Odbiornik Reakcyjny Manczarskiego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Odbiornik Reakcyjny Manczarskiego
Odbiornik powoli powstaje, na razie obudowa. Ktos z was ma moze szablony karkasow do cewek? Nawijaliscie je zgodnie z oryginalnym opisem czy wypadaloby zmienic ilosc zwojow? 225 kHz odbiera bez problemu?
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
To nie powoli , tylko działaj! Lampa czeka na Ciebie ! Masz jeszcze 6 dni! To szmat czasu!Atlantis pisze:Odbiornik powoli powstaje, na razie obudowa. Ktos z was ma moze szablony karkasow do cewek? Nawijaliscie je zgodnie z oryginalnym opisem czy wypadaloby zmienic ilosc zwojow? 225 kHz odbiera bez problemu?
Działaj chłopie

Robert SP5RF
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Ceki nawijałem zgodnie z opisem.
szablonów cewek nie mam i są raczej nie do zdobycia. Znałem średnice cewek i miałem zdjęcia oyginalnych. To wystarczyło do ich odtworzenia.
. Jako że składałem takie radjo stawiam się w kolejce do lampki 
szablonów cewek nie mam i są raczej nie do zdobycia. Znałem średnice cewek i miałem zdjęcia oyginalnych. To wystarczyło do ich odtworzenia.
Czas minąłfrycz pisze:Atlantis pisze: To nie powoli , tylko działaj! Lampa czeka na Ciebie ! Masz jeszcze 6 dni! To szmat czasu!
Działaj chłopie

Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
OK, zgadzam się, ale dajmy jeszcze konstruktorowi szansę, Przed nami jeszcze weekend...Michał_B pisze: Czas minął. Jako że składałem takie radjo stawiam się w kolejce do lampki
Może jeszcze rzutem na taśmę...

Pozdr!
Robert SP5RF
Ostatnimi czasy projekt musiał pójść w odstawkę, bo mnóstwo rzeczy spadło na moją głowę. W międzyczasie jednak powoli gromadzę części - drewniane pudełko, gniazdka bananowe bez elementów plastikowych, w roli lampki użyję czegoś w stylu 2ż27ł, 1L4 albo paluszkowej o odpowiednio niskim napięciu żarzenia.
Mam jednak jeszcze kilka pytań:
- Skąd wziąć reostat do obwodu żarzenia i ten specyficzny potencjometr siatkowy, pasujące wyglądem do projektu? Niby można wstawić dzisiejsze potencjometry, ale chyba jednak nie o to chodzi w budowie repliki radia z 1924 roku...
- Macie może jakieś szablony, które można by wydrukować w skali 1:1 i posłużyć się nimi do wykonania karkasów pod cewki?
Mam jednak jeszcze kilka pytań:
- Skąd wziąć reostat do obwodu żarzenia i ten specyficzny potencjometr siatkowy, pasujące wyglądem do projektu? Niby można wstawić dzisiejsze potencjometry, ale chyba jednak nie o to chodzi w budowie repliki radia z 1924 roku...
- Macie może jakieś szablony, które można by wydrukować w skali 1:1 i posłużyć się nimi do wykonania karkasów pod cewki?
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Potencjometr siatkowy wykonałem sam z zepsutego potencjometru Pionierkowego. Nie jest wykonany idealnie, ale działa i wygląda jak oryginał.
Potencjometru od żarzenia nie dorabiałem, i nie znalazłem jeszcze nic co chociaż trochę przypominałby retro potencjometr..
Szablonu cewek nie mam ale mogę zeskanować jedną z cewek.
Potencjometru od żarzenia nie dorabiałem, i nie znalazłem jeszcze nic co chociaż trochę przypominałby retro potencjometr..
Szablonu cewek nie mam ale mogę zeskanować jedną z cewek.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Mogę zapytać jak go zrobiłeś? To znaczy w jaki sposób warstwa oporowa z Pioniera jest przymocowana do obudowy radia? I co ważniejsze - jak zrobiłeś ten element prowadzący kulkę?Michał_B pisze:Potencjometr siatkowy wykonałem sam z zepsutego potencjometru Pionierkowego. Nie jest wykonany idealnie, ale działa i wygląda jak oryginał.

To znaczy jak rozumiem zastosowałeś tam zwyczajny, współczesny potencjometr o wartości kilkudziesięciu omów?Potencjometru od żarzenia nie dorabiałem, i nie znalazłem jeszcze nic co chociaż trochę przypominałby retro potencjometr..
Byłbym bardzo wdzięczny - to zawsze jakaś pomoc.Szablonu cewek nie mam ale mogę zeskanować jedną z cewek.

- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Nie rozumiem - przecież wszystkie dane cewek są zawarte w broszurce Manczarskiego: ich wymiary, ilości zwojów, średnica drutu nawojowego... Co to za problem wziąć cyrkiel i linijkę i narysować sobie w kilka minut te proste karkasy?Atlantis pisze:Macie może jakieś szablony, które można by wydrukować w skali 1:1 i posłużyć się nimi do wykonania karkasów pod cewki?

Hmm... Dzisiaj na giełdzie udało mi się nabyć piękną 2K2M (X-52) wraz z podstawką i tak zastanawiam się, czy na chwilę obecną wykonać nie tyle replikę odbiornika Manczarskiego, co radio inspirowane tą konstrukcją. To znaczy takie samo pudełeczko, takie same cewki, rozmieszczenie gniazdek itp. Jednakże zamiast oryginalnej lampki podstawka pod wspomnianą wyżej pentodę. Czy w związku z tym uważacie za bardziej stosowne:
1) Zostawienie układu triodowego czy raczej wykorzystanie pełnego potencjału pentody?
2) Zostawienie reostatu w obwodzie żarzenia czy dobranie rezystora na stałe, do pracy z tym konkretnym typem lampy?
3) Wyprowadzenie gniazdka z zasilaniem żarzenia na obudowę czy po prostu zamknięcie jakiejś bateryjki wewnątrz?
1) Zostawienie układu triodowego czy raczej wykorzystanie pełnego potencjału pentody?
2) Zostawienie reostatu w obwodzie żarzenia czy dobranie rezystora na stałe, do pracy z tym konkretnym typem lampy?
3) Wyprowadzenie gniazdka z zasilaniem żarzenia na obudowę czy po prostu zamknięcie jakiejś bateryjki wewnątrz?
Aha, jeszcze jedno. Ktoś proponował lampkę 2k2m do tego odbiornika. Natomiast tutaj wyczytałem, że selektody nie nadają się za bardzo do pracy w detektorze reakcyjnym. Jak to się przekłada na zastosowanie tej lampy w "Manczarskim"?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Nie nadają się ze względu na zakłócenia i fakt, że zmiana punktu pracy (np. wpadnięcie w oscylacje) zmienia parametry lampy, a co za tym idzie odtłumienie obwodu. Czyni to regulację takiego stopnia uciążliwą, ale działać będzie. Choć lepiej użyć zwykłej pentody, np. taniej jak barszcz 2Ж27Л.Atlantis pisze:Aha, jeszcze jedno. Ktoś proponował lampkę 2k2m do tego odbiornika. Natomiast tutaj wyczytałem, że selektody nie nadają się za bardzo do pracy w detektorze reakcyjnym. Jak to się przekłada na zastosowanie tej lampy w "Manczarskim"?
Właśnie wracam do tematu budowy Manczarskiego.
Dzięki uprzejmości jednego użytkowników tego forum zdobyłem cokół stosowany w lampach z epoki. Wykorzystam go do zrobienia przejściówki. Będzie to wyglądało następująco (od dołu): cokół, ceramiczna podstawka, 2ż27ł. Podstawkę z cokołem skleję jakimś poxipolem.
Mam tylko pytanie - w jaki sposób wykonać połączenia, żeby lampa poprawnie pracowała jako trioda w omawianym odbiorniku?
Dzięki uprzejmości jednego użytkowników tego forum zdobyłem cokół stosowany w lampach z epoki. Wykorzystam go do zrobienia przejściówki. Będzie to wyglądało następująco (od dołu): cokół, ceramiczna podstawka, 2ż27ł. Podstawkę z cokołem skleję jakimś poxipolem.
Mam tylko pytanie - w jaki sposób wykonać połączenia, żeby lampa poprawnie pracowała jako trioda w omawianym odbiorniku?
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Tutaj masz przykład: http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... REN904.jpg
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Link nie chce działać. 
UPDATE: Ok, jednak udało mi się go otworzyć. Mam w związku z tym kilka kolejnych pytań:
1) 2ż27ł jest lampą żarzoną bezpośrednio. Do której końcówki żarzenia mam zewrzeć siatkę trzecią? Oczywiście do tej połączonej z masą układu - połączenie między bateriami żarzenia i anodową, uziemieniem oraz jedną z końcówek wariometru w Manczarskim. Dobrze rozumiem?
2) Na jaką moc ma być rezystor 100om pomiędzy anodą a siatką drugą? Najzwyklejszy 0,25W wystarczy?
3) Rozumiem, że tak spreparowana lampa będzie działała zadowalająco na oryginalnym napięciu anodowym (około 40V)? Czy też raczej będzie konieczne jego zwiększenie?
4) Warto również podłączyć do masy punkty łączące z metalowym ekranem 2ż27ł, gdybym z jakiegoś powodu w przyszłości chciał zastosować lampę niewyjętą z metalu?

UPDATE: Ok, jednak udało mi się go otworzyć. Mam w związku z tym kilka kolejnych pytań:
1) 2ż27ł jest lampą żarzoną bezpośrednio. Do której końcówki żarzenia mam zewrzeć siatkę trzecią? Oczywiście do tej połączonej z masą układu - połączenie między bateriami żarzenia i anodową, uziemieniem oraz jedną z końcówek wariometru w Manczarskim. Dobrze rozumiem?
2) Na jaką moc ma być rezystor 100om pomiędzy anodą a siatką drugą? Najzwyklejszy 0,25W wystarczy?
3) Rozumiem, że tak spreparowana lampa będzie działała zadowalająco na oryginalnym napięciu anodowym (około 40V)? Czy też raczej będzie konieczne jego zwiększenie?
4) Warto również podłączyć do masy punkty łączące z metalowym ekranem 2ż27ł, gdybym z jakiegoś powodu w przyszłości chciał zastosować lampę niewyjętą z metalu?
Mam jeszcze jedną prośbę. Ktoś mógłby mi w prosty sposób wyjaśnić na czym polega sposób mocowania cewek? Książeczka Manczarskiego tego nie tłumaczy, a ja też nie mogę do tego dojść oglądając zdjęcia waszych konstrukcji... O co chodzi z tymi nitowanymi elementami w kształcie rozciągniętej litery "V", które nituje się do karkasów? W jaki sposób zrealizowane mechaniczne połączenia końcówek uzwojeń z resztą odbiornika?