Które lampki najładniej świecą? :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Które lampki najładniej świecą? :)
Dzisiaj wypreparowałem jedną 2ż27ł z metalowej osłony. Lampa faktycznie bardzo ładnie się prezentuje. Byłem ciekaw jak wygląda z rozżarzoną katodą, więc na chwilę podpiąłem włókno do zasilania - 2x bateria AA 1,5V przez rezystor 15 omów, zapewniający spadek napięcia do około 2,2V. Faktycznie widać żarzącą się na czerwono katodę, ale jakby nie patrzeć dosyć słabo. Które z popularnych lamp najlepiej wytwarzają ten specyficzny wizualny efekt?
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Które lampki najładniej świecą? :)
Witaj!
Polecam 4P1Ł.
Chyba nawet był już kiedyś podbny temat.
Pozdarwiam
Matizz
Polecam 4P1Ł.
Chyba nawet był już kiedyś podbny temat.
Pozdarwiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Hmm... Może to głupie pytanie, ale do czego służy wyprowadzenie pośrodku katody tej lampy?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Pełni tę samą funkcję, co 9 nóżka w ECC83.
Pozwala na żarzenie napięciem 2,1V lub symetryzację do masy przy zasilaniu 4,2V.
Pozwala na żarzenie napięciem 2,1V lub symetryzację do masy przy zasilaniu 4,2V.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Hmm... W takim razie jak podpina się zasilanie przy 2,1V? Do jednej "połówki" czy zwyczajnie - po obydwu stronach włókna, a środkowe wyprowadzenie pozostaje niewykorzystane?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Oj, coś kiepsko kombinujesz... A przecież podałem podpowiedź z analogią do ECC83.
Jeden biegun 2,1V do środka, a drugi do zmostkowanych skrajnych końców żarzenia.
Jeden biegun 2,1V do środka, a drugi do zmostkowanych skrajnych końców żarzenia.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 2500...3124 posty
tak sobie zagladamThereminator pisze:Pełni tę samą funkcję, co 9 nóżka w ECC83.
http://www.fonar.com.pl/lampy/ecc83/karta.htm
albo tu
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... CFMQ9QEwBw
i coś mi nie pasuje
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Faktycznie. Czasem po prostu najbardziej oczywiste odpowiedzi przychodzą na myśl jako ostatnie.Thereminator pisze:Oj, coś kiepsko kombinujesz... A przecież podałem podpowiedź z analogią do ECC83.

-
- 2500...3124 posty
pozwolicie, ze powiem coś sam do siebie?:
Stasiu, czytaj dokładnie co mówia inni.
Stasiu, czytaj dokładnie co mówia inni.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Mam w takim razie jeszcze jedno pytanie: czy te lampy (4P1Ł) nadają się do zastosowań radiowych? Sprawdzają się w takich zastosowaniach jak wzmacniacz w.cz., detektor reakcyjny albo wzmacniacz p.cz.? A może pasują jedynie do toru audio?
"Przeznaczona do generowania drgań i wzmacniania do częstotliwości 100 MHz" - tak napisano w "pasporcie".
_
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Osobiście spodobały mi się lampki 7AU7 i 12B4AAtlantis pisze:Które z popularnych lamp najlepiej wytwarzają ten specyficzny wizualny efekt?
viewtopic.php?p=196296#p196296
Według mnie to im starszej daty tym ładniej świecą, bo później wykorzystywali całą powierzchnie katody i osłaniali lampę, np EF86, tam wcale nie widać czy świeci.
Ja polecam wszystkie prostownicze do oglądania a szczególnie EZ12, 5C3S i AZ1, z tych większych widziałem radiowęzłowe (typów nie pamiętam) oraz widziałem nadawcze ze średniofalówki, nadajnika w Bożym Darze, już go nie ma.
Ja polecam wszystkie prostownicze do oglądania a szczególnie EZ12, 5C3S i AZ1, z tych większych widziałem radiowęzłowe (typów nie pamiętam) oraz widziałem nadawcze ze średniofalówki, nadajnika w Bożym Darze, już go nie ma.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
To różnie, starsze lampy sygnałowe miały metalizację, więc też nic nie było widać. Z drugiej strony z nowszych istnieją też typy z odsłoniętą katodą, np. 6N1P, 6AS7 (6N5S, 6N13S).Retroman pisze:Według mnie to im starszej daty tym ładniej świecą, bo później wykorzystywali całą powierzchnie katody i osłaniali lampę, np EF86, tam wcale nie widać czy świeci.
Z bezpośrednio żarzonych oczywiście najładniej świecą te z siatkowanymi anodami, zwłaszcza gdy w anodzie siedzi więcej niż jedno odwrócone V, np. w RGN2004: http://jimmyauw.com/wp-content/uploads/ ... GN2004.jpgRetroman pisze: Ja polecam wszystkie prostownicze do oglądania a szczególnie EZ12, 5C3S i AZ1, z tych większych widziałem radiowęzłowe (typów nie pamiętam) oraz widziałem nadawcze ze średniofalówki, nadajnika w Bożym Darze, już go nie ma.
Z pośrednio żarzonych dość efektowna jest EYY13.
Jednak po dłuższym okresie eksploatacji często metalizacja odpadała i przyjemnie świeciły patrząc na nie od góry.OTLamp pisze: To różnie, starsze lampy sygnałowe miały metalizację, więc też nic nie było widać. Z drugiej strony z nowszych istnieją też typy z odsłoniętą katodą, np. 6N1P, 6AS7 (6N5S, 6N13S)..
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.