Co sadzicie o tych kondensatorach
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Co sadzicie o tych kondensatorach
Sprzedaje TubeAmpDoctor pod nazwa Orange drop
Fajnie by było jakby się wypowiedział ktoś kto ich używał i zna ich zalety .
Fajnie by było jakby się wypowiedział ktoś kto ich używał i zna ich zalety .
Ostatnio zmieniony pt, 18 marca 2011, 00:57 przez EinStein, łącznie zmieniany 1 raz.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: Co sadzicie o tych kondensatorach
Hehe, chyba najpopularniejsze zagraniczne sprowadzane kondensatory na tym forum
tylko cena niezła 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Kondy używane w większości SloClone... trudno sie do czegoś przyczepić jeśli idzie o ich jakość, chyba jedne z lepszych dostępnych obecnie na rynku do zastosowań we wzmakach gitarowych, cena można powiedzieć jest w miarę proporcjonalna co do jakości, najtańczy kond kole 3 zł najdroższy kole 12 tak więc przedział cenowy w miarę do łyknięcia biorąc pod uwagę fakt że oryginalne przykładowo SLO ciężko wyrwać poniżej 6 kafli za sztuke po przeliczeniu na polskie złocisze...
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Uwazam ze ladny kolor. Wiecej nie mozna powiedziec poniewaz TAD nie opublikowal danych technicznych ani nie podaje typu. To ze produkowane sa pod marka Sprague moze jedynie oznaczac ze jest to katalogowy typ 715 lub 716. Roznica jest nie tylko w numerze.
Aleksander Niemand
A czym one się różnią od BComponents, kolor mają identyczny.
A mnie ciągle zastanawia czy nie warto zrobić jakiegoś porównania kondensatorów jak kolega Romekd robił z elektrolitami, mogło by się okazać że te kondensatory wcale nie są takie fajne i np. wima mogłyby okazać się lepsze. No i nie oczekiwałbym magii że dzięki tym kondensatorom układ zacznie nagle brzmieć jak nigdy wcześniej.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Można gdzieś poczytać to porównanie elektrolitów ?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Ok... w kąciku audiofilskim nie szukałem przyznaje się bez bicia 

Można, ale wtedy okazało by się, że niektóre konstrukcje są do du.. niczego, bo mają złe kondensatory.Wicker pisze:A mnie ciągle zastanawia czy nie warto zrobić jakiegoś porównania kondensatorów jak kolega Romekd robił z elektrolitami, mogło by się okazać że te kondensatory wcale nie są takie fajne i np. wima mogłyby okazać się lepsze. No i nie oczekiwałbym magii że dzięki tym kondensatorom układ zacznie nagle brzmieć jak nigdy wcześniej.
A tak całkiem serio, to jakie byś chciał zobaczyć w pomiarach?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
A ja myślę że w konstrukcjach gitarowych to jest raczej mało istotne lub mało słyszalne i jest to bardzo indywidualne spojrzenie.
Stosuję od lat różne kondensatorki i w zasadzie nie widzę aż tak wielkiej różnicy.
Stosuję od lat różne kondensatorki i w zasadzie nie widzę aż tak wielkiej różnicy.
Zapewniam cię że nie jest mało Istotne !!!!!!
Różnice są słyszalne gołym uchem . żebyś zaobserwował to przy pomocy jednego kondensatora proponuję zamienić elektrolit na Tantal w katodzie pierwszego lub drugiego stopnia .
Różnice są słyszalne gołym uchem . żebyś zaobserwował to przy pomocy jednego kondensatora proponuję zamienić elektrolit na Tantal w katodzie pierwszego lub drugiego stopnia .
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
W ślepym teście?EinStein pisze:Różnice są słyszalne gołym uchem
Jeżeli nie, to przygotuj się na pożarcie

A tak na poważnie...
Zastanawiałem się właśnie w jakim kierunku zmierza ten temat. Niestety niebezpiecznym i pewnie niedługo zląduje w koszu.
Drogi EinStein, może zauważyłeś, że szczycimy się faktem, iż Trioda jest forum technicznym. To znaczy, że rozmawiamy głównie o rzeczach mierzalnych obiektywnie i możliwych do udowodnienia/obalenia. Jeżeli twierdzisz, że coś jest słyszalne, to musisz to udowodnić. Najprościej to zrobić za pomocą ślepego testu.
Tylko błagam, nie mów "ja nie potrzebuję testu, bo i tak słyszę", bo zjedzą cię doszczętnie. I nie bez racji...

według mojego ucha przy tej samej wartości elektrolitu i tantala ,ten drugi daje ostrzejszy Sound .Są to różnice nie wielkie ale zauważalne.Podobnie słyszę różnicę pomiędzy miką a ceramiką .
Niech mnie teraz jedzą
Mam nadzieję że zjawi się expert i to wyjaśni . Dlaczego to słychać ?
Niech mnie teraz jedzą

Mam nadzieję że zjawi się expert i to wyjaśni . Dlaczego to słychać ?
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Dlatego ze oczekujesz uslyszec roznice.EinStein pisze: Mam nadzieję że zjawi się expert i to wyjaśni . Dlaczego to słychać ?
Jak stwierdziles ze kondensatory uzyte w tescie porownawczym maja takie same parametry?
Ile czasu zajmuje ci zamiana kondensatora?
Jak dlugotrwala jest pamiec dzwiekowa?
Jak szybko nastepuje zmeczenie sluchu?
Aleksander Niemand