem siebie? Rdzenie indukcyjnych prostopadle(A może po prostu wykonać metalową puszkę i uziemić? Wtedy będzie ekranowane) , daleko od siebie, przewody możliwie krótkie i proste. A prowadzenie obwodów masy?
I to chyba koniec pytań na temat samego wzmacniacza. Jeszcze tylko trafo głośnikowe i zasilacz.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Wzmacniacz gitarowy jest częścią instrumentu - ma wzmacniać dźwiek gitary i dodawać zniekształcenia.lybba pisze:Sam wzmacniacz Hi-Fi, tylko dorobię coś ładnie kształtującego sygnał z gitary i dopiero wtedy na wzmacniacz. Jakoś dźwięk gitary nagrany i puszczony na wzmacniaczu Hi-Fi brzmi gitarowo, więc dźwięk musi zostać jedynie odpowiednio zmodyfikowany("symulator).
Sygnał w nagraniach audio jest obrobiony studyjnie. Wzmacniacz audio ma go wiernie odtworzyć nic od siebie nie dodając. Jak zrobisz wzmacniacz audio, to gitara będzie na nim brzmiała fatalnie, jak zrobisz gitarowca to odtwarzanych na nim nagrań audio nie da sie słuchać. Najlepiej zrób wzmacniacz audio, a do gitary kup sobie PODa.
Masz rację. Poczytałem sobie tu http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/przedwzm.htm. Zrobię sobie Hi-Fi a potem oddzielnego gitarowca w PP.
Dziękuje za cierpliwość i czekam na resztę odpowiedzi.
Dziękuje za cierpliwość i czekam na resztę odpowiedzi.