PCB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: PCB
Zastanawiam się tylko po co na płytce są martwe polygony(nie połączone z masą). Ja zawsze daję opcję "Remove dead cooper" i program sam usuwa niepodłączone polygony.
Dodatkowo mam pytanie czemu jest to kratownica(i to coś bardzo duże oczka ma) a nie zwykłe pole masy?
Pozdrawiam
Dodatkowo mam pytanie czemu jest to kratownica(i to coś bardzo duże oczka ma) a nie zwykłe pole masy?
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
- kciuq
- 1250...1874 posty
a to co innego, użyj drobniejszego papieru 
Czym zabezpieczasz pcb przed utlenianiem?
Doszła paka do Ciebie ?

Czym zabezpieczasz pcb przed utlenianiem?
Doszła paka do Ciebie ?
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Paczki nie ma, narazie niczym, jeśli ktoś wyrazi taką wolę(całkowicie bezpłatnie) to zabezpieczę kalafonią w rozpuszczalniku, jeśli ktoś nie chce, to sam może w jakiś sposób zabezpieczyć.
Za jakiś czas dojdzie opcja cynowania chemicznego, ale to za jakiś czas...(ja wiem, tydzień-dwa)
Właściwie, to Wicker podesłał mi pcb bez polygonów, ale dogadaliśmy się, że zrobię polygony, co by płytka wyglądała bardziej pokazowo
A według mnie kratka jest ładniejsza i (podobno) ma mniejszą pojemność.
@edit
Zainwestowałem w interes, prawdopodobnie Twoje (kciuqa) slo100 będzie miało płytki pocynowane chemicznie
Posty scalono.
[Romek]
Za jakiś czas dojdzie opcja cynowania chemicznego, ale to za jakiś czas...(ja wiem, tydzień-dwa)
Właściwie, to Wicker podesłał mi pcb bez polygonów, ale dogadaliśmy się, że zrobię polygony, co by płytka wyglądała bardziej pokazowo

A według mnie kratka jest ładniejsza i (podobno) ma mniejszą pojemność.
@edit
Zainwestowałem w interes, prawdopodobnie Twoje (kciuqa) slo100 będzie miało płytki pocynowane chemicznie

Posty scalono.
[Romek]
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Ogólnie rzecz ujmując...jestem uziemiony, grzałka w mojej drukarce (hp LJ1100) zdechła jednym słowem, płytek za bardzo nie zrobię, bo pozostaje ksero, a jakość z ksera jest wiadoma...
(kciuq- nie martw się, dla Ciebie jakoś zmęczę to PCB, w miare
)
(kciuq- nie martw się, dla Ciebie jakoś zmęczę to PCB, w miare

Ceramiczna listwa grzejna, czy cały fuser ?
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Poszukuję samej listwy.
Jeden sprzedający na allegro obiecał że poszuka jakiejś używki, bo nowych niewidać, ani na alledrogo, ani na e-bayu...
(gwoli ścisłości: trochę jej pomoglłem się ułamać
)
Jeden sprzedający na allegro obiecał że poszuka jakiejś używki, bo nowych niewidać, ani na alledrogo, ani na e-bayu...
(gwoli ścisłości: trochę jej pomoglłem się ułamać

- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Ewentualnie mniejszą pojemność względem ścieżek z drugiej strony druku..
Przy b.w.cz może mieć to znaczenie.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
To akurat wiem co sie dzieje przy wcz, klopot w tym, ze to nie wcz, a z praktyki wiem, ze na cm2 przy laminacie dwustronnym mozna liczyc ok 1 pF przy FR4/1,6mm o grubosci miedzi 35um.Michał_B pisze:Ewentualnie mniejszą pojemność względem ścieżek z drugiej strony druku..
Jak widac jest to jednak plytka jednostronna.
Nawet jednak, jakby to byla plytka dwustronna z masa po drugiej stronie, jaka moze byc pojemnosc tej kratki podlaczonej do tego samego potencjalu co masa?
Przy mcz?