Fading na KF

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Fading na KF

Post autor: Atlantis »

Pytanie może zabrzmi głupio, ale wczoraj dotarła do mnie przesyłka z Grundigiem Yacht Boy 80. Minęły lata odkąd słuchałem broadcastingowych stacji KF (wtedy na jakiejś Unitrze) i nie pamiętam jak to wówczas wyglądało. Czy fading jest tutaj normalnym zjawiskiem? Może nie tyle fading, a "odwrócony fading" - bo audycja raczej nie zanika, ale okazjonalnie, co jakiś czas słychać jak na sekundę albo ułamek sekundy wzrasta jej głośność (niekiedy towarzyszy temu wyraźne zniekształcenie dźwięku). Zaraz potem wszystko wraca do normy. Częstotliwość takich "peeków" jest różna.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Re: Fading na KF

Post autor: Furman Zenobiusz »

U siebie nic takiego nie zauważyłem, tzn tego odwróconego fadingu. Zwykły fading jak najbardziej, ale tylko na słabiej odbieranych stacjach. Nawet nie wiem, czy jest to 'zwykły' fading czy też chwilowe pogarszanie się warunków propagacji, bo przerwy potrafią trwać ładne kilka sekund.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Poeksperymentowałem trochę z odbiornikiem i zauważyłem, że zjawisko występuje często przy odbiorze zbyt silnych stacji, gdy odbiornik jest ustawiony w tryb DX. Gdy przestawiłem na "Lo" (local - trochę dziwnie brzmi gdy mowa o KF :P) sytuacja się poprawiła. Zmniejszyły się też znacznie szumy.
A gdy wetknąłem do gniazdka antenowego moją improwizowaną antenę zewnętrzną (prowizorka - 20 metrów kabla w PCV za oknem, w większości prowadzonego wzdłuż ściany) zagrało pięknie i czysto. Oczywiście zwyczajne wahania siły sygnału czasem się zdarzają.

Tak swoją drogą: czego teraz warto słuchać na KF jeśli chodzi o polskie i angielskie transmisje?
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Matizz »

Witaj!

Ostanio jak miałem okazję słuchać fal krótkich na Pionierku, to udało mi się usłyszeć trochę poniżej Radia Watykańskiego "Family radio, cośtam, Illinoi", czy komuś z kolegów również udało się odebrać tą radiostację?
Ja trafilem na nią około godziny 21 i właśnie kończyła się polska sekcja.
Oprócz tego na falach krótkich mozna posluchać po naszymu wspomnianego wcześniej Radia Watykańskiego oraz Chińskiego Radia Międzynarodowego.

Na falach średnich też udało mi się coś raz złapać w naszym języku, ale odbiór szybko zanikł.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Pływająca głośność i zaniki, nawet kilkunastosekundowe są czymś zupełnie normalnym na falach krótkich. Najpierw słychać średnio, potem nic, a następnie dostajemy membraną głośnika po twarzy. Tak to już jest. :wink:

Niedawno słuchałem jakiegoś radia po polsku na krótkich gdzieś w okolicach 40-50m, to była chyba jakaś stacja z przeznaczeniem na Białoruś czy coś w ten klimat. Nadawano audycje publicystyczne przeplatane polską muzyką.

A fakt faktem - "mili radiosuchacie, nadajemi audycje chińskiego radia międzynarodowego" z charakterystycznym akcentem miażdzy flaki. :mrgreen:
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Polskie to nie wiem, z zagranicznych słucham często fajnej stacji gdzie leci prawie sama muzyka (i to bynajmniej nie w kółko ta sama) - w okolicach 6MHz z okładem, w dzień niezbyt odbiera ale wieczorem (na powietrzu, bo tylko tam to włączam) dość dobrze.
Bywa że nie mogę tej stacji złapać to szukam innej - wieczorami często radyjko łapie sporo stacji, wręcz czasami jedna wchodzi na drugą.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Matizz »

Odbiór na średnich zaczyna się u mnie już od 18 (ale zależy to też od wielu czynników - pogoda, pora roku itd), niestety po zmroku zaczynają się zakłócenia od świetlówek energooszczędnych itp.
Nie wcześniej niż po 23, a czasami dopiero tuż przed północą zaczyna być coraz ciszej i spokojniej, wszysktie zasilacze impulsowe idą spać. Można wtedy z przyjemnością posłuchać radia, stacje na średnich są co kawałek, na długich oprócz Warszawy są Niemcy, Czesi, coś rosyjskiego, czasem Francja.
Odbierać można praktycznie aż do 7 rano.

Pozdraawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Matizz pisze:...zakłócenia od świetlówek energooszczędnych itp.
Testowałem kiedyś jedną tych najbardziej lipnych za 2PLN co świecą na fioletowo/różowo. Po dołożeniu dławika typu kilkadziesiąt zwojów DNE 0,2 na pręciku ferrytowym z ATXa w jeden z biegunów sieci sieje to to tylko podczas zapłonu. Podczas pracy mały tranzystor w odległości ok. 1m nie odbiera właściwie zakłóceń, które zanikałyby po wyłączeniu tej świetlówki.
W sumie to zwykła świetlówka w konwencjonalnym układzie też wytwarza fantastyczne zakłócenia w radiu i tv podczas zapłonu...

Gorzej z monitorem LCD Asus'a, ten sieje dość konkretnie. Ładowarki do telefonów to też takie małe koszmarki. Kiedyś taka ładowarka (do Siemensa C65) wpięta w gniazdko razem z "Dorotą IC" skutecznie uniemożliwiała mi odbiór PR1. :roll:
Wisława S.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja już dwa razy trafiłem na krótkich na jakieś dziwne audycje o charakterze religijnym nadawane po polsku. Z całą pewnością nie realizowali ich katolicy, bardziej coś w rodzaju Świadków Jehowy albo jednego z radykalniejszych nurtów protestantyzmu. Co to mogło być?
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Witam.

Na jakiej FREQ to było?
Kilka tygodni temu udało mi się odebrać "Voice of Corea" na moim R311 (Lampki kwalifikują się już do wymiany ale na razie jeszcze jakoś odbiera.) Audycja po angielsku i strasznie przesycona propagandą.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Maciek1 pisze:Na jakiej FREQ to było?
Chyba coś koło 6MHz, ale nie jestem pewien. Gdy słuchałem tego po raz pierwszy zapamiętałem częstotliwość i później sprawdzałem w Googlach, ale nie zauważyłem niczego konkretnego, a potem wyleciała mi z głowy i już jej sobie nie przypomnę. Za drugim razem też nie pomyślałem, żeby ją zapisać...
Treść audycji była specyficzna. Wykład z treści Starego Testamentu interpretowanej wedle jakiejś dziwnej numerologii która miała dowieść, iż te wydarzenia właśnie mają się powtórzyć. :P
Kilka tygodni temu udało mi się odebrać "Voice of Corea" na moim R311 (Lampki kwalifikują się już do wymiany ale na razie jeszcze jakoś odbiera.) Audycja po angielsku i strasznie przesycona propagandą.
Z odbiorem "Voice of Corea" akurat nie mam problemów na Grundigu. Słyszałem tę stację już kilka razy podczas przeczesywania eteru. :)
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Atlantis pisze:Treść audycji była specyficzna. Wykład z treści Starego Testamentu interpretowanej wedle jakiejś dziwnej numerologii która miała dowieść, iż te wydarzenia właśnie mają się powtórzyć.
Możliwe, że trafiłeś na Family Radio:
http://worldwide.familyradio.org/pl/
www.familyradio.com
Pisał już o nich Frycz na http://frycz.pl.salon24.pl/287900,konie ... s-konkrety
Nie wiem, skąd oni biorą środki na tak szeroko zakrojoną działalność "duszpasterską", obejmującą m.in. utrzymanie nadajnika 500kW w Niemczech. Według nich koniec świata nastąpi za nieco ponad tydzień.. ;)
Frycz podał też na swym blogu link do strony, pomagającej odnaleźć stację którą odbieramy/chcemy odebrać: http://www.short-wave.info/index.php
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Aż dziś spróbuję ich znaleźć, choć wątpię żebym wytrzymał całą godzinę tych sensacji. :roll:

Są dwie rzeczy które mnie naprawdę przerażają - ludzka głupota i fanatyzm religijny.
22 maja stwierdzą, że koniec świata będzie, ale według innego kalendarza, nie koniec, tylko zmiana i nie świata, tylko koloru światła, które podświetla berliński Hauptbahnhof. :mrgreen:

A środki na pokrycie swoją dobrą nowiną połowy świata? To proste, mają bogatych wiernych, którzy już wyzbyli się (na ich rzecz ofc.) przed końcem świata swych dóbr doczesnych.
zjawisko pisze:Niedawno słuchałem jakiegoś radia po polsku na krótkich gdzieś w okolicach 40-50m, to była chyba jakaś stacja z przeznaczeniem na Białoruś czy coś w ten klimat. Nadawano audycje publicystyczne przeplatane polską muzyką.
Teraz sprawdziłem na magicznej stronce-wykazie i na 99% było to Radio Białoruś.
Wisława S.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

zjawisko pisze:
Są dwie rzeczy które mnie naprawdę przerażają - ludzka głupota i fanatyzm religijny.
Często pierwsze idzie z drugim w parze: http://www.youtube.com/watch?v=XqflhC6JPKA
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

zjawisko pisze:Aż dziś spróbuję ich znaleźć, choć wątpię żebym wytrzymał całą godzinę tych sensacji. :roll:

Faktycznie, to oni. Dzisiaj znów udało mi się złapać ich audycje - zarówno po polsku jak i po angielsku. Najwyraźniej z powodu końca świata intensyfikują swoją aktywność w eterze. Generalnie masz rację - nie da się przy tym zbyt długo wytrzymać. Nie dosyć, że treść składa się wyłącznie z samych bredni, to jest jeszcze zaprezentowana tak, jakby lektor czytał ją z kartki mając całkowicie obojętny stosunek do prezentowanych informacji. Domorośli fanatycy z YouTube radzą sobie pod tym względem o wiele lepiej. ;)

Zastanawiałem się kto może się dać złapać na te bzdury. Kto wie, czy po prostu nie celują w ludność krajów rozwijających się, gdzie kuleje edukacja, szaleje zabobon, a dostęp do nowoczesnych mediów jest ograniczony - stąd sprawdzone radio KF. :)

22 maja stwierdzą, że koniec świata będzie, ale według innego kalendarza, nie koniec, tylko zmiana i nie świata, tylko koloru światła, które podświetla berliński Hauptbahnhof. :mrgreen:
Nie wiem czy to ci sami ludzie, ale jakiś amerykański kaznodzieja ostatnio bardzo aktywnie zapowiada koniec świata na 20-któryś maja. No właściwie to nie tyle koniec świata, co "rapture" (za nic nie mogę teraz znaleźć polskiego odpowiednika tego terminu - chodzi o porwanie sprawiedliwych do nieba, co zainicjuje apokalipsę). Najzabawniejsze jest to, że ponoć robi to już któryś raz z rzędu. :)
ODPOWIEDZ