Pomiary wzmacniaczy za pomocą PC-ta
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Pomiary wzmacniaczy za pomocą PC-ta
Od wczoraj testuję program Visual Analyser 2011, który docelowo ma posłużyć do pomiaru poniższej deseczki
. Zastanawia mnie jednak opcja pomiaru zniekształceń intermodulacyjnych w ustawieniach, która to u mnie jest niedostępna (jest "zgaszona", nie można jej zaznaczyć). Wie ktoś jak ją uaktywnić?

Robi wrażenie , i ładnie to wygląda na tej deseczce

Wojtek
Używam zintegrowanej karty dźwiękowej, wnoszącej wg pomiarów RMAA i VA zniekształcenia nieliniowe około 0.02%. RMAA wypluwał w wyniku poziom zniekształceń intermodulacyjnych ok. 0.06%, jednak przed chwilą próbowałem nim powtórnie pomierzyć tę kartę i krzyczy ciągle że albo zbyt duża różnica w kanałach, albo za mały sygnał. Natomiast w Visal Analyzer pomiar zniekształceń intermodulacyjnych nie jest chyba po prostu w tej wersji jeszcze dostępny (zakładka IMD ma status "not yet available"). Oczywiście da się to pomierzyć na piechotę, bo można tym programem wygenerować odpowiednio zmodulowany sygnał i odczytać poziomy składowych różnicowych i sumacyjnych. Niestety moja karta podaje zbyt mały sygnał by w pełni wysterować "deseczkę", dlatego będę musiał przede wszystkim zlikwidować właśnie ten problem.
Już kiedyś miałem się zabrać, za taki uniwersalny wzmacniacz pomiarowy:
- wzmacniacz/tłumik dla wejść współpracujący z typową sondą 1:10,
- wzmacniacz wyjściowy x1/10 z regulowanym poziomem (0-10Vpp)
aby dostosować sygnały karty do standardów pomiarowych.
Bardzo przydatna, po unormowaniu się cen mikrofonów pomiarowych jest też możliwość zasilania Phantom +48V i przedwzmacniacz mikrofonowy, otwiera to dodatkowe możliwości (pomiar pomieszczenia, kolumn itp).
- wzmacniacz/tłumik dla wejść współpracujący z typową sondą 1:10,
- wzmacniacz wyjściowy x1/10 z regulowanym poziomem (0-10Vpp)
aby dostosować sygnały karty do standardów pomiarowych.
Bardzo przydatna, po unormowaniu się cen mikrofonów pomiarowych jest też możliwość zasilania Phantom +48V i przedwzmacniacz mikrofonowy, otwiera to dodatkowe możliwości (pomiar pomieszczenia, kolumn itp).
Dzięki, właśnie coś takiego miało powstać.
Wydaje, mi się jednak, że korzystanie z wyjść symetrycznych dla łączenia 30cm kabelkiem wzmacniacza pomiarowego z generatorem (kartą) jest nieco przesadzone. Zastosowanie toru niesymetrycznego, znacząco uprości i obniży koszt konstrukcji.
Wydaje, mi się jednak, że korzystanie z wyjść symetrycznych dla łączenia 30cm kabelkiem wzmacniacza pomiarowego z generatorem (kartą) jest nieco przesadzone. Zastosowanie toru niesymetrycznego, znacząco uprości i obniży koszt konstrukcji.
-
- 500...624 posty
Odgrzebuje trochę wątek, kilka lat minęło, drogie jeszcze jakiś czas temu karty można kupić w cenie do 50zł. Rozglądam się za jakąś kartą zewnętrzną (mam laptopa) która mógłbym dokonać pomiaru pasma do 30khz i złapać druga harmoniczną 20khz.
Interesuje mnie zwłaszcza model SB Live External 24-bit
http://www.kiora.pl/zaplecze/Datasheet/ ... l%20pl.pdf
Czytałem, że producenci czasem fałszują dane tzn. niby mają 96khz przetworniki ale w praktyce wszystko ulega downsamplingowi i nie można z tych 96khz korzystać. Macie może doświadczenia z tą kartą? Nada się do pomiarów?
Interesuje mnie zwłaszcza model SB Live External 24-bit
http://www.kiora.pl/zaplecze/Datasheet/ ... l%20pl.pdf
Czytałem, że producenci czasem fałszują dane tzn. niby mają 96khz przetworniki ale w praktyce wszystko ulega downsamplingowi i nie można z tych 96khz korzystać. Macie może doświadczenia z tą kartą? Nada się do pomiarów?
Piszę do RomkaD, ale publicznie, bo ta wiedza może się przyda innym: w wątku viewtopic.php?f=48&t=28340&start=180 widzę, że jako program pomiarowy wygrała w porównaniu do innych "ARTA"?! Naprawdę jest warta tych pieniędzy ? - 79 EUR. Czy jest lepsza od innych które Pan testował?
Pozdrawiam
też Romek
Pozdrawiam
też Romek

Witam.
W przyszłości może kupię pełną jego wersję.
Pozdrawiam
Romek
Wybór programu ARTA był zupełnie przypadkowy-kolega zainstalował mi na komputerze wersję "DEMO" tego programu, która pozwala przeprowadzać analizy widma sygnału. Program w tej wersji nie ma możliwości zapisywania i odczytywania plików, ma ograniczone pewne funkcje, ale dla moich amatorskich celów jest na razie wystarczający (to potężne narzędzie o dużych możliwościach, z których tylko nieliczne wykorzystuję). Program działa bardzo stabilnie, dobrze współpracuje z moimi kartami pomiarowymi i robi to czego od niego oczekuję...namor pisze:Piszę do RomkaD, ale publicznie, bo ta wiedza może się przyda innym: w wątku viewtopic.php?f=48&t=28340&start=180 widzę, że jako program pomiarowy wygrała w porównaniu do innych "ARTA"?! Naprawdę jest warta tych pieniędzy ? - 79 EUR. Czy jest lepsza od innych które Pan testował?

W przyszłości może kupię pełną jego wersję.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 2500...3124 posty
Ja przetestowałem jeszcze kilka innych dostępnych za darmo programów i zostałem przy wersji demo ARTA, działa też pod Linuksem przez Wine. ARTA daje się stosunkowo łatwo skonfigurować i daje stabilne pomiary.