Dziwny parametr? Czas życia elektrolita

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Dziwny parametr? Czas życia elektrolita

Post autor: g.marciniak »

Witam!

Kupowałem ostatnio w TME elektrolity o dużych pojemnościach i przy niektórych jest podany czas życia - np. 5000h; 2000h. Tutaj jest parę takich - http://www.tme.eu/pl/katalog/#id_catego ... ge%3D4%2C5
Szczerze powiedziawszy pierwszy raz się z takim parametrem spotkałem. O co tu chodzi?
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Dziwny parametr? Czas życia elektrolita

Post autor: sppp »

http://www.tme.eu/dok/09_kondensatory_i_kwarce/gf.pdf
Przy jednym z takich kondensatorów znalazłem PDFa - z grubsza jest w nim wyjaśnione o co chodzi.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Tzn. nie wiem czy dobrze zrozumiałem - przy max. temp. jest to zakładany czas życia?
traxman

Post autor: traxman »

Tak, trwałość kondensatora określa się przy maksymalnej dopuszczalnej temperaturze otoczenia -> to nie tylko ciepło zewnętrzne generowane przez otaczające elementy, ale także samonagrzewanie się kondensatora przez ESR.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Hmm, bo przestraszyłem się że to jakieś gorsze kondensatory - które jak lampy - po zakładanym czasie sprawność spada. Przy wielu elektrolitach ten parametr nie jest podawany. Ogólnie 5000h to dużo czy mało? Czym się kierować przy wyborze kondensatora? Generalnie potrzebuję kondensatory które będą pracować w prostownikach 12 lub 24V i prądzie znamionowym 20 - 60A z sieci 3 fazowej. Czas pracy to kilka h dziennie.
traxman

Post autor: traxman »

Policz najpierw jaki będzie prąd tętnień, bo może okazać się konieczne rozbicie na kilka-kilkanaście mniejszych kondensatorów, jeden duży może nie wytrzymać i padnie po kilku miesiącach z przegrzania.
ODPOWIEDZ