Być może fajny dawca
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Być może fajny dawca
Dostałem takiego jak na zdjęciach "grata" DIY od kumpla. Siedziało tam sporo lamp: 6xECC83; 3xECC82 i 4xPL36. Nie wiem czy te PL-ki tam powinny siedzieć bo trafo według opisu nie zapewnia dla nich żarzenia ale może było przewijane... Gdyby jednak zapewniało żarzenie dla PL36 to czegoś takiego właśnie szukałem. Mam karton PL504 więc było by w sam raz. W każdym bądź razie fajny prezent.
Re: Być może fajny dawca
I jednak po okablowanie wygląda na to, że siedziały tam PL36. Żarzenie jest pociągnięte szeregowo i żarzone z odczepu 120V jeśli dobrze się zorientowałem. To w sumie dobra wiadomość. Jak tylko miernik doprowadzę do porządku to zapewne dobiorę jakąś kwadrę PL504.
-
- 500...624 posty
Pod maską wygląda dość koszmarnie ale dawca fajny. Oba trafa sprawne? To był gitarowiec czy wielokanałowy estradowiec?
Wygląda na wielokanałowego estradowca. Raczej wygladał bo częściowo jest już skanibalizowany (musiałem przecież sprawdzić to żarzenie dla PL36
). Transformatorów jeszcze nie sprawdzałem.

- czapa tranzystor
- 500...624 posty
Ostatnio 14 lat temu kupiłem za 100 zł wzmacniacz o nazwie discower,były tam 4el34 3xecc83.Chciałem go lładnie zrobić tylko kiedyś dotknełem obudowy i mnie tak p.......... że od tamtej pory sie zraziłem.Dziś mam tylko przedni panel.Będziesz remontował ten wzmacniacz?
Nie, oprawie w ramki i będę się do niego modlił.
Jego już właściwie nie ma...

- george6
- 1250...1874 posty
Tak to jest , jak prąd się pozna na fachowcu ..czapa tranzystor pisze:Ostatnio 14 lat temu kupiłem za 100 zł wzmacniacz o nazwie discower,były tam 4el34 3xecc83.Chciałem go lładnie zrobić tylko kiedyś dotknełem obudowy i mnie tak p.......... że od tamtej pory sie zraziłem.Dziś mam tylko przedni panel.Będziesz remontował ten wzmacniacz?

µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Musiałbym być niepoprawnym optymistą (generalnie idiotą) jakbym podłączył to coś do prądu.
No i wyczyściłem i przetestowałem na tę chwilę trafo zasilające. Jednak dureń który zbudował ten wzmacniacz nie żarzył PL36 z odczepu 120V... żarzył je z pierwotnego ze środkowego odczepu czyli ze 110V
... Odczep 120V był niewykorzystany. Oby więcej takich idiotów. A uzwojenie 6,3V ma wydajność 10A - ładny garnitur lamp można z tego pociągnąć 

Wątpią. Anodowe z powielacza... a to chyba nie w basowcach.
A tak przy okazji, nabazgrałem prawdopodobny zasilacz na trafie zasilającym z tego kuriozum dla lamp PL504. Może to tak wygladać? Chodzi mi przede wszystkim o zasilacz dla Ug1 i żarzonko dla PL504 z tego samego uzwojenia.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Taki zasilacz może mieć jedno uzwojenie do żarzenia lamp PL504 i zasilania anodowego. Zamiast rezystora lepiej dać termistor.
Ratujmy stare tranzystory!
Niby może mieć jedno uzwojenie, ale musiało by ono mieć też odpowiednią wydajność. W tym przypadku musi być tak jak tu narysowałem. Co do termistora... polecasz jakiś konkretny model? Nigdy nie stosowałem termistorów. Żarzenie PL504 potrzebuje 108V/0,3A. Muszę się pozbyć 12V dlatego chce dać ten rezystor. Ale jak masz konkretne propozycje...
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
To musi być termistor od telewizora. Zamiast niego można zastosować elektroniczny kontroler prądu żarzenia.
To musi być termistor od telewizora. Zamiast niego można zastosować elektroniczny kontroler prądu żarzenia.
Ratujmy stare tranzystory!