Kondensatoy w anodach lamp

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

usher17
125...249 postów
125...249 postów

Kondensatoy w anodach lamp

Post autor: usher17 »

Witam
Często widuje kondensatory włączone równolegle w rezystory anodowe. Wie ktoś w jakim celu się je stosuje? W nowszych marshallach są na drugim stopniu triodowym na przykład.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Kondensatoy w anodach lamp

Post autor: painlust »

A wiesz jaką rolę pełni kondensator na uzwojeniu pierwotnym transformatora wyjściowego?
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Rozpatrując układ w zakresie pracy ac, źródła stało napięciowe są traktowane przez sygnał tak samo jak masa, rysując więc model zastępczy układu mało sygnałowego anoda jest podpięta do masy przez rezystor anodowy, jeśli dodamy tam kondensator otrzymamy filtr ograniczający wyższe częstotliwości.
pozdrawiam,
Paweł
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/misc.htm#Extra
Końcówka pierwszego akapitu rozdziału Extra gain, dynamic & edgy (przed pierwszym rysunkiem). Ogólnie tnie wyższe częstotliwości. Jednak jego brzmenie może być odmienne niż kondensator do masy od siatki kolejnego stopnia. Może ale nie musi, nie eksperymentowałem z tym.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
EinStein

Post autor: EinStein »

W ten sam sposób co napisali koledzy znaczenie dla górnych częstotliwości ma też pojemność kondensatora separującego stopnie przedwzmacniacza.
Sorry za błąd !!!!
Odsprzęgającego !!!
Ostatnio zmieniony czw, 17 marca 2011, 18:56 przez EinStein, łącznie zmieniany 1 raz.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

A dobrze się zastanowiłeś nad tym stwierdzeniem? Jeśli tak to narysuj schemat zastępczy dla składowej zmiennej w obydwu sytuacjach.
Pozdrawiam
Sebastian

Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
EinStein

Wystarczy że to słychać no i widać na oscyloskopie
Palnąłem gafę miałem na myśli odsprzęgający

Separujący naturalnie też ,ale to już zależy nie od pojemności a od budowy kondensatora np polypropylen vs ceramiczny
Ostatnio zmieniony czw, 17 marca 2011, 18:58 przez EinStein, łącznie zmieniany 1 raz.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Taaaak? Bo jak dla mnie wpływ pojemności kondensatora separującego stopnie i pojemności kondensatora równolegle do rezystora anodowego jest zupełnie na odwrót - jeden jest górnoprzepustowy, drugi dolnoprzepustowy. Zgadnij który jest który :wink: .
Pozdrawiam
Sebastian

EinStein

nie chodziło mi ani o jeden ani o drugi czyli dolno i górnoprzepustowy , jezeli już .

pomyliłem się bo chodzi o kondensatory odsprzęgające .
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

No to może opisz dokładnie o co ci chodzi, bo na razie tylko namieszałeś i na dodatek kompletnie nie na temat. I akurat kondensator, o którym mowa w tym wątku nie ma nic wspólnego z kondensatorem odsprzęgającym, ze sprzęgającym zresztą też nie.
Pozdrawiam
Sebastian

EinStein

Ja tylko dodałem .

Żeby zrozumieć po co są lutowane kondensatory do rezystorów anodowych trzeba zerknąć na schemat Carvin Legacy .

Chodzi tu głównie o ograniczenie niekorzystnego wpływu na brzmienie górnych czestotliwości i wyższych harmonicznych jakie przenosi każdy kolejny stopień przedwzmacniacza , bez tych kondensatorów brzmienie było by nie do zaakceptowania . Jeśli chodzi o nowe Marshalle gdzie taki kondensator jest to być może jest to kwestia produkcji ówczesnych lamp np: JJ lub prezent od Marhalla który zerknął do innych konstrukcji , w każdym razie ma to na celu korekcję sygnału wychodzącego z akurat tego stopnia przedwzmacniacza .
Np: Fender ma tak samo , starsze modele i nowe tego samego typu różnia się od siebie w kwesti schematycznej , są również lutowane kondensatory i rezystory blokujące nadmiar górnych czestotliwości .A kto powiedział np że Marshall powinien mieć rezystory anodowe wartości 100kOhm a nie np: 90kOhm ,lub katodowe 2,7k a nie np 4,7k .Wszystko zależy od samych użytych lamp a na koncu od samej gitary i jej przetworników
ODPOWIEDZ