pytanie o projektowanie płytek 2 stronnych

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pierwszy

Re: pytanie o projektowanie płytek 2 stronnych

Post autor: pierwszy »

Marek.P pisze:Takich rzeczy nie ma na schematach ! wzmacniaczy .
To się widzi dopiero mając przed sobą chassis wzmacniacza często Peavey , ale też randall itp.
To nie jest Forum audiofilski, policz i nie rzucaj nazwami marek wzmacniaczy.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

sppp pisze: Olku, mimo, że nie jest to dział dla początkujących to mógłbyś w wolnej rozwinąć tę myśl co Miller robi z pasożytami. Tak dla poprawienia mojego (i innych) stanu wiedzy. Efekt Millera stanowi na razie w mojej głowie pustą plamę - wiem, że istnieje ale nigdy nie miałem potrzeby, żeby sobie nim głowę zaprzątać. Ale widzę, że będę musiał.
Zagladnij tutaj. Mam nadzieje, ze pomoze.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Marek.P

Post autor: Marek.P »

macska pisze:
Marek.P pisze:Takich rzeczy nie ma na schematach ! wzmacniaczy .
To się widzi dopiero mając przed sobą chassis wzmacniacza często Peavey , ale też randall itp.
To nie jest Forum audiofilski, policz i nie rzucaj nazwami marek wzmacniaczy.
To tylko dla przykładu ,żadne tam rzucanie , Alex już ci w wątku policzył a jak chcesz się przekonać na własnej skórze jaki daje to efekt brzmieniowy to sobie zrób kontrolowany praktycznie prostokąt na 4-6 stopniach lampowych .
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: bulabla »

Witam dziękuje za odpowiedzi . Dodaję 2 pliki , przykład wzmacniacza mesa boogie mark 2c+ jakiś prywatny projekt . Po lekturze waszych odpowiedzi mogę wnioskować że odległość jakby nie było ma jakieś znaczenie . Czy jeżeli zachowam odstęp powiedzmy min 0,8mm/1mm a długości ścieżek sygnałowych nie przekroczą kilkunastu mm , będę mógł się ustrzec tych niepokojących zjawisk ?
Załączniki
top góra płytki mark 2c+
top góra płytki mark 2c+
dół płytki mark 2c+
dół płytki mark 2c+
pierwszy

Marek.P pisze: To tylko dla przykładu ,żadne tam rzucanie , Alex już ci w wątku policzył a jak chcesz się przekonać na własnej skórze jaki daje to efekt brzmieniowy to sobie zrób kontrolowany praktycznie prostokąt na 4-6 stopniach lampowych .
Chcialem podyskutowac z VacuumVoodoo poniewaz uwazam ze 5-10pF na sciezkach to skrajny przypadek, mozliwe wtedy, jak projektant jest niespelna rozumu lub napruty.
Policzmy:
jezeli z faktycznych pomiarow wyszlo, ze 1pF to ok 1cm2 laminatu, to uzywajac sciezek 80, 60 i 50 milsowych ( a takich uzywalem projektujac pcb do Yorkvilla)
musialbym ciagnac sciezki, nad wylana masa, o dlugosci 25cm, 33cm lub 41cm przy 5pF lub odpowiednio dluzszych przy 10pF.
Jak na razie nic konkretnego nie napisales, a Twoje zachowanie przypomina mi ratlerka, zza plecami VacuumVoodoo obszczekujesz mnie, nie wiedziec czemu.
Dyskusja nie na tym polega, ze przyjdzie Marek.P i wszystkich wdeptuje w glebe ktorzy maja inne poglady niz on.

:arrow: bulabla
W amatorskich rozwiazaniach rzadko kiedy trzeba koniecznie projektowac na laminacie dwustronnym, na ogol wszystko sie zmiesci na jednej stronie.
W zalaczniku wspomniany Yorkville
usher17
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: usher17 »

Chyba, że ktoś słyszy ultradźwięki to usłyszy te niepożądane <10pF :)
traxman

Post autor: traxman »

Czasami te kilka pF potrafi wzbudzić wzmacniacz, czasami wręcz przeciwnie....
Zalewanie masą przy wysokich napięciach i małych odstępach to igranie z ogniem - obowiązkowo soldermaską inaczej po pierwszym zakurzeniu zaczną się cuda.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Najpierw trzeba zrozumiec zachodzace zjawiska zanim sie lekka reka uzna je za nie majace wplywu na zachowanie systemu.
Teoretyczne podloze efektu Millera podane juz zostalo w linku: http://www.freewebs.com/valvewizard/gridstopper.html
Prosty uklad, 3-stopniowa kaskada jako szkielet do budowy przedwzmacniacza gitarowego typu nie calkiem jeszcze high-gain:
3-stage-cascade-circuit.png
A oto symulacja gdy pasozytnicza pojemnosc miedzy siatka a anoda kazdej triody wynosi 0.1pF lub 2pF. (pojemnosc wlasna triody ECC83 miedzy siatka a anoda to w/g danych katalogowych 1.6pF)
Wykresy pokazuja pasmo na wyjsciu kazdegogo stopnia po kolei oraz gorna czestotliwosc garniczna (-3db) na wyjsciu 3-go stopnia. Elementy ksztaltujace brzmienie zostaly pominiete.
Nie trzeba byc nietoperzem, chyba nawet 80-latek uslyszy roznice.
3-stage-cascade-Miller-parasitics.png
Aleksander Niemand

Alez ja nie neguje efekt Millera i wplyw na brzmienie, tylko nie bardzo moge sie zgodzic z tym, ze wspomniane pasozytnicze pojemnosci (5-10pF) moga powstac
miedzy anoda a siatka, ze wzgledu na sciezki nad wylana masa.
Takie pojemnosci predzej powstana ze wzgledu na kiepski montaz lub klebowisko przewodow.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Dlatego tez pokazalem 2pF a nie 10pF. Poza tym uklad jest bezposredni bez zadnych korekcji charakterystyki czestotliwosciowej.
Nieporozumienie wynika z "miedzy wylana masa a siatka". A 2pF to juz dosc latwo zlapac n.p. miedzy nozkami podstawki do lampy.
Aleksander Niemand
375...499 postów

Post autor: bulabla »

Witam ,
:arrow: macska W swoim amatorskim wzmacniaczu planuje użyć 9 przekaźników , sterowanie na mikroprocesorze , oczywiście 2 kanały z mesy road kinga :) a co :D , więc myślałem że będzie ładniej . Ale beż żartów już rok temu zaprojektowałem przedwzmacniacz - tu dodaje plik . Układ tak jak napisałem 2 kanały z mesy road king - projektując głównie wzorowałem się na nomadzie i dieselu - aczkolwiek ten 2 nie ma podstawek na płycie nad tym też się zastanawiam czy się opłaca jak i tak żarzenie będzie poza płytką ...

Teraz napiszę inaczej . Jeżeli wylanie całości masą może coś wywołać , coś niepożądanego , to czy muszę wylewać masę całością? A nie mógł bym po prostu na jednej stronie wrzucić masy ,sterowania + dodatkowo ścieżki od potków jeżeli ułatwiło by to prowadzenie ścieżek - tu proszę popatrzeć na mój przedwzmacniacz . Masę mógł bym traktować jako grubą szynę . Jeszcze zastanawiam się nad potencjometrami czy opłaca się wyprowadzać każdy przewodzić do każdej nóżki potencjometru , chyba już mi odbiło :) łatwiej na pewno będzie zrobić podobnie jak w soldano , tak zrobiłem w poprzednim projekcie .

A teraz kolejne pytanie :) jak pozbyć się miedzi z 1 strony płytki , znane są mi metody : mechaniczna , chemiczna oraz cieplna ( ale ta ryzykowna , miedź może zejść z 2 stron ) - ktoś może coś podpowiedzieć ? pozdrawiam
Załączniki
topt.JPG
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Możesz wytrawić albo kupić laminat jednostronny. Ja też mam dużo laminatu dwustronnego z dawnych czasów, ale jakiś czas temu dokupiłem sobie trochę jednostronnego, żeby sobie ułatwić życie. Majątku to nie kosztuje.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
usher17
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: usher17 »

Trochę za długie masz niektóre ścieżki anodowe. :wink:

Ogólnie gratuluje wytrwałości w tworzeniu projektu płytki. Bo to naprawdę kupę roboty.

A miedź to chyba najlepiej usnąć wytrawiaczem. :)
pierwszy

bulabla pisze:Witam ,
:arrow: macska W swoim amatorskim wzmacniaczu planuje użyć 9 przekaźników , sterowanie na mikroprocesorze , oczywiście 2 kanały z mesy road kinga :) a co :D , więc myślałem że będzie ładniej . Ale beż żartów już rok temu zaprojektowałem przedwzmacniacz - tu dodaje plik . Układ tak jak napisałem 2 kanały z mesy road king - projektując głównie wzorowałem się na nomadzie i dieselu - aczkolwiek ten 2 nie ma podstawek na płycie nad tym też się zastanawiam czy się opłaca jak i tak żarzenie będzie poza płytką ...
Nie jestem ekspertem od wzmacniaczy gitarowych, sa ludzie bardziej kompetentni ode mnie na Forum.
Na tej plytce w zalaczniku nie podoba mi sie kilka rzeczy, bliskosc elektrolitow C53; C52; C50 i C32 lampy V1, za male pady np. C10 i C14, ale generalnie wszystkie sa troche za male, tak samo przelotki (?).
Wlasciwie to nie wiem czy to sa przelotki (VIA) czy tez pady pod klasyczne mostki?
Sciezki granatowe to warstwa Bottom, a czerwone to Top?
bulabla pisze: Teraz napiszę inaczej . Jeżeli wylanie całości masą może coś wywołać , coś niepożądanego , to czy muszę wylewać masę całością? A nie mógł bym po prostu na jednej stronie wrzucić masy ,sterowania + dodatkowo ścieżki od potków jeżeli ułatwiło by to prowadzenie ścieżek - tu proszę popatrzeć na mój przedwzmacniacz . Masę mógł bym traktować jako grubą szynę . Jeszcze zastanawiam się nad potencjometrami czy opłaca się wyprowadzać każdy przewodzić do każdej nóżki potencjometru , chyba już mi odbiło :) łatwiej na pewno będzie zrobić podobnie jak w soldano , tak zrobiłem w poprzednim projekcie .
Nie wiem czy plytke bedzies robil sam, czy zaklad gdzie poloza soldermaske i zrobia profesjonalnie metalizacje?
Nie mieszalbym sygnalow sterujacych z czescia analogowa, nic dobrego z tego nie wyjdzie.
Jezeli juz musza byc przekazniki blisko lamp, to sterowanie do tych przekaznikow poprowadzilbym w wielozylowym przewodem dobrze zaekranowanym.
Co do potencjometrow, ja jestem zwolennikiem zeby byly na PCB, ale pewnie to rzecz gustu i nie zawsze mozna to zrealizowac mechanicznie.
Jednak przewody do i od potencjometrow (w ekranie) maja swoja pojemnosc kilka, kilkanascie pF, co czasami ma niekorzystny wplyw na prace wzmacniacza.
bulabla pisze: A teraz kolejne pytanie :) jak pozbyć się miedzi z 1 strony płytki , znane są mi metody : mechaniczna , chemiczna oraz cieplna ( ale ta ryzykowna , miedź może zejść z 2 stron ) - ktoś może coś podpowiedzieć ? pozdrawiam
Czasami mechanicznie, skalpelem staram sie podwazyc folie, a potem urwac jak najwiekszy kawalek, jednak folia miedziana latwo sie rwie, tak ze odchodzi od laminatu w mniejszych lub wiekszych platkach.
Chemicznie, trawiac, mozna przyspieszyc proces stosujac elektrolize.
Cieplna, odradzam, nie masz kontroli co sie dzieje z laminatem pod miedzia, latwo o zweglenie, co przy napieciach "lampowych" nie wrozy nic dobrego.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Bardzo dużo pracy poświęcone na płytkę, pewnie to wersja beta, ja bym dał większe pady (zdecydowanie), oddaliłbym wszelkie elementy od podstawek (zwłaszcza kondensatory) i postarał się tak poukładać elementy (rezystory, kondensatory, przekaźniki) aby były w 1 płaszczyźnie - pionowo.
pozdrawiam,
Paweł
ODPOWIEDZ