Fender Champ 5F1 reverb
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Re: Fender Champ 5F1 reverb
Witam po przerwie, zrobiłem champa, ale ....jest właśnie jedo ale. Mianowicie rozchodzi się o sprzężenie zwrotne, schemat 5F1 - jest w porządku - wszystko gra, dodaję układ reverb-u i jest jeden wielki pisk(zabieram sprzężenie zwrotne i znowu wszystko gra), i pytanie - może ktoś coś doradzić?! Płytka jest testowa także w docelowym projekcie będą turety, żarzenie nie jest skrętką, ale będzie, trochę w środku bałagan, ale gra, .... tylko to sprzężenie - ach!
A nie zrobiłeś przypadkiem dodatniego sprzężenia zamiast ujemnego?
W ogóle USZ to zbędna rzecz...
W ogóle USZ to zbędna rzecz...
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Dodatnie - możesz prościej, .. czy aby nie jest to pomyłka uzwojeń wtórnych względem siebie(jeśli tak to pomyłki nie ma), czy w ogóle grało by to gdy reverb wyłączę z układu a sprzężenie jest podpięte w 4 ohm-y(bo rzeczywiście gra)?. Zobacz podobny schemat załączam, tu sprzężenie jest przeniesione na ostatnią lampę reverbu, próbowałem i tego i coś kicha.
Musisz pokazać dokładny schemat swojego wzmacniacza. Podobny nie pomoże. Faktycznie wygląda to na dodatnie sprzężenie.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Schemat to tak jak miało być, Champ 5F1 i dodany klasyczny fenderowski reverb między końcówkę a preampem(jedna gałka jest do Tone, aktualnie "nie czynna"), to co wcześniej Ciebie pytałem, jeśli będzie trzeba to narysuję, ale wydaję mi się to zbędne. Schemat jest taki sam, co u góry tyle że, nie wpięte sprzężenie zwrotne(bo pisk), nie ma żadnych boostów, kondensator sprzęgający na reverbie ecc83 zamiast 3nf jest 22nf, no i brak gały "Tone", no i inna lampa bo 6v6GT. Napięcia dopasowane do lamp i warunków pracy.
Twój problem najprawdopodobniej polega na tym, że podłączyłeś przewód USZ do innego wyprowadzenia wtórnego TG. Zamień je miejscami, albo poprostu wywal to sprzężenie. Co do reverbu to nie wiem, bo jeszcze takiego nie przerabiałem.
-Jó vevökészuleke van?
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Trafo jest fabryczne, mam do niego rozpiskę(załącznik), com czerwony 350v, brązowy 3pin 6v6GT, black masa, żółty na głośnik, powtarzam jeszcze raz sprzężenie zwrotne gdy zrobiłem bez reverbu schemat 5F1, działa tip top, z reverbem nie, wniosek z tego moim zdaniem, że na trafie jest wszystko dobrze. Dla świętego spokoju zamienię miejscami, ale to jutro dopiero.
- Załączniki
-
- 40-18030_Rev_A_Stock.pdf
- (16.87 KiB) Pobrany 493 razy
Tu masz instrukcję traxmana z innego wątku, jak dobrać rezystor w sprzężeniu:
Prawdopodobnie po dodaniu układu reverbu do wzmacniacza trzeba po prostu skorygować układ sprzężenia.Rezystor sprzężenia trzeba dobrać tak, aby uzyskać stabilność wzmacniacza. Czyli w sprzężenie wpiąć potencjometr i doprowadzić do wzbudzenia, sprawdzić jakie jest wzmocnienie i ustawić płytsza pętlę. W zależności od tego jak mocne ma się nerwy, ja ustawiam z kryterium automatyki 50% wzmocnienia przy wzbudzeniu (+/- najbliższy typowy rezystor).
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
a może po prostu przewody są zbyt blisko siebie i tu powstaje jakieś sprzężenie .
Mogłeś też podłączyć ekran któregoś z przewodów nie tu gdzie trzeba .
Mogłeś też podłączyć ekran któregoś z przewodów nie tu gdzie trzeba .
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Trochę dzisiaj prób zrobiłem, i jest tak:
Oryginalny schemat 5F1 ze sprzężeniem zwrotnym + reverb - to jest do bani - pisk.
Jak na schemacie powyżej - to jest dobrze - ze sprzężeniem, ale trochę ucina wysokich(na moje ucho), bez gra lepiej. Jeszcze zrobiłem taki bandycki numer(potrzebowałem 5v), i podpiąłem przekaźnik do katody 6v6GT - jak to wygląda z elektronicznego punktu widzenia, bo gra dobrze ?!
Oryginalny schemat 5F1 ze sprzężeniem zwrotnym + reverb - to jest do bani - pisk.
Jak na schemacie powyżej - to jest dobrze - ze sprzężeniem, ale trochę ucina wysokich(na moje ucho), bez gra lepiej. Jeszcze zrobiłem taki bandycki numer(potrzebowałem 5v), i podpiąłem przekaźnik do katody 6v6GT - jak to wygląda z elektronicznego punktu widzenia, bo gra dobrze ?!
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Przekaźnik podpięty do katody wywaliłem bo coś tam lipa była, ale mniejsza o to. Porobiłem wszystko już jak trzeba. Z masą trochę się grzebałem i jest cicho, lecz nie na singlach - chyba tego taki urok ?! Mam pytanie; ile od magnesu głośnika powinny się znajdować lampki (wychodzi mi 4cm od ecc83)?!
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Jesli mnie pamiec nie myli, to sprzezenie (pewnie w zaleznosci od tego, jak zaprojektowane) operuje wlasnie w gornych rejestrach stad ten 'niedostatek' wysokich.lukasz_t pisze:(...)ze sprzężeniem, ale trochę ucina wysokich(na moje ucho), bez gra lepiej. (...)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Paczkę pomału robię i mam pytanie - po co się maluję środek na czarno?!
Żeby mieć ciemniejsze brzmienie

- lukasz_t
- 625...1249 postów
Niezła definicja. Tak naprawdę nie chce mi się tego malować. Ktoś może jakoś lepiej to uzasadnić od Painlusta?!