misiek_wi pisze:Witam.Zdobyłem telewizor Ametyst.Po podłączeniu do sieci na ekranie jest mleko,w głośniku ciche trzaski.Chciałbym go uruchomić.Od czego zacząć?
Co to znaczy 'mleko' ? Jest równomierny raster na całej powierzchni ekranu?
Obraz jest na całej powierzchni biały,śniegu nie widać.Po podłączeniu kablówki i obracaniu bębnem nic się nie dzieje.Od góry ekranu wychodzą trzy cienkie linie.Czasami występują iskrzenia na ekranie.
misiek_wi pisze:Obraz jest na całej powierzchni biały,śniegu nie widać.Po podłączeniu kablówki i obracaniu bębnem nic się nie dzieje.Od góry ekranu wychodzą trzy cienkie linie.Czasami występują iskrzenia na ekranie.
Rozumiem, że również dźwięki nie reaguje na głowicę? Sprawdź:
- wzmacniacz końcowy wizji (czy się zgadzją napięcia i prądy w lampie)
- detektor wizji (diodę detekcyjną i okolice)
- głowicę
- wzmacniacz p.cz. (analogicznie jak we wzmacniaczu wizji)
Zacząć należy oczywiście od głowicy, bo jak i z wizją i z fonią jest kłopot to raczej padła głowica. Ponadto wiem ,że to nie na temat, ale czy ktoś w tym kraju nie ma może schematu telewizora Alga 21? Ludzie bardzo chcę go uruchomić, ale bez schematu nie mam co nawet próbować....
Skąd go wziąć? Mam też pytanie, czy zostało coś jeszcze z gdańskiej Unitry ? Może mieliby schemat w archiwum ?
Niestety jestem poza domem:(. Ale szukałem przez internet chyba wpisując w googla "unimor", czy "unitra-unimor". Był to co prawda telefon do archiwum przechowujacego chyba dane osobowe, ale chciałem spróbować. Możliwe, że za późno tam dzwoniłem, bo chyba po trzeciej było.
Nie wiem. Nigdy jeszcze nie widziałem schematu Algi 2. Na jendej ze stron widziałem coś takeigo w PDF, jendka strona była zagraniczna, a oni chcieli za to jakieś 15$ ! Jak masz schemat Algi 2 to oczywiście go wrzuć na forum.